x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox. Sărbătoarea zilei de 5 aprilie 2023. Zi onomastică pentru multe femei care poartă acest nume

Calendar ortodox. Sărbătoarea zilei de 5 aprilie 2023. Zi onomastică pentru multe femei care poartă acest nume

de Redacția Jurnalul    |    05 Apr 2023   •   12:30
Calendar ortodox. Sărbătoarea zilei de 5 aprilie 2023. Zi onomastică pentru multe femei care poartă acest nume

În ziua de 5 aprilie este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora din Tesalonic.

S-a născut pe insula Eghina din Grecia, s-a căsătorit și a avut o fiică. Ulterior s-a mutat în cetatea Tesalonic uiar fiica sa a intrat la mânăstire. După ce i-a murit bărbatul, Teodora a intrat și ea la mânăstire. 

Legenda spune că în ziua de 5 aprilie, Teodora a fost mustrată de stareță, în timp ce îi strângea lucrurile fetei sale. "Teodora, de ce te îngrijești atât de mult de fiica ta?", și i-a amintit de cuvintele lui Isus Hristos "cel care își iubește tatăl sau mama mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine. Iar cel care își iubește fiul sau fiica mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine" (Mat. 10, 37).

Stareța le-a interzis astfel să mai vorbească una cu cealaltă. Mama și fiica nu și-au mai vorbit timp de 15 ani. Într-o zi, Teodora s-a îmblnăvit și stareța le-a permis să comunice iar atunci, cele două femei și-au dat seama că nu mai aveau o afecțiune deosebită una pentru cealaltă, considerându-se surori în Hristos. Strădania Teodorei a fost răsplătită de Dumnezeu, care i-a dat darul de a face minuni, atât în viață cât și după moarte. 

 

×
Subiecte în articol: calendar ortodox 5 aprilie