x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Varşovia – legenda unui phoenix

Varşovia – legenda unui phoenix

de Magda Cristina Ursache    |    05 Iul 2010   •   00:00
Varşovia – legenda unui phoenix

Este una dintre cele mai frumoase capitale europene. Varşovia! Un titan ce a înfruntat timpul şi războiul, reuşind să câştige în cele din urmă, oraşul stă triumfător pe malurile Volgăi.

Varşovia are un "Oraş Vechi" pitoresc cu o poveste aparte, numeroase monumente ce sunt o mărturie a erei comuniste, dar şi un orizont împânzit de zgârie-norii construiţi în ultimii ani.

O săptămână de şedere în ţara lui Chopin este cu siguranţă prea puţin pentru a o descoperi şi a vedea toate locurile recomandate. Dar dacă începeţi cu Varşovia, în mod sigur nu veţi regreta şi veţi dori o vacanţă prelungită. Varşoviaeste noatabilăprintre capitalele europene nu atât prin mărimea sa, vârsta sau frumuseţea sa, cât prin indestructibilitatea sa. Este ca un Phoenix care a renăscut de mai multe ori din cenuşa războiului.

Suferind daune mari în timpul ocupărilor suedeză şi prusacă din 1655-1656, a fost asaltată din nou în 1794, când armata rusă a masacrat populaţia suburbiilor varşoviene.

Pe 27 februarie, 1861 o mulţime din Varşovia a protestat împotriva ocupaţiei ruse a Poloniei, cinci protestatari fiind omorâţi de către trupele ruseşti.

Pe 1 august, 1944, populaţia oraşului a început Revolta varşoviană; după ratarea acesteia, oraşul a fost distrus din ordinul lui Hitler; suburbiile malului stâng, controlate de germani, au fost golite de populaţia rămasă, iar clădiriile au fost demolate. După război, varşovienii s-au întors, iar oraşul a revenit la rolul său de capitală a Poloniei şi de centru social, politic, economic, ştiinţific şi cultural al ţării. Multe dintre străzile, clădiriile şi bisericile istorice au fost restaurate conform formei lor iniţiale. Centrul istoric al Varşoviei a intrat în 1980 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Pentru a începe expediţia prin Varşovia cu dreptul, porniţi prin a vizita Piaţa Palatului din Centrul Vechi. Palatl regal se află pe partea estică a pieţei. Partea de nord şi cea de est sunt pline cu case, restaurante, magazine de suveniruri şi standuri de informaţii pentru turişti. În sudul pieţei, mergând pe ruta regală, ce merge de la palat la reşedinţa de vară a familiei regale, se ajunge uşor la parcul Wilanow. De-a lungul drumului, vă va încânta cu o mulţime de muzicieni şi artişti ambulanţi sau veţi putea asculta diverse concerte în aer liber la lăsarea serii.

Un alt foarte interesant edificiu este şi Palatul Culturii şi Ştiinţei - un cadou din partea Rusiei Sovietice. Este cea mai înaltă clădire din Polonia şi se situează pe locul 187 în Topul celor mai înalte clădiri din lume. Cladirea a fost numită iniţial "Palatul Culturii şi Ştiinţei Iosif Vissarionovici Stalin" dar, odată cu destalinizarea, numele dictatorului sovietic a fost înlăturat. Palatul este, la ora actuală, centru de expoziţii şi complex de birouri.

Nu puteţi trece prin Varşovia fără să vă plimbaţi şi într-unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa: parcul Lazienski. El ocupă o suprafaţă de 80 de hectare din centrul oraşului şi cuprinde Palatul pe Apă, Vechea şi Noua Orangerie, Templul Dianei şi Templul Egiptean.

Dacă mergeţi în capitala Poloniei, ar trebui să ţineţi minte unele lucruri. De exemplu, nu schimbaţi bani la casele valutare din centrul oraşului pentru că ratele de schimb sunt foarte proaste şi s-ar putea să-i faceţi unui străin un cadou foarte substanţial. Transportul în comun este cel mai practic şi mai ieftin. Dacă totuşi vreţi sau trebuie să mergeţi cu taxiul, evitaţi să îl luaţi din staţiile de taxi. Mai bine rugaţi pe cineva să vă comande unul. E cu 30% mai ieftin. Ţineţi minte că bacşişul nu este necesar aici. Nici un taximetrist sau ospătar nu va refuza câţiva zloţi în plus, dar nimeni nu se stâmbă la tine dacă nu îi dai. Dacă mergeţi la o toaletăpublică, aveţi grijă pentru că polonezii şi-au creat propriile semne pentru a separa sexele: triunghiul este pentru bărbaţi şi cercul este pentru femei.

Nu uitaţi, orice aţi face, că polonezii sunt foarte pasionaţi de mâncarea lor aşa că îi puteţi jigni foarte uşor dacă nu gustaţi din preparate. Oricum, mesele poloneze sunt foarte gustoase şi hrănitoare. Sunte renumite tocăniţele vânătoreşti numite Bigos, supele, bogate şi dense, renumiţii cârnaţi polonezi (kabanos) şi zrazy, un fel de mâncare din carne de vită foarte apreciat în întreaga ţară. Ca desert, dulciurile preferate ale polonozilor sunt sernik (plăcintă cu brânză), szarlotka (tartă cu mere) şi eklerka (eclerele).

×
Subiecte în articol: descoperĂ... polonia