Avem o ţară frumoasă, care merită cunoscută. România este o destinaţie turistică pentru toate buzunarele. Viziteaz-o!
După 1989, turistul român şi-a îndreptat privirea spre Occident, către acele locuri spre care, până în acel moment, privea neputincios. Unii au rămas însă loiali destinaţiilor neaoşe, pentru că au găsit aici o frumuseţe aparte a naturii, o sălbăticie unică, vestigii şi multă istorie, divinitate. Vechi burguri medievale, biserici de piatră, olari, trovanţi, cule, comori paleontologice, legende, muzee, cultură. E drept, avem potenţial, dar este neexplorat şi slab promovat.
ŢARA MEA DE DOR. Avem potenţial în Parcul Naţional Retezat, care concurează în prezent pentru clasamentul Celor şapte minuni naturale ale lumii, sau în Rezervaţia geologică Detunatele din Munţii Apuseni, ridicată din bazalte columnare pe o suprafaţă de cinci hectare. Avem potenţial şi la cea mai mare peşteră cu gheaţă din România - Scărişoara -, formată în urmă cu peste trei milenii şi jumătate. Traseul montan poate continua la Cascada Duruitoarea în Parcul Naţional Ceahlău, unde şiragul spumos de apă cade tumultuos 100 de metri pe stâncile chele.
ßi pentru că tot vorbim despre splendori ale naturii, să nu uităm de tărâmul peştilor de piatră de la Mărlăuz (lângă Piatra Neamţ), de o comoară paleontologică veche de 35 de milioane de ani, formată din straşnici siluete păstrate în negura timpului în roca rece.
Coborâm apoi la Dunăre, fluviul căruia i-am dedicat pagini întregi în Jurnalul Naţional şi faţă de care nu riscăm să naştem confuzii atunci când le vorbim străinilor despre el. Acolo, jos, lângă Ostrov, Insula Păcuiul lui Soare ascunde cele mai teribile taine despre monştri care păzesc cu străşnicie locurile, dar şi ruinele unei cetăţi bizantine, construită în secolul al X-lea.
Urcăm apoi în inima României, acolo unde vechile oraşe transilvane amintesc de cetăţile şi burgurile medievale. Sibiul, desemnat capitală culturală europeană în 2007, se mândreşte - pe bună dreptate - cu câteva zeci de clădiri de patrimoniu, devenite monumente istorice. Urbea a ridicat potenţialul regiunii, dezvăluind lumii-ntregi biserici fortificate datând din secolele XII-XVI, o zonă etnografică unică, monumente şi rezervaţii naturale, o staţiune aflată la cea mai mare altitudine din România, precum şi "litoralul Ardealului" de la Ocna Sibiului.
"Rezervaţia geologică Detunatele este ca «o casă uriaşă, în mijlocul unui islaz, înaltă de vreo 200 de coţi, şi la periferie de vreo 1.000 de coţi»"
Ion Pop-Reteganul - pedagog, prozator, publicist şi folclorist
Citește pe Antena3.ro