x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Viaţa la minus 45 de grade

Viaţa la minus 45 de grade

de Alina Iancu    |    06 Ian 2012   •   21:00
Viaţa la minus 45 de grade

Pentru multi dintre noi si in special pentru iubitorii de caldura, vremea asta mohorata si frigul care se inteteste tot mai tare sunt greu de suportat. Vestea proasta este ca mai avem cateva luni bune de iarna, vestea buna este ca traim intr-o zona cu temperaturi pasnice. Media tempe­raturii pe timp de iarna in Romania este cuprinsa intre –3 si –5 grade Celsius. Au fost intr-adevar ierni naprasnice cand temperaturile au coborat foarte mult, dar niciodata nu au atins media celor din Republica Yakutia.

Situata in Siberia, aproape de Cercul Polar, Yakutia si-a castigat reputatia de cea mai fri­guroasa regiune locuita de pe Pamant pe 26 ia­nuarie 1926, cand, in satucul Oymyakon, au fost inregistrate –71,2 grade Celsius. Intr-o iarna normala, media este –45 de grade Celsius. Este atat de frig, incat un pui de somn intr-un congelator ar fi probabil relaxant tinand cont de faptul ca acolo sunt doar –18 grade Celsius.

Cei peste 950.000 de locuitori ai Republicii Siberiene au fost nevoiti sa se adapteze unor conditii de viata la fel de aspre ca si gerul cu care se confrunta. Intreaga suprafata este asezata pe o patura de gheata care are de la cativa centimetri grosime pana la aproape doi kilometri. Primele case au fost asezate in contact direct cu gheata care s-a topit si a facut ca imobilele sa se afunde, ceea ce le-a deteriorat structura de rezistenta. Drept urmare, constructiile noi sunt asezate pe piloni, pentru a permite circulatia aerului.

Lunile de iarna in Yakutia par desprinse dintr-o poveste despre Epoca de Gheata. Alimentele de baza sunt carnea de ren si cal sau pestele. Se gasesc peste tot in pietele care seamana cu congelatoare uriase. La temperaturi de sub – 40 de grade Celsius, orice bacterie din alimente moare, asa ca unele sortimente de carne sunt consumate crude. Cea mai cunoscuta mancare este stroganino, peste crud, inghetat, pe care yakutienii il feliaza si il servesc drept gustare, cu sare, piper si nelipsita votca. La fel se procedeaza cu carnea de cal, bogata in grasimi.

Hainele raman cel mai important aspect. Fara imbracaminte adecvata, 10 minute sunt de ajuns pentru a te alege cu degeraturi severe. Ceea ce cunoastem noi ca fiind haine de iarna, acolo se pot dovedi de-a dreptul ineficiente. Cele mai folosite de catre locatari sunt pielea de ren si blana de vulpe. Din acesta din urma se fac caciuli groase, numite shapkas, in timp ce pielea de ren este folosita pentru confectionarea cizmelor. Gecile sunt si ele foarte groase si lungi.

Transportul a fost adaptat la conditiile locale. Numarul masinilor este depasit cu mult de cel al snowmobilelor, mai apreciate si mai eficiente. Pe timpul iernii, multi aleg sa isi duca masinile in garaje special amenajate, unde raman inghetate pana primavara. Cei care vor sa le utilizeze in continuare au garaje incalzite si atunci cand se deplaseaza au doua optiuni: fie gasesc o parcare incalzita, fie lasa motorul pornit.

Yakutia este o locatie cautata de turistii dornici de senzatii extreme. Daca ajungeti acolo in timpul iernii ar trebui sa tineti cont de cateva sfaturi oferite de oameni care au fost acolo, dar si de locatari. Primul avertisment vine in legatura cu vestimentatia. Asprimea gerului nu poate fi comparata decat cu cea din Alaska. Mare atentie trebuie acordata cizmelor, manusilor si caciulii. Nu este de gluma cu frigul si cele mai predispuse degeraturilor sunt extremitatile. Prime semne sunt petele albe aparute pe piele. Daca va aventurati afara si suneti in compania altor pesoane este bine sa va verificati din cand in cand unii pe altii, pentru a preveni situatii neplacute. Oricum, cand frigul devine insuportabil, nu este o idee buna sa faceti pe eroii si ar fi mai bine sa intrati undeva unde este mai cald. De asemenea, este recomandat sa nu purtati ochelari pe strada. In numai cateva minute dupa ce ati iesit, veti constata ca s-au lipit de piele.

Daca sunteti amatori si va ganditi sa va incalziti cu un pahar cu votca faceti acest lucru numai inainte de a iesi afara. Amintiti-va ca votca nu ingheata, indiferent de temperatura, si nu ati dori sa inghititi ceva care are –45 de grade.

×
Subiecte în articol: calatorii jurnalul de duminică