România abundă în locuri pitorești de o frumusețe rară, însă lipsa mediatizării le lasă, pe nedrept, în umbră. „Fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi şi trebuie şi un dram de iubire ca s-o înţelegi”, spunea Nicolae Iorga.
Citeste si Destinația săptămânii: Istanbul
Așa se întâmplă și cu zona Vrancea, un ținut ce ascunde legende și minuni ale naturii, dar care este prea puțin exploatat.
Lepșa și Cheile Tișiței
Județul Vrancea este extrem de ofertant la capitolul zone și obiective turistice. Nu departe de orașul Focșani, mai exact la 75 de kilometri, se află localitatea Lepșa. Deși autoritățile nu au încadrat-o în categoria stațiunilor turistice, oamenii locului au dezvoltat acolo un rai al pensiunilor agroturistice. În ultimii 15 ani, au fost construite aproximativ 1.500 de vile, iar casele localnicilor au fost transformate în pensiuni primitoare.
Citeste si Ponturi de călătorii. A venit vacanța cu trenul din Franța!
Odată ajunși acolo, turiștii încep să descopere unicitatea locului, iar unul dintre obiective este Rezervația Naturală Cheile Tișiței. Rezervația se află la 850 de metri altitudine și se întinde pe 8 kilometri.
Traseul începe din Lepșa, de pe şoseaua principală. Însă după ce ați trecut de poarta rezervației, se deschide un peisaj unic: apele râului Tişiţa au modelat pietrele pe care le-au întâlnit în cale, iar malurile înalte sunt pline de copaci şi plante protejate de lege. Aici puteți admira rara floare de colţ, teiul sălbatic, iar dacă aveți noroc, puteți zări și capre negre.
De la Mănăstirea Lepșa până la Cascada Putna
Puțini știu însă că la Lepșa se află unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult, Mănăstirea de maici Lepşa, construit în anul 1789. În 1929, mănăstirea a ars din temelii, dar a fost reconstruită în 1931.
De asemenea, un alt obiectiv care nu trebuie ratat este Cascada Putna, care a fost declarată monument al naturii încă din anul 1973.
Cascada Putna
Cascada are aproximativ 80 de metri lungime, iar apa se strânge într-un lac cu o adâncime de aproximativ 12 metri. Pensiunile și localnicii își întâmpină turiștii cu ospitalitate, oferindu-le tot ce e mai bun din Vrancea. O țuică veritabilă, pastrăv proaspăt și cazare la prețuri decente.
Camera dublă la vilele și pensiunile agroturistice costă între 70 și 150 de lei pe noapte. Multe dintre unitățile de cazare au piscină, dar și terenuri de mini-fotbal și tenis de camp.
Vacanță pe urmele lui Bachus
Responsabilii cu agroturis-mul în zonă au căutat să aducă în fața turiștilor tot ce e mai reprezentativ pentru județ. Dar cine nu a auzit de vinul de Vrancea? Bazându-se pe această bogăție viticolă, acum câțiva ani a apărut un nou concept turistic: vititu-rismul.
„Am creat în Vrancea «Drumul Podgorenilor», care începe de la intrarea în județ, din comuna Urechești, podgoria Cotești, și merge pe traseul Bahic, spre Cârligele, Vârteșcoiu, Odobești, Jariștea, Țifești, Panciu. Am creat programe de 3, 4 și 5 zile în care iubitorii licorilor bahice au posibilitatea să cunoască cele trei vârfuri de lance ale viticulturii românești: Panciu, Cotești, Odobești”, ne-a declarat Vasile Boșteog, președinte ANTREC S-E.
Vititurismul este practicat în special toamna, în timpul culesului, pentru mustul savuros, însă degustări în cramele celebre se pot organiza oricând.
Așadar, dacă vă doriți o vacanță liniștită, departe de forfota stațiunilor aglomaerate, mergeți pe urmele Mioriței, în Vrancea. Pe lângă amintiri plă-cute și vin bun, vă puteți întoarce acasă și cu brânză proaspătă pe care o puteți cumpăra direct de la ciobanii care-și pasc oile pe plaiurile vrâncene.
Ce vizităm în Vrancea
- Cascada Putnei
- Cheile Tişiţei
- Păstrăvăria
- Mănăstirea Lepşa
- Greșu
- Soveja
- Casa Memorială Moş Ion Roată – comuna Câmpuri
Cascada Putna este situată în apropierea localității Lepșa, din județul Vrancea. Frumuseţea cascadei, cunoscută şi sub numele de Săritoarea Putnei, constă nu numai în actuala cădere de apă, ci şi în cea a vechii cascade părăsite rămasă suspendată pe malul stâng, deasupra Putnei, la circa 250 m în aval de actuala cascadă.
Castelul Cantacuzino-Ghica
Castelul Cantacuzino- Ghica din Deleni, județul Iași, se vinde. Statul român nu are bani pentru a păstra monumente și clădiri de patrimoniu, așa că le dă pe mâna celor avuți. Castelul Cantacuzino-Ghica este unul dintre castelele cele mai reprezentative ale Moldovei.
Prima clădire din actualul ansamblu arhitectural a fost biserică, ridicată în anul 1669. După căsătoria Mariei Cantacuzino, în anul 1778, cu Constantin Ghica, moşia a intrat în posesia familiei Ghica-Deleni.
Până în anul 1802, au fost executate lucrări de restaurare şi extindere, pentru ca mai apoi, la început de secol XX, castelul să fie reamenajat după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budeşti.
Castelul Cantacuzino-Ghica, jud. Iași
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, timp de doi ani, în castelul din Deleni au fost încartiruite trupe sovietice.
După naţionalizare, clădirea a fost cămin cultural, devenind ulterior unitate medicală preventivă, destinaţie pe care o are şi azi. Acum, castelul este scos la vânzare pentru o sumă de pornire de 1,1 milioane de euro.