x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanță de iarnă la schi, în România

Vacanță de iarnă la schi, în România

de Diana Scarlat    |    10 Dec 2019   •   11:20
Vacanță de iarnă la schi, în România
Sursa foto: Andrei Paul

Iubitorii sporturilor de iarnă au de unde alege, dacă vor să-și petreacă vacanța de Crăciun în țară. Domeniul schiabil s-a extins în ultimii ani, iar hotelierii și-au diversificat ofertele. Cele mai populare pârtii din România sunt pentru toate categoriile de schiori, având grade diferite de dificultate, iar transportul pe cablu s-a îmbunătățit, în ultima perioadă. Pârtiile sunt clasificate în funcție de popularitate, lungimea pârtiei, dotări și grad de dificultate.

 

România se poate lăuda cu 194 de pârtii de schi omologate, care însumează 184,1 kilometri, în creștere cu 60 de kilometri față de anul 2012. În topul domeniului schiabil rămân stațiunile Poiana Brașov, Sinaia și Predeal. De departe, cea mai populară stațiune de schi este Poiana Braşov, datorită noilor amenajări. Lărgirea şi prelungirea pârtiilor, precum şi dotarea cu tunuri suplimentare de zăpadă au contribuit la o creștere considerabilă a calității pârtiilor. Cea mai lungă pârtie de schi din România pentru începători este Drumul Roşu (4,7 km). Această pârtie a fost lărgită pe aproximativ 50% din lungime, în 2012. Pentru schiorii avansaţi, o foarte bună alegere ar putea fi pârtiile Sulinar (2,8 km, de dificultate medie), Lupului (2,6 km) sau Subteleferic (2,2 km), ambele cu dificultate ridicată. Şi pe acestea au fost făcute amenajări importante, în special pentru lărgirea lor și deschiderea unor noi rute de legătură. Schiorii și snowboarderii pot beneficia, de trei ani, de deschiderea unei noi variante de a ajunge de pe Subteleferic către pârtia Bradul, fără porţiuni plate. Există instalaţiile de cablu moderne, respectiv două telecabine, o telegondolă, două telescaune şi cinci instalaţii de teleschi. Skipass-ul costă 145 de lei pentru adulți și 80 de lei pentru copii, pe o zi. Poiana Braşov este cea mai populară stațiune de schi și pentru că are foarte multe spații de cazare, la care se adaugă cele din Brașov sau chiar din împrejurimi.

 

Ce mai putem face în stațiuni


Pârtiile de la Predeal rămân pe al doilea loc în topul popularității. Stațiunea este preferată în special pentru numărul foarte mare de locuri de cazare şi de petrecere a timpului liber, pentru toate buzunarele. Pârtiile beneficiază de două instalaţii de teleschi şi una de telescaun și există variante pentru toate nivelurile de experienţă: Clăbucet Şcoala, Sosire sau Varianta pentru începători, Clăbucet (2,1 km) şi Cocoşul ( 2,2 km) pentru cei de nivel mediu şi Subteleferic (1,2 km) pentru experţi. Skipass-ul pentru două zile costă 157 de lei pentru adulți și 78 de lei pentru copii, în extrasezon, respectiv 191 de lei pentru adulți și 97 de lei pentru copii, în sezon. Prețurile sunt stabilite de societatea Teleferic Prahova S.A. Și există mai multe variante de discount.

Sinaia, în top

Prima stațiune montană a României, Sinaia, rămâne în topul preferințelor românilor. Aceasta deține cel mai întins domeniu schiabil din România, cu 16 pârtii omologate, care însumează peste 16 kilometri schiabili. Pârtiile sunt deservite de telecabine, o telegondolă, instalații de telescaun și teleschi, precum și tunuri pentru zăpadă artificială și instalații de nocturnă. Și la capitolul cazare, Sinaia stă foarte bine, având oferte de toate tipurile, pentru toate preferințele. Mai mult, cei care aleg vechea stațiune regală pentru o vacanță la schi, își pot petrece restul timpului foarte variat, având la dispoziție atât distracție și relaxare, cât și numeroase posibilități de turism cultural. Palatul Peleș, Casa George Enescu sau Gara Regală sunt doar trei dintre cele mai cunoscute obiective de pe Valea Prahovei.

Topul pârtiilor pentru începători

1. Bușteni
2. Azuga
3. Harghita Băi
4. Toplița
5. Straja

Topul pârtiilor de dificultate medie:

1. Sinaia
2. Vidra
3. Păltiniș
4. Vatra Dornei
5. Piatra Neamț

Topul pârtiilor pentru avansați:

Carp (Sinaia)

Papagal (Sinaia)

Sorica (Azuga)

Subteleferic (Poiana Brașov)

Lupului (Poiana Brașov)

La Sinaia se pot alege pârtiile de dificultate medie, bune pentru exersat, cu pantă lină. Din aceeași categorie sunt și pârtiile de schi de la Vidra, Păltiniș, Vatra Dornei și Piatra Neamț.

Schiorii cu foarte multă experiență au la dispoziție pârtiile de la Azuga (Sorica) și Poiana Brașov (Lupului). Sunt cele mai lungi pârtii din țară și au aproximativ aceeași înclinație.

 

×