x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Unde mergem la vară

Unde mergem la vară

de Anca Aldea    |    01 Iul 2007   •   00:00
Unde mergem la vară

Ce alegem vara asta? Un hotel subacvatic situat in Golful Persic sau un submarin din Fiji destinat in exclusivitate turiştilor? Sau poate o săptămănă de safari in Africa neagră? Sau, pentru temerari, zone mai puţin "gustate" de oamenii obişnuiţi, ca Liban, Congo sau Afganistan?

Călătorul global - Ţările dezavantajate şi-au deschis porţile turiştilor

Ce alegem vara asta? Un hotel subacvatic situat in Golful Persic sau un submarin din Fiji destinat in exclusivitate turiştilor? Sau poate o săptămănă de safari in Africa neagră? Sau, pentru temerari, zone mai puţin "gustate" de oamenii obişnuiţi, ca Liban, Congo sau Afganistan?

Important este să nu staţi acasă tot timpul anului, ci să vă relaxaţi şi să călătoriţi căt vă ţin buzunarele. Tot timpul anului, presa şi companiile de turism oferă sfaturi de călătorie pentru orice tip de turist. Cei cărora le prieşte liniştea sunt sfătuiţi să călătorească in zone insorite, pe malul unei mări sau la poalele unui munte, intr-o casă izolată. Cei care preferă aventura sunt incurajaţi să o regăsească in insulele Fiji, unde există un hotel subacvatic de cinci stele, inconjurat de peşti multicolori şi corali jucăuşi. Puteţi face expediţii subacvatice la cărma unui submarin de lux.

PERICOLE LA TOT PASUL. Deşi puţini sunt cei care se aventurează in regiuni delicate ale Globului, in zone unde există conflicte militare sau unde crima organizată face, practic, legea, unele companii de turism din străinătate nu se ingrijorează. In ţări precum Republica Democrată Congo, Somalia, Irak, Afganistan, Coasta de Fildeş, Pakistan şi Burundi sunt nevoiţi să călătorească mulţi dintre oamenii de afaceri care se ocupă, de exemplu, cu industria extractivă a minereurilor. Pentru această categorie de călători există oferte pe măsură. Congo, ţară situată in inima Africii, cu o bogăţie naturală rar intălnită, are o istorie indelungată de infracţionalitate urbană la nivel ridicat. Burundi se confruntă din 1993 cu un război civil săngeros, care a deschis calea violenţelor intre facţiunile rebele şi forţele guvernamentale. Despre Afganistan şi Irak, care ţin prima pagină a ziarelor din lumea-ntreagă in utlimii şase şi, respectiv, patru ani, orice comentariu ar fi aici de prisos.

In situaţii la fel de delicate se află şi Sri Lanka (unde există riscul ca turiştii să devină "victime colaterale"), Liban (unde tensiunile politice şi militare au reizbucnit recent şi nu dau semne de calmare), Sudan (unde, in ciuda acordurilor semnate recent, continuă conflictul intre autorităţi şi grupările rebele) sau Nigeria (unde anul trecut au fost răpiţi 120 de petrolişti, iar diferite grupări armate fac legea in voia lor). Să nu uităm insă că pericolele nu ne pasc insă doar in ţările lumii a treia.

Â

Sălbăticie

Industria turismului, şi o dată cu ea intreaga economie şi industrie mondială, a primit o grea lovitură o dată cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Pericolul terorist s-a extins de atunci la nivel global. Dacă pănă nu demult ţinte ale atentatelor erau ambasadele sau clădirile guvernamentale, astăzi teroriştii s-au reorientat - ei preferă să lovească in oameni. Ţintele uşoare - turiştii neprotejaţi, navetiştii şi alte categorii de civili care se văd nevoiţi să călătorească, din diverse motive, dintr-o parte in alta a Globului - se pot afla oricănd in colimatorul teroriştilor care, prin atacurile lor nemiloase, incearcă să provoace pagube maxime cu buget şi eventual resurse limitate.

Â

Virgin galactic

Sir Richard Branson, proprietarul cunoscutei companii Virgin, va lansa in 2009 un nou trend: turismul spaţial. Programul se adresează, e drept, unui număr redus de oameni: cu foarte mare dare de mănă. Miliardarul, care işi canalizează mare parte din bani in afaceri legate de tehnologia viitorului, şi-a deschis o nouă firmă, numită Virgin Galactic, care, in asociere cu Mojave Aerospace Ventures, a pus bazele primei companii private de turism şi de transport spaţial. Presa de specialitate susţine că anul viitor Sir Branson va lansa pe piaţă primul vehicul turistic spaţial. La evenimentul care va avea loc intr-o locaţie din statul american New Mexico şi-au anunţat deja participarea peste 13.000 de oameni.

×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie