x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox. Postul Adormirii Maicii Domnului. Interdicții și rugăciuni

Calendar ortodox. Postul Adormirii Maicii Domnului. Interdicții și rugăciuni

de Redacția Jurnalul    |    27 Iul 2023   •   22:30
Calendar ortodox. Postul Adormirii Maicii Domnului. Interdicții și rugăciuni
Sursa foto: doxologia.ro

Postul Adormirii Maicii Domnului începe în ziua de 1 august 2023 și este foarte important pentru creștinii ortodocși.

Acesta ține două săptămâni și este o perioadă în care se merge la biserică, se rostesc rugăciuni, se ține post și se dă de pomană.  Marți și joi, credincioșii pot să consume legume dar fără ulei, iar sâmbătă și duminică pot să bea vin și să foloseasă ulei la gătit, potrivit spynews.ro.

În ziua de 6 august este dezlegare la pește, vin și undelemn, deoarece este Schimbarea la Față.

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine și se prăznuiește pe 15 august.

Rugăciunea citită de mai multe ori în timpul postului

„Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoşii şi nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoştinţa, lenevirea şi toate gândurile cele rele şi viclene, urâte şi defăimătoare.

Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase şi de la sufletele noastre cele întinate şi de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpaia patimilor noastre şi ne ajută, că neputincioşi suntem. Fereşte-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene şi de toate faptele cele rele, din noapte şi din zi, şi ne izbăveşte de ele. Că preabinecuvântat şi preamărit este numele tău cel sfânt, în cer şi pe pământ, în vecii vecilor. Amin!”.

Rugăciune pentru îndeplinirea dorințelor 

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.

pre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe

Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.

Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”.

Alte tradiții în postul Adormirii Maicii Domnului 2023

În acest post sfânt nu trebuie să fie făcute nunți, cununii și botezuri, deoarece creștinii ortodocși nu trebuie să danseze sau să cânte în această perioadă a anului. De postul Adormirii Maicii Domnului sunt interzise relațiile intime, fumatul și consumul de alcool.

Este bine ca în acest post să mergeți la biserică și să vă rugați. Creștinii trebuie să dea de pomană și să fie atenți la tot ce îi înconjoară.

×
Subiecte în articol: adormirea maicii domnului post rugaciuni