x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanța perfectă în Maramureș, departe de aglomerația cotidiană

Vacanța perfectă în Maramureș, departe de aglomerația cotidiană

de Diana Scarlat    |    16 Iun 2020   •   10:44
Vacanța perfectă în Maramureș, departe de aglomerația cotidiană

Maramureșul poate fi locul perfect pentru vacanța de vară 2020. Departe de aglomerația marilor orașe, pensiunile aproape izolate din multe zone ale acestei regiuni istorice își pot primi oaspeții în cele mai bune condiții, respectând în modul cel mai firesc și condițiile de distanțare fizică, tocmai pentru că nu au fost concepute pentru aglomerație și turism de masă. Iar excursiile care se pot face în această zonă oferă foarte multe posibilități de mișcare în natură sau vizitarea unor monumente istorice unice. În plus, aici s-au păstrat tradiţiile de secole, arhitectura specifică şi acea pace sufletească ce pare a fi desprinsă din poveştile cu zâne. 

 

Maramureşul este cunoscut ca singurul ţinut din lume unde până şi cimitirul poate fi vesel. Celebrul, deja, Cimitir Vesel de la Săpânţa uimeşte vizitatorii din întreaga lume şi este mereu „vedeta” târgurilor de turism internaţionale la care participă expozanţi din ţara noastră. Pentru o vacanţă reuşită, turiştii pot combina odihna cu gastronomia locală şi cu excursii de o zi, fie la Săpânţa, fie la o plimbare cu mocăniţa, fie pentru a vizita bisericile de lemn, dintre care unele sunt monumente pe lista UNESCO. Tot aici se fac şi excursii călare, pentru cei care se-ncumetă, şi chiar tratamente balneoclimaterice şi de recuperare – ce sunt din nou permise, după o pauză de trei luni. Civilizaţia lemnului pare a dăinui în această zonă, pe care şi-a pus amprenta cu secole-n urmă. Opt biserici de lemn din Maramureş sunt incluse în patrimoniul cultural mondial. Toate au câteva particularităţi comune, fiind vechi de peste 400 de ani şi reprezentative pentru specificul arhitectural al zonei. Sunt înguste, înalte, cu turle suple şi lungi, iar tehnica îmbinării lemnului este specifică. Acoperişul este de şindrilă şi conţine ornamente specifice acestei regiuni. Circuitele patrimoniului UNESCO leagă localităţile în care au fost ridicate bisericile: Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz şi Şurdeşti. 

 

Cele mai frumoase circuite turistice 

Excursiile cu familia sunt ideale, în Maramureş, respectând distanțarea față de ceilalți. Cele mai bune idei de circuite includ Valea Vaserului. Valea Izei, Borşa, Cascada Cailor, Vârful Pietrosu şi Mănăstirea Pietroasa. O excursie cu mocăniţa începe de la Vişeu de Sus, oferindu-le turiştilor o întoarcere-n timp, într-o lume de poveste. Traseul cu mocăniţa se parcurge în două ore, la urcare, iar vizitatorii au parte de o oprire pentru a se bucura de bucatele tradiţionale maramureşene. Pentru mulţi dintre turiştii români sau străini care ajung în Maramureş, principalul punct de oprire este Cimitirul Vesel.

Povestea acestui muzeu atipic în aer liber a-nceput în anul 1935, când meşterul Stan Ioan Pătraş, care sculpta în lemn, a aşezat pe cruci primele versuri umoristice, compuse la persoana întâi. Sunt epitafuri ironice, naive, de multe ori cu greşeli gramaticale şi foarte apropiate de graiul arhaic. La început, meşterul sculpta în jur de zece cruci pe an, în lemn de stejar. În anul 1936 şi-a perfecţionat stilul, iar crucile au devenit mai înguste şi au apărut figurile sculptate în relief, în culori vii. Casa memorială a meşterului care a pus Săpânţa pe harta internaţională a turismului, cu numai două camere mici, se află la circa 200 de metri depărtare de Cimitirul Vesel. 

 

Cele patru „ţări” și specificul lor

Maramureşul atrage în primul rând prin civilizaţia rurală, patrimoniul cultural şi cadrul natural, iar din punct de vedere etnografic este împărţit în patru „ţări”: Codru, Chioar, Ţara Lăpuşului şi Maramureşul Istoric sau Ţara Maramureşului. Fiecare zonă se deosebeşte de celelalte prin hori, joc şi port. Coloana vertebrală a Ţării Maramureşului este Valea Izei, iar Botiza, Bârsana, Poienile Izei, Bogdan Vodă, Dragomireşti şi Sălişte alcătuiesc un adevărat muzeu al satului viu. Prinţul Charles a cumpărat şi aici mai multe case de patrimoniu, în satul Breb. În ultima perioadă, în Maramureș ajungeau peste 260.000 de turişti pe an.


Bisericile de lemn din patrimoniul UNESCO, de la Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz și Șurdești au câteva particularităţi comune, fiind vechi de peste 400 de ani și reprezentative pentru stilul arhitectural al zonei. 

Consiliul județean a lansat aplicatia Visit Maramureș, unde se pot găsi toate informațiile actualizate, inclusiv noul orar de funcționare pentru mocăniță.

×
Subiecte în articol: vacanta Maramureș