x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Capcanele limbii române: Topogan sau tobogan?

Capcanele limbii române: Topogan sau tobogan?

de Andreea Tiron    |    08 Aug 2024   •   10:30
Capcanele limbii române: Topogan sau tobogan?
Sursa foto: MARK RALSTON/AFP

Limba română este plină de subtilități și capcane lingvistice care pot pune în dificultate chiar și pe vorbitorii nativi. Una dintre întrebările frecvente legate de corectitudinea limbii este referitoare la termenul care denumește o construcție de joacă pentru copii, pe care aceștia alunecă de la înălțime: se spune „topogan” sau „tobogan”?

Forma corectă

Conform normelor gramaticale și dicționarelor oficiale ale limbii române, forma corectă este „tobogan”. Aceasta este varianta acceptată și standardizată, utilizată în toate materialele educative și publicate oficial.

Originea cuvântului

Cuvântul „tobogan” are origini franțuzești, provenind din cuvântul „toboggan”, care se referă inițial la un tip de sanie folosită de inuiți pentru a aluneca pe zăpadă sau gheață. În timp, semnificația sa s-a extins, ajungând să desemneze și construcțiile de joacă pentru copii, prezente în parcuri sau locuri de joacă.

„Topogan”, o greșeală comună

Folosirea termenului „topogan” este o greșeală comună în limba vorbită. Aceasta se poate datora pronunției mai facile pentru unii vorbitori sau unei confuzii fonetice. Această formă nu este recunoscută și nu ar trebui utilizată în scris sau în contexte oficiale.

Exemplu de utilizare corectă

Pentru a ilustra utilizarea corectă a cuvântului „tobogan”, iată câteva exemple de propoziții:

  • „Copiii s-au distrat de minune alunecând pe tobogan.”
  • „Parcul a fost modernizat și acum are un tobogan nou.”
  • „Siguranța este esențială atunci când folosești un tobogan.”

Utilizarea corectă a limbii române este importantă nu doar pentru comunicarea eficientă, ci și pentru menținerea clarității și acurateței în exprimare. Greșelile frecvente, cum ar fi „topogan” în loc de „tobogan”, pot crea confuzii și pot afecta credibilitatea vorbitorului sau a scriitorului.

 

×
Subiecte în articol: tobogan topogan limba română corect capcana