x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox, 24 iulie 2023. Povestea Sfintei Mare Mucenițe Hristina

Calendar ortodox, 24 iulie 2023. Povestea Sfintei Mare Mucenițe Hristina

de Redacția Jurnalul    |    24 Iul 2023   •   18:15
Calendar ortodox, 24 iulie 2023. Povestea Sfintei Mare Mucenițe Hristina

Sfânta Marea Muceniță Hristina se sărbătorește luni, 24 iulie. Este astfel onomastica tuturor celor care poartă numele Cristina, Cristiana, Cristian, Hristina.

Aceasta a ajuns la cunoștința lui Dumnezeu contemplând natura iar apoi un înger i s-a arătat și i l-a făcut cunoscut pe Isus Hristos.  Ea era fiica marelui dregător Urban din Tir (Fenicia) și a trăit în timpul împăratului roman Septimiu Sever (193-211).

Fata a fost închisă de  tatăl ei într-un turn, când avea 12 ani, pentru că era frumoasă și voia să o ferească de privirile oamenilor. Marele dregător Urban voia să o țină acolo până la majorat și să se roage la zeii romanilor. 

Însă ea a început să se roage la Dumnezeu. Așa i-a apărut un înger care i-a arătat tainele. Fata a distrus toate statuile zeilor care aparțineau tatălui său și a împărțit bunurile la săraci. 

Supărat, tatăl său a ordonat să fie supusă la chinuri. Nu primea mâncare decât arareori și s-a vindecat de răni prin rugăciune. În cele din urmă a fost aruncată în mare, și astfel s-a botezt. Un nor i-a  făcut umbră și ea a auzit numele Sfintei Treimi. A ajuns, în cele din urmă, la mal cu ajutorul unui înger. 

Însă tatăl a fost supărat când a aflat că fiica sa trăiește și a ordonat să fie închisă în temniță. Dar în prima noapte aflată la închisoare, Urban a murit și în locul lui a venit dregătorul Dion. El a decis ca fata să fie judecată și ea și-a mărturisit credința în Isus Hristos. Așa a convins și alți oameni să devină creștini, fapt ce l-a enervat pe Dion, care a poruncit să fie supusă la alte chinuri. 

După Dion a urmat dregătorul Iulian, care a continuat să aplice același tratament fetei. A aruncat-o într-un cuptor de foc dar Hristina a ieșit nevătămată. Până la urmă a ordonat soldaților să înfigă sulițe în ea, scrie stiri.botosani.ro.

 

×