x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 3 criterii care te ajută să alegi corect corpurile de iluminat pentru casa ta

3 criterii care te ajută să alegi corect corpurile de iluminat pentru casa ta

28 Iul 2022   •   19:05
3 criterii care te ajută să alegi corect corpurile de iluminat pentru casa ta

Indiferent că vrei să aduci o schimbare în casa ta, că s-a stricat produsul sau că îți amenajezi noua locuință, corpurile de iluminat au un rol important în imaginea de ansamblu. Pe lângă scopul estetic, acestea influențează tipul de lumină din camera respectivă.

De ceva ani, luminozitatea naturală este un criteriu foarte important, în alegerea unei locuințe. Fie că ne construim singuri casa mult visată, fie că optăm pentru un apartament într-un bloc nou sau vechi, primul lucru pe care îl observăm, atunci când intrăm pe ușă, este lumina naturală care ne întâmpină. Acesta este un criteriu pe care l-am întâlnit deseori în filme și care a devenit extrem de important și pentru noi. Lumina naturală ne oferă o stare de bine, de confort  și bună dispoziție și pune în evidență în mod armonios obiectele de mobilier și pardoseala casei. Lipsa luminii naturale ne aduce, pe lângă o stare de oboseală, și un disconfort psihic.

 

Astfel, atunci când decidem să cumpărăm un corp de iluminat, trebuie să avem în vedere mai multe aspecte, pentru a lua decizia corectă. Modelele care ne plac pot să nu se potrivească întotdeauna în casa noastră și, pentru a nu exista un dezechilibru în designul ales, este bine să ne informăm corect, înainte de a face alegerea finală.

 

Iată care sunt câteva dintre cele mai importante aspecte de care este bine să ții cont, atunci când vrei să cumperi un corp de iluminat:

 

1.Stabilește care este stilul ce predomină în casa ta

Dacă încă nu ai un stil bine definit al casei tale, dar îți dorești un nou corp de iluminat, o lustra led este ceea ce ai nevoie. Acesta este modelul cu cea mai mare rată de cumpărare, în ultima perioadă, dat fiind faptul că se încadrează ușor în orice stil ai adoptat în amenajarea casei tale și că se potrivește oricărui buget. Dacă ai optat pentru un mobilier clasic și nu dorești un element atât de nou, poți opta pentru o lustră clasică tip candelabru. Pentru un design modern, poți opta pentru o plafonieră sau un pendul cu formă futuristă.

 

2.Verifică dinainte înălțimea camerei

Este adevărat că gusturile nu se discută, însă dimensiunea încăperilor este un aspect ce influențează semnificativ tipul corpului de iluminat. Astfel, dacă locuiești într-un apartament de mici dimensiuni, cu siguranță nici înălțimea încăperilor nu poate fi prea mare. Pentru a evita o supraaglomerare inutilă și obositoare a spațiului existent, în astfel de apartamente sunt perfecte corpurile de iluminat cu brațe paralele cu tavanul. În funcție de numărul brațelor și de tipul de lumină ales, acestea vor crea impresia unui spațiu amplu. În schimb, dacă ai o casă spațioasă, cu tavane înalte, poți opta pentru orice model de corp de iluminat îți dorești, inclusiv pentru un candelabru amplu, care poate deveni cu ușurință elementul ce va atrage cele mai multe priviri. 

 

3.Care este bugetul în care vrei să te încadrezi

Acesta este un aspect subiectiv, ce nu poate fi ignorat. Din fericire, pe piață regăsim o gamă vastă de produse, potrivite pentru fiecare design și buget. Însă, dacă modelul care se potrivește casei noastre are un preț semnificativ mai mare decât cel pe care suntem dispuși să îl plătim, în cazul în care nu găsim nicio alternativă bună, este indicat să așteptăm până când vom avea suma necesară pentru achiziționarea modelului potrivit. Corpul de iluminat este un element ce completează aspectul casei noastre, iar un model nepotrivit poate să creeze un disconfort vizual.

 


Amenajarea unei încăperi poate fi solicitantă, din punctul de vedere al timpului și al bugetului, însă aceasta nu este o schimbare pe care o facem frecvent, astfel încât merită fiecare efort. Deși majoritatea dintre noi ne petrecem semnificativ mai mult timp la job decât acasă, aici avem nevoie să ne creăm un spațiu care să ne relaxeze și să ne încarce cu energie pozitivă, iar pentru acest lucru, elementele alese trebuie să creeze un design funcțional și armonios.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

×