Staţiunea Nisipurile de Aur (sau Zlatni Pyasatsi cum o numesc localnicii) se află la numai 18 kilometri nord de Varna, într-un cadru ce-i conferă nenumărate beneficii. Pornind de la Parcul Naţional ce îmbrăţişează staţiunea şi atracţiile culturale aflate în imediata vecinătate, pentru a continua cu plaja lungă de 4 kilometri şi lată de 100 de metri. Nisipul auriu şi foarte fin transformă acest loc în destinaţia preferată de vacanţă a turiştilor din Europa. Nisipurile de Aur este staţiunea cea mai mare şi mai populară de pe litoralul nordic bulgăresc, caracterizată de cel mai mare număr de zile însorite din an şi o temperatură medie de 27 de grade Celsius, pe perioada verii. Nu în ultimul timp, este staţiunea preferată atât de familii (copiii au la dispoziţie terenuri de joacă, sporturi şi programe adecvate vârstei lorţ, cât şi tinerilor aflaţi în căutarea distrac)iei.
DE LA LEGENDĂ LA REALITATE
Una dintre elgende foarte apreciată de către bulgari, povesteşte că demult, piraţii ar fi ascuns la malul mării o comoară fabuloasă. Drept pedeapsă, marea a transformat-o în cel mai minunat nisip auriu, despre care s-a dus vestea în toată regiunea. În perioada ocupaţiei turceşti, această zonă a primit numele de Quzounkoum, ceea ce s-ar putea traduce prin "plaje lungi". Ceea ce era şi adevărat. De abia la jumătateata secolului XX au început să fie construite primele hoteluri şi facilităţi, staţiunea putând găzdui un număr impresionant de turişti în cele 100 de locaţii moderne. De altfel, un sejur la un hotel de cinci stele nu înseamnă doar condiţii excepţionale, pornind de la camere spaţioase şi luxos decorate şi servicii de masă all inclusive pe măsura celor din hotelurile turceşti, cât şi tratamente Spa foarte diverse. Nu trebuie uitate izvoarele termale captate şi folosite pentru tratarea diferitelor afecţiuni sau relaxare. Cele 100 de proceduri sunt efectuate de specialişti.
DIVERTISMENT
Turiştii au la dispoziţie pe toată perioada vacanţei terenuri de tenis, volei, basket şi golf; pot practica sporturi acvatice (inclusiv închirierea yachturilor pentru o călătorie pe mare, urmând coasta litoralului bulgăresc). Se organizează cursuri de scufundări, o excelentă oportunitate pentru cei care au nevoie de mai multă adrenalină. Printre alte atracţii se numără casinoul, sala de bowling, cursele de cai sau concursurile ce se organizează în miezul verii - Raliul maşinilor de epocă, Cel mai puternic om, Miss şi Mister Nispurile de Aur sau Turneul de tenis. Indiferent de vârstă, staţiunea are câte ceva pentru fiecare. Petreceri ce durează până către ziuă, baruri şi discoteci eferescente, cafenele cu aer boem sau plimbări pe plajă sub clar de lună. Cât despre restaurante, acestea au meniuri tradiţionale bulgăreşti, dar şi internaţionale, preţurile fiind însă un pic mai mari decât în Balcic sau Albena - nu trebuie uitat că Nisipurile de Aur este considerată o staţiune pentru oameni cu resurse materiale peste medie, putând fi comparată cu staţiunea Mamaia de pe litoralul românesc.
EXCURSII
La doar câţiva kilometri se află Mănăstirea Aladzha, ce datează din secolul al XII-lea. Impresionante sunt chiliile construite în stâncă, cu pereţi pictaţi în culori puternice (ce şi-au mai pierdut însă din strălucire de-a lungul timpurilor). Fiind situată chiar în Parcul Naţional, reprezintă prilejul unei evadări în natură, pe cărări umbrite, însoţite de cântecul păsărilor. Balcic, aflat la aproximativ 30 de kilometri spre nord, ispiteşte turiştii cu minunatul Castel al Reginei Maria (inclusiv gradina botanică şi crama cu vinuri regale), străduţele pitoreşti, de-a lungul cărora se înşiră case albe, cochete.
PREŢUL RAFINAMENTULUI
Cazarea la un super hotel de cinci stele (cu centru SPA şi piscine uriaşe), ajunge la 56 de euro pe zi în ultra sezon. Preţul include micul dejun, iar pentru varianta all inclusive, turiştii trebuie să mai adauge 25 de eruo pe zi. La un hotel de patru stele, tariful ajunge la 60 de euro, în varianta all inclusive, pentru ca la trei stele, să coboare la 50 euro (all inclusive).