FENOMEN • CE A PRIMIT COSTA RICA DE LA CRIZĂ.
De ce sunt aşa multe yahturi în Costa Rica, o ţară bananieră mică şi cu
doar patru milioane de locuitori? De ce numărul lor este aproape egal
cu cel al bărcilor ancorate în Golful Mexic din Florida? Sunt câteva
întrebări la care se pot da mai multe răspunsuri.
Costurile mici de ancorare atrag mii de proprietari care îşi aduc aici yahturile mai ales în perioada furtunilor din Florida. Costurile sunt atât de mici, încât merită să plătească trecerea prin Canalul Panama pentru a ajunge din Oceanul Atlantic în Oceanul Pacific (coasta Oceanului Pacific din Costa Rica este cea mai liniştită zonă din America Centrală şi cea mai apropiată de Florida).
Locul de predilecţie este golful din zona Puntarenas – Jaco, unde locuiesc şi eu. Aici se află cel mai somptuos Mariott din America Centrală, construit chiar la gura golfului. Sute de proprietari îşi ancorează aici yahturile super luxoase, se cazează în minunatul hotel şi petrec 3-4 luni pe an (o sa râdeţi: unii fără să ştie că sunt în Costa Rica!), bucurându-se de clima superbă, vegetaţia luxuriantă rar întâlnită, servicii şi ospitalitate care concurează cu cele oferite de cele mai rafinate hoteluri din lume.
PROSPERITATE. Se poate spune despre criza americană că a mărit considerabil numărul de proprietari de yahturi de aici. În timp ce SUA au probleme, Costa Rica prosperă! Şi cum să nu fie aşa când salariul unei femei în casă este de 200 de dolari pe lună cu o săptămână de lucru de şase zile, iar al unui şofer (pentru aceeaşi perioadă) este de 400 de dolari. Dacă mai punem la socoteală turismul (mai ales sexual, acesta-i adevărul), şi faptul că în august anul acesta se va organiza în Costa Rica primul Campionat Mondial de Surfing, rezultatul este acela că această ţară mică, supranumită Elveţia Americii Centrale, a găsit soluţiile naturale de a depăşi criza mondială.
Citește pe Antena3.ro