x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Previziuni despre sfârșitul lumii în marile culturi de pe planetă

Previziuni despre sfârșitul lumii în marile culturi de pe planetă

de Anastasia Paul    |    24 Dec 2023   •   07:20
Previziuni despre sfârșitul lumii în marile culturi de pe planetă

„Sfârșitul lumii este aproape!” Aceasta este ceea ce auzim de la oameni cărora le place să trezească frica în inimile noastre.

O narațiune care a terorizat oamenii din 2012, când se pare că lumea urma să se sfârșească în luna decembrie, din  cauza unor calcule greșite și a unor exagerări. Dar, povestea lumii care se apropie de sfârșit sau a focului iadului care a cuprins întreg pământul este mult mai mult decât un subiect pentru a speria și intimida oamenii. La urma urmei, trebuie să existe o zi sau câțiva ani în care lucrurile încep să se deterioreze și universul dă naștere unei noi civilizații, unei noi rase sau poate chiar unor noi specii.

Așadar, dacă ți-e teamă că lumea s-ar putea sfârși în următorii câțiva ani sau doar vrei să citești despre aceste teorii, iată câteva moduri în care diferitele culturi cred că lumea se va sfârși:

1. Hinduism

Una dintre cele mai vechi religii din lume, hinduismul, are multe teorii diferite despre cum se va sfârși lumea. Dar cea mai răspândită este „Pralaya” și apariția avatarului Kalki. Sfârșitul lumii, denumit „Pralaya”, va avea loc atunci când Lordul Vishnu va coborî pe Pământ în avatarul său Kalki, pe un cal alb cu chakra sa și va distruge toate forțele răului. Această perioadă de distrugere este urmată de o renaștere, când Brahma se trezește și începe un nou ciclu de creație.

2. Islam

Islamul descrie ziua Apocalipsei drept Qayamat sau Ziua Judecății. După cum sugerează și numele, în „Ziua Judecății” domnul va analiza toate acțiunile oamenilor, cele bune și cele rele, și apoi le va da o judecată similară faptelor lor. Semnele care duc la acest eveniment includ corupția pe scară largă, dezastrele naturale și sosirea figurii cunoscute sub numele de Dajjal, care va genera haos și înșelăciune.

3. Creștinism

Vremurile de la sfârșit vor fi o perioadă de supărare și intervenție divină. Se spune că, odată ce răul scapă de sub control și oamenii nu cunosc calea cea bună, în zilele judecății finale, drepții vor fi conduși la cer, iar ceilalți se vor confrunta cu osânda veșnică.

4. Zoroastru

O bătălie cosmică între forțele binelui și răului va avea loc atunci când ziua apocalipsei este aproape. În acest sistem de credințe, sfârșitul lumii, cunoscut sub numele de „Frashokereti”, zeul bunătății și al luminii va învinge forța întunericului. Această victorie duce la învierea morților, la purificarea lumii și la reînnoirea existenței.

5. Aztecii

Aztecii credeau în viziuni ciclice despre creație și distrugere. Credințele lor s-au concentrat în jurul mai multor ere sau „sori”, fiecare terminându-se cu evenimente catastrofale, precum inundații, incendii sau cutremure. Conform mitologiei aztece, al cincilea soare s-ar încheia în cutremure și întuneric etern, unde oamenii vor începe să înnebunească și, în cele din urmă, va duce la sfârșitul lumii.

6. Budism

Budiștii cred în „Samsara” sau „Sansar”, așa cum le numesc hindușii. Ciclul nașterii, morții și renașterii este similar cu alte culturi. Unele învățături budiste menționează că sfârșitul lumii va fi odată cu eventualul declin al moralității și degradarea societății. Anarhia și frământările vor deveni insuportabile pentru umanitate și atunci va apărea o nouă eră a iluminării, și lumea va primi un nou Buddha.

Frica din jurul „Sfârșitul lumii”

Oamenilor le-a fost întotdeauna frică de moarte. Ne este teamă să ne confruntăm cu demonii noștri, și soarta pe care o vom avea în viața de apoi sau când vom muri și vom merge în rai sau iad. Frica de sfârșitul lumii este mai puțin despre pierderea vieții și mai mult despre ceea ce ni se întâmplă după ce plecăm de pe acest pământ.

Pentru a îmbunătăți lucrurile, ne angajăm în puja, hawan, penitență de tot felul, dar este foarte important să ne păstrăm faptele, acțiunile și morala corectă atunci când trăim, mai degrabă decât să ne îngrijorăm pentru viața de apoi, potrivit indiatimes.com.

 

×
Subiecte în articol: sfarsitul lumii