x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 3 sfaturi de care să ții cont atunci când aplici vopseaua lavabilă

3 sfaturi de care să ții cont atunci când aplici vopseaua lavabilă

09 Feb 2023   •   13:12
3 sfaturi de care să ții cont atunci când aplici vopseaua lavabilă
Sursa foto: Unsplash.com

Unul dintre cele mai simple moduri de a reda unei locuințe strălucirea și aspectul este să aplici o vopsea lavabilă. Vopseaua lavabilă împrospătează aerul unei case și oferă un plus de confort la nivel de condiții de trai. Dacă te pregătești să zugrăvești și nu știi exact ce presupune o astfel de lucrare, iată câteva sfaturi care s-ar putea să îți fie de folos!

Pregătește substratul înainte de aplicare

Primul pas înainte de aplicarea vopselei lavabile este pregătirea substratului. Acest lucru eficientizează procesul de aplicare și preîntâmpină eventualele probleme care pot apărea din cauza straturilor anterioare de vopsea sau a defectelor structurale. Astfel, înainte de a plica orice vopsea lavabilă, este recomandat să observi foarte bine substratul (pereții sau suprafețele). Dacă acestea prezintă goluri, găuri sau fisuri, acestea vor trebui remediate.  

Este important să cumperi un glet de calitate, care să aibă o aderență bună și să reziste foarte bine la solicitări. În acest fel vei avea certitudinea că reparația va fi una eficientă, iar problemele nu vor mai apărea. 

De asemenea, dacă substratul este ud sau prezintă urme de mucegai, este nevoie de uscarea și tratarea acestuia, pentru că în caz contrar petele se vor manifesta și dincolo de stratul de vopsea lavabilă. Umple cu rășină poliuretanică fisurile prin care curge apa, dacă este cazul, și folosește soluții speciale antimucegai pentru a elimina problemele cauzate de umiditatea în exces de la nivelul pereților. 

Alege o amorsă de calitate

Amorsa este unul dintre produsele cheie în aplicarea vopselei lavabile. Aceasta are rolul de a pregăti substratul și de a-l nivela, astfel încât acesta să fie pregătit pentru aplicarea vopselei. Este important să cumperi o amorsă calitativă, care să se aplice ușor și care să aibă o putere mare de acoperire. Amorsa poate fi aplicată cu un trafalet sau prin pensulare, pentru a avea certitudinea că ai acoperit toate zonele peste care vei reveni ulterior cu vopseaua lavabilă. 

Amorsa pătrunde în structura poroasă a peretelui și din acest motiv va avea nevoie de un timp de uscare corect. Acesta este specificat de către producător, așadar va trebui să aștepți înainte de a aplica vopseaua lavabilă. Este important să aplici amorsa pe substratul gata pregătit, așadar nu peste straturi existente de vopsea. Uneori poate fi nevoie să decopertezi până la fier beton, însă este recomandat să nu sari peste acest pas deoarece în caz contrar lucrarea s-ar putea să nu mai fie atât de calitativă. 

Alege vopseaua lavabilă în mod corect

Există mai multe tipuri de vopsele lavabile și este important să alegi vopseaua în funcție de nevoile tale. Poți alege o vopsea de interior, dacă vrei să acoperi zone din interiorul locuințe sau vopsea de exterior. 

De asemenea, vei vedea că și la nivel de compoziție a vopselei există diferențe, putând alege vopsele siliconice, silicatice sau pe bază de ioni de argint. Fiecare dintre acestea sunt special create, astfel încât să răspundă nevoilor pe care le ai, în funcție de elementele structurale pe care le ai de acoperit și în funcție de tipul lucrării. 

Vopseaua lavabilă este cel mai simplu mod prin care poți schimba aspectul casei tale, chiar și fără a presupune costuri foarte mari. Alege să cumperi un produs de calitate, cu o putere mare de acoperire, o amorsă potrivită și să nu sari etapele de pregătire a substratului, de care depinde în definitiv reușita proiectului tău de reamenajare.

×