x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanţă în ţinutul celor 17 împăraţi romani

Vacanţă în ţinutul celor 17 împăraţi romani

de Magda Cristina Ursache    |    26 Iul 2010   •   00:00
Vacanţă în ţinutul celor 17 împăraţi romani

Serbia a unit secole de-a rândul Europa estică de cea vestică. Un tărâm deosebit, în care culturi, civilizaţii, credinţe şi peisaje se întâlnesc şi se amestecă pentru a crea un mediu cu adevărat fascinant şi divers, cu oameni primitori şi ospatalieri, un loc unde orice vizitator se poate simţi binevenit.



Serbia are o istorie îndelungată şi impresionantă şi a fost mereu implicată în evenimente majore ale continentului european. Încă din antichitate era un tărâm plin de importanţă: 17 dintre împăraţii Imperiului Roman s-au născut pe teritoriul actual al Serbiei, printre care şi Constantin cel Mare. Tocmai de aceea tărâmul a fost mereu ocrotit de conducerea de la Roma. Mulţi dintre conducătorii romani născuţi aici şi-au construit aşezări sau monumente în preajma locurilor lor de baştină, iar unele dintre ele există şi azi.

Marea majoritate dintre aceste aşezări are o vechime foarte mare şi se poate afirma cu certitudine că Serbia deţine unele dintre cele mai vechi situri arheologice din Europa. Şi încă de atunci tărâmul a fost un punct important, ce lega Roma de colţurile cele mai îndepărtate ale Imperiului, spre est. Drumul lui Traian mergea paralel cu Dunărea şi ajungea până la malul Mării Negre.

Dar astea sunt poveşti vechi. Astăzi Serbia este o ţară modernă, ce se pregăteşte să intre în Uniunea Europeană şi care este anual parcursă de mii de turişti.
Pe perioada verii, cea mai îndrăgită locaţie turistică este cosmopolita capitală a statului: Belgrad. Aflat la confluenţa dintre râul Sava şi Dunăre, acest oraş, prins adesea în jocul geopolitic al diferitelor imperii, şi-a modelat un caracter aparte, în care se găsesc atât trăsături slave, cât şi austriece dar şi turceşti, precum şi urme ale comunismului, sub care a stat mai bine de 45 de ani. Şi, deşi balcanici, locuitorii Belgradului afişează mai degrabă un spirit mediteranean, prin pofta lor de viaţă, prin "cultura" cafenelelor şi a cluburilor de noapte. Un oraş energic, capitala Serbiei se redescoperă ca destinaţie turistică şi evoluează de la an la an, promovându-şi nu numai potenţialul cultural, ci şi latura sa mai modernă cu atracţii de tipul marilor centre comerciale sau evenimente ce ţin de cultura urbană.

Pentru a ajunge la Begrad, nu vă recomand să mergeţi cu maşina personală, deşi e şi asta o opţiune pentru cei comozi, care vor libertate de mişcare. Nu e prea departe, doar suntem graniţă în graniţă cu Serbia. Problema intervine însă în oraş. Este, asemenea Bucureştiului, destul de aglomerat, iar locurile de parcare nu sunt foarte multe după ora 18. Aşa că vă trebuie nervi de oţel. Avantajul este însă că puteţi să vizitaţi şi împrejurimile Belgradului. Transportul în comun acoperă marea majoritate a oraşului, aşa că mai bine mergeţi acolo cu avionul, trenul sau autocarul. Dacă vreţi o călătorie mai specială, puteţi merge şi cu...bicicleta. Belgradul este situat pe ruta Eurovelo 6, ce leagă... Oceanul Atlantic de Marea Neagră.

Ce este de făcut în Belgrad? Multe lucruri. Cu siguranţă nu vă veţi plictisi. Puteţi începe prin a face o plimbare pe Dunăre sau pe râul Sava cu vaporul, pentru a admira oraşul din mers. Puteţi apoi să faceţi o pauză de prânz sau de cafea la unul dintre localurile de pe strada Skadarlija, o alee pentru pietoni plină cu restaurante şi cafenele unde puteţi simţi cel mai bine vechiul oraş şi unde trupe de cântăreţi ambulanţi fredonează cântece vechi sârbeşti. Dacă tot ne-am odihnit, să pornim mai departe. Mergem în Piaţa Republicii, punctul central al oraşului şi principalul loc de întâlnire, de unde putem vizita Muzeul Naţional. Acesta are o mulţime de expoziţii permanente, precum colecţia italiană de artă, colecţia franceză de artă, colecţia japoneză de artă, colecţia cubistă de artă, colecţia de artă daneză şi flamandă, dar şi opere ale artiştilor naţionali, precum şi diverse expoziţii temporare.

Un alt loc ce trebuie neapărat vizitat este Catedrala Sf. Sava. Este cea mai mare biserică ortodoxă din lume şi este dedicată fondatorului ortodoxiei pe teritoriul sârb, Sfântul Sava.
Îaninte de a pleca din Belgrad, trebuie neapărat să faceţi unele lucruri. De exemplu, mergeţi cu tramvaiul 2 până la capăt pentru a admira oraşul sau plimbaţi-vă pe seară în parcul Kalemegdan pentru a vedea un apus fascinant.

Pe timpul iernii, cele mai vizitate locuri în Serbia devin munţii, unde se pot practica sporturi de iarnă. Una dintre staţiunile îndrăgite este Kopaonic, despre care se tot duce vorba că ar fi una dintre cele mai bune destinaţii de ski din Europa. Regiunea montană merge până la peste 2000 de metri altitudine, iar staţiunea se află în mijlocul Parcului Naţional Kopaonic. De aici o mulţime de teleferice ce conduc spre diverse pante de ski, potrivite pentru toţi, de la începători la profesionişti.

Iar când aveţi puţin timp liber, vizitaţi şi castelele medievale şi mămăstirile din zonă. Sunt impresionante. Cele mai apropiate sunt castelul Maglic şi mănăstirea Studenica.

×
Subiecte în articol: special observator descoperĂ serbia