x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vinul de Porto

Vinul de Porto

de Ana-Maria Păunescu    |    04 Noi 2011   •   21:00
Vinul de Porto

E traditie. Aproape toata lumea a auzit de vinul de Porto. Putini, insa, stiu ca acesta este special din toate punctele de vedere. In primul rand, e foarte dulce. Si tare. In cele mai multe cazuri, are 20 de grade, iar la prima vedere, se diferentiaza total de vinurile portugheze obisnuite, si ele foarte apreciate de oameni din intreaga lume. De ce e vinul de Porto celebru? Poate datorita povestii sale, care dezvaluie o identitate puternica, un farmec incontestabil.

Orice pachet turistic din Porto contine o vizita la una din cramele de prestigiu. Plimbarea printre butoaie imense, mirosul de zid rece si linistea de pe culoarele care ascund recolte va­loroase, toate aceste detalii fac din cramele de la Porto un loc special. Un ghid explica turistilor, in portugheza, spaniola, franceza, italiana sau engleza, de ce vinul de Porto e atat de... altfel. In primul rand, fermen­tarea sa e oprita brusc, artificial, prin adaugarea unui alcool puternic. Asa se pastreaza dulceata strugurilor si se obtine taria bauturii. Chiar si vinul sec de Porto e dulce! Parca nu se respecta nici o norma, parca acolo exista alte sisteme de control si de analiza!

Vinul lor, in mod normal, nu se invecheste in sticla. Odata imbuteliat, ramane la varsta inscriptionata pe eticheta. De exemplu, daca anul acesta cumparam un vin de 20 de ani, peste un an, doi, zece, el va avea tot 20 de ani. Doar niste soiuri rare, foarte scumpe si pretentioase ca aroma, au capacitatea de a 'imbatrani' in sticla. In fiecare an, sunt studiate recoltele mai vechi si sunt scoase la vanzare sticle pentru colectionari, din diverse perioade. Cateva dintre soiurile obisnuite, de care amintesc toate brosurile, sunt: Tawny, Rubi, Lagrima, Branco Seco.

Cei mai multi dintre turisti se bucura de vizita, asculta cu interes povestea vinurilor, dar asteapta cu nerabdare momentul final: degustarea. Se degusta, de obicei, vin alb si vin rosu. Cate putin, in pahare elegante de sticla, pe care oamenii le rotesc gratios, imitand copilareste gesturile ghidului care vrea sa-i invete ceva nou. Par fascinati de dulceata acestei bauturi care are in spate o istorie impresionanta, marcata de prezenta si implicarea englezilor din secolul al XVII-lea. Fara indoiala, vinul de Porto ramane cel mai cunoscut vin portughez, desi, dupa parerea mea, exista si alte vinuri, mai putin spectaculoase, care ar merita incercate, apreciate si promovate.

×
Subiecte în articol: calatorii