x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vilnius – oraşul lupului de oţel

Vilnius – oraşul lupului de oţel

de Magda Cristina Ursache    |    05 Iul 2010   •   00:00
Vilnius – oraşul lupului de oţel

Haideţi să o luăm logic. Aţi fost la Florenţa, aţi fost la Paris, aţi fost la Veneţia. Şi, desigur, toate aceste oraşe merită să fie revizitate. Dar ce rost are să mergeţi de n ori în acelaşi loc când aţi putea să descoperiţi un oraş nou şi interesant şi cel puţin la fel de romantic? Vorbesc acum despre Vilnius, capitala Lituaniei care, cu gastronomia ei specială, cu arhitectura magnifică şi cu o droaie de nativi prietenoşi, ar trebui să vă  atragă atenţia.

Vilnius, o fumuseţe barocă ce datează din secolul al XIII-lea, te încântă încă de la prima întâlnire cu atmosfera sa confortabilă şi multitudinea de atracţii. Legenda spune că Gediminas, duce al nou înfiinţatului Mare Ducat al Lituaniei, a visat într-o noapte un lup de oţel urlând de pe vârful unui deal. Speriat, el a consultat un preot păgân care i-a interpretat visul: "Lupul de oţel reprezintă un castel şi un oraş în jurul lui care vor fi înfiinţate de tine pe acest loc. Acest oraş va fi capitala ţinuturilor lituaniene, iar castelul va fi casa conducătorilor acestora. Iar gloria faptelor lor va face înconjurul lumii. Acesta este destinul tău, conducător al Lituaniei".

Dacă legenda este sau nu adevărată, nu se ştie sigur. Cert este că locul era unul potrivit pentru un oraş: în centrul pământurilor lituaniene şi la confluenţa dintre două râuri navigabile, înconjurat de păduri dese şi mlaştini, numai bune ca apărare împotriva duşmanilor. Oraşul s-a dezvolat foarte mult, ajungând ca, în 1579 regele Stefan Bathory săînfiinţeze şi prima universitate lituaniană: Aamae Academia et Universitas Vilnensis Societatis Jesu, recunoscută în perioadă, transformându-se într-un centru ştiinţific şi cultural important. Oraşul a continuat să se dezvolte şi să fie un centru deschis migraţiilor de pe teritoriul vast al Marelui Ducat şi chiar mai de departe. Veneau aici polonezi, ruşi, slavi, latini, evrei, turci, toţi vorbindu-şi limba lor şi aducând cu ei propria cultură. Nu degeaba se vorbea despre un nou Babilon. În secolul al XIX-lea, oraşul a fost anexat imperiului ţarist rus. În timpul Primului Război Mondial, a fost ocupat de forţele germane, pentru ca după război să îşi câştige îndependenţa iar apoi să fie anexat Poloniei. Cel de-al Doilea Război Mondial a adus o tragedie în Vilnius. Oraşul a fost din nou ocupat de forţele germane, care au nimicit populaţia evreiască (în proporţie de 41 % în oraş) şi multe dintre edificiile emblematice. Oraşul a reuşit însă să se ridice din cenuşa războiului şi astăzi străluceşte din nou.

Vilnius are multe farmece. Începeţi prin a urca la Turnul lui Gediminas sau pe Dealul celor Trei Cruci de unde puteţi admira oraşul şi mai ales partea veche a cetăţii. Plimbaţi-vă de-a lungul râului Uzupis după-amiaza, admirând galeriile de artă şi oprindu-vă din când în cănd să sorbiţi ceva la unul dintre multele localuri aflate pe malurile Vilniei. Aventuraţi-vă spre Trakai - capitala Lituaniei în Evul Mediu, pentru o incursiune în trecut. Iar dacă sunteţi mai degrabă pasionaţi de geografie decât de istorie, mergeţi la Centrul European Geografic pentru a afla lucruri deosebite despre pământ, pe care nu le ştiaţi.

Deşi este un oraş din fostul bloc sovietic, după cel de-al doilea război mondial, Vilnius nu mai este de multă vreme un oraş afectat de  trecut. Este modern şi cosmopolit şi, pe lângă multele bijuterii culturale, în Vilnius sunt multe restaurante şi cafenele, unde puteţi... degusta oraşul, magazine şi buticuri, de unde îl puteţi lua pe bucăţele acasă, sau cluburi şi localuri în care vă puteţi distra până în zori. Aşa că dacă începeţi o nouă aventură, de ce să nu o începeţi aici?

×
Subiecte în articol: descoperĂ... polonia