x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Tuska Open Air Metal Festival, la a 13-a ediţie

Tuska Open Air Metal Festival, la a 13-a ediţie

de Catalina Iancu    |    28 Iun 2010   •   00:00
Tuska Open Air Metal Festival, la a 13-a ediţie
Sursa foto: Valtteri Hirvonen/

Ediţia cu numărul 13 a Tuska Open Air Metal Festival nu pare deloc a fi una cu ghinion. Ba dimpotrivă, e una de bun augur, mai ales că nume de rezonanţă ale metalului participă anul acesta, între 2 şi 4 iulie, la prestigiosul eveniment din Finlanda, unul dintre cele mai mari din zona de nord a Europei.

Surpriza surprizelor e un "doi în unu" din Suedia: Peter Tagtgren va urca de două ori pe scena din parcul Kaisaniemi din Helsinki: o dată cu Pain (vineri), în singurul show pe care grupul îl va susţine în 2010,  şi o dată cu Hypocrisy (duminică).

Un alt artist care va urca de două ori pe scena Tuska 2010 este Devin Townsend, care va interpreta vineri întregul album conceptual "Ziltoid The Omniscient" (2007), pentru prima şi ultima oară în carieră. Canadianul, fondator şi lider până în 2006 al trupei Strapping Young Lad, va reveni sâmbătă pe scenă, în formula Devin Townsend Project.  

Deoarece organizatorii au anunţat demult "ţintarul trupelor", s-au epuizat abonamentele pe trei zile şi biletele pentru duminică, mai sunt disponibile doar pentru vineri şi sâmbătă, dar e posibil să mai găsiţi bilete şi abonamente "rătăcite" la agenţii, în caz că au renunţat alţii la ele. Principalele site-uri care vând tichete pentru Tuska sunt www.tiketti.fi  şi  www.lippupalvelu.fi.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele preţuri: vineri şi sâmbătă 54 de euro, duminică - 50 de euro, iar abonamentul pe 3 zile - 98 de euro (în presale), respectiv 60 de euro pe o zi şi 115 euro abonamentul (în ziua concertului).

Porţile se deschid vineri, la ora 13.00, iar pe cele trei scene - Sue Stage, Inferno Stage şi Radio Rock Main Stage - vor evolua: Barren Earth, The Arson Project, Testament, Insomnium, Rytmihäiriö, Tarot, Pain, Swallow The Sun, Satyricon, Ihsahn, Obituary, Devin Townsend - Ziltoid The Omniscient.

Sâmbătă vor cânta Blake, Sotajumala, Torture Killer, Hypocrisy, Crowbar, FM2000, Devin Townsend Project, Survivors Zero, Armed For Apocalypse, Kamelot, Overkill, Bloodbath, Nevermore, iar duminică - Turmion Kätilöt, Finntroll, W.A.S.P., Trigger The Bloodshed, Warmen, Cannibal Corpse,  Nile, Amatory şi Megadeth.
Organizatorii atrag atenţia spectatorilor să nu-i rănească pe alţii cu inelele sau acesoriile din metal:
brăţările din ţepi vor fi confiscate la intrare, dar există vestiare (contra modicei sume de 2 euro) unde vor fi păstrate până la finalul zilei. Sunt interzise umbrelele, aparatele foto profesionale, cutiile metalice şi sticlele. Alcoolul este permis doar pentru persoanele peste 18 ani şi în "cantităţi rezonabile". Copiii sub 12 ani trebuie însoţiţi de un adult peste 18 ani "care să nu fie sub influenţa alcoolului". Prezenţa copiilor mici nu e recomandată. Pass-urile foto se pot lua numai în avans.

Vor fi trei scene: una în aer liber şi două acoperite. Locul festivalului e în centrul oraşului Helsinki, la 300 de metri de gară, şi, după cum spun organizatorii "e imposibil să te pierzi pe drum". Nu există campare, dar pe pagina oficială a festivalului, www.tuska-festival.fi , organizatorii oferă recomandări de cazare pentru toate buzunarele. Tot acolo sunt linkuri către site-urile firmelor care asigură transport, până la Helsinki sau prin oraş, companii aeriene, navale, feroviare, respectiv tranzitul prin capitala finlandeză, astfel încât fiecare să-şi planifice drumul în cunoştinţă de cauză. De asemenea, sunt menţionate şi evenimentele conexe festivalului, desfăşurate în diverse cluburi din Helsinki.

Tuska Metal Festival a fost conceput într-o dimineaţă rece de iarnă, în 1998. "Părinţi" au fost Juhani Merimaa de la Tavastia Club şi ziariştii de la Suomi Finland Perkele Metal Magazine. Prima ediţie s-a ţinut în Tavastia Club şi au fost invitaţi Gorgoroth, Impaled Nazarene, Kyyria, Hundred Years, etc.  În 1999, a fost mutat în aer liber, în centrul localităţii Helsinki. Au cântat: Dark Tranquillity, Nightwish, Amorphis şi alţii. 5000 de bilete s-au vândut în 2000, iar lineup-ul s-a îmbunătăţit numeric şi valoric: Gamma Ray, Satyricon, Pain, Children of Bodom, s.a.

Tuska 2001 a fost prima ediţie ţinută în Kaisaniemi, iar 10.000 de spectatori plătitori au văzut In Flames, Amon Amarth, Katatonia, Stratovarius. În 2002 s-a ajuns la 15.000 de tichete, vândute în totalitate. Pe scenă au urcat Machine Head, Marduk, Sonata Arctica, etc. A treia scenă a fost inaugurată în 2003, fapt ce a făcut să se vândă toate biletele (ce-i drept, pentru ziua duminică s-au mai găsit şi la intrare). Au cântat Type O Negative, Ministery, Arch Enemy, Lordi. În 2004, vremea urâtă a luat o pauză exact pe perioada festivalului, astfel că a fost a treia ediţie sold out: Dio, In Flames, Dark Tranquillity, Turisas au cântat la Tuska Metal Festival în acel an. În 2005, capacitatea zonei a crescut la 11.000 fani pe zi; cu toate acestea, două zile din trei au fost sold out cu câteva săptămâni înainte de show-uri. Monster Magnet, Dimmu Borgir, Testament, Gamma Ray sunt doar câteva nume de pe afiş. Tot la un total de 33.000 de vizitatori s-a ajuns şi în 2006; la a noua ediţie au fost Venom, Celtic Frost, Opeth, Anathema şi multi alţii. La aceleaşi cifre s-a ridicat şi ediţia a zecea, la care au concertat Dragonforce, Moonspell, Immortal, Blind Guardian, etc. 36.000 de bilete s-au vândut cu săptămâni înainte de Tuska 2008, iar lineup-ul a fost unul de zile mari: Slayer, Carcass, Morbid Angel sunt doar câteva dintre trupele care au răsunat în centrul capitalei finlandeze. În 2009, la Tuska au fost doar 28.000 de spectatori, dar afişul afişul a fost la fel de consistent: Korpiklaani, Black Dahlia Murder, Amorphis, My Dying Bride.

×
Subiecte în articol: turism cultural