x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 4 ani şi 4 luni pentru banii chinezilor

4 ani şi 4 luni pentru banii chinezilor

de Ing. Lucian Cristian    |    16 Oct 2008   •   00:00

Implant maiestuos în nemărginirea cerului albastru, avântându-se mult deasupra celorlalţi zgârie-nori ce domină orizontul într-o zonă cu acută lipsă de spaţiu.



Implant maiestuos în nemărginirea cerului albastru, avântându-se mult deasupra celorlalţi zgârie-nori ce domină orizontul într-o zonă cu acută lipsă de spaţiu.

O clădire ce opreşte turiştii din drum şi îi obligă să-şi ridice capetele, cu ochii plini de mirare, pentru a admira această minune a arhitecturii şi ingineriei contemporane.

Turnul Băncii Chinei se află la numărul 1, pe Garden Road, în inima zonei financiare a oraşului Hong Kong. Clădirea a fost construită
într-o perioadă de numai patru ani şi patru luni, începând din aprilie 1985. Gata încă din august 1989, deschis oficial în mai 1990, turnul are  70 de etaje şi 4 subniveluri de parcare. Structura, înaltă de 315 m, prevăzută cu două antene de 50 m (un total exact de 364,7 m), a reprezentat cel mai înalt zgârie-nori situat în afara SUA şi a cincea ca înălţime din lume. Edificiul este format din 4 forme triunghiulare distincte, îmbinate într-o formă rectangulară (4 triunghiuri încadrate într-un pătrat), formele triunghiulare oprindu-se la diferite înălţimi, astfel încât clădirea la bază porneşte rectangular, îngustându-se pe măsură ce se înalţă, iar la vârf devine triunghiular. Întreaga structură se sprijină pe cinci coloane de oţel situate la colţurile clădirii, iar greutatea edificiului este transferată acestor coloane, prin cadre triun-ghiulare. Aceasta face ca structura să fie deosebit de rezistentă la vânt şi foarte stabilă. Totodată, clădirea, datorită formei şi structurilor triunghiulare astfel concepute, are mult mai puţini suporţi interiori verticali de susţinere şi, prin urmare, s-a folosit mai puţin oţel decât la alţi zgârie-nori de dimensiuni similare. Interioarele au forme neregulate, terminându-se în unghiuri sau puncte, pereţii exteriori fiind în întregime din sticlă, oferind o privelişte panoramică asupra oraşului Hong Kong. Cele două antene cu care se termină clădirea nu au decât un rol decorativ.

ASPECT GENERAL
Cele patru triunghiuri de sticlă şi aluminiu care tâşnesc triumfal spre cer dintr-un podium de granit, schimbările geometrice date de înălţimile lor diferite conferă ansamblului un aspect ce intrigă. Unghiurile şi muchiile ascuţite, în contrast evident cu arhitectura înconjurătoare, geamurile argintii reflectorizante creează un joc permanent de lumini atât în timpul zilelor însorite, cât mai ales noaptea, ştiut fiind că Hong Kong este un oraş al celor mai spectaculoase reclame luminoase. 

NOUTATE ŞI TRADIŢIE
Trunchiul, secţionat la diferite niveluri ale clădirii băncii, a fost inspirat de modelul de creştere periodică a plantei de bambus, care simbolizează pentru chinezi revitalizare şi speranţă. Însă încă din faza de proiect I.M. Pei a avut mari controverse cu maeştrii "feng shui". Termenul semnifică "vânt şi apă", iar adepţii lui se ocupă de forma şi amplasarea clădirilor şi de integrarea acestora în mediu. Cum mărturisea ulterior arhitectul Pei, aceştia s-au opus proiectului, susţinând că formele prea ascuţite ale clădirii vor aduce ghinion vecinilor, că locul este prea îngust, că nu se va putea realiza o intrare suficient de mare, că locul este la răscrucea unor străzi prea aglomerate şi aşa mai departe. De asemenea, ei s-au opus şi datorită zig-zagurilor exterioare, semn rău în tradiţia chineză, arhitectul fiind nevoit să modifice mult forma acestora. Cu toată opoziţia acestor maeştri, proiectul a fost realizat ca un amestec de modern şi tradiţie, un cristal strălucitor în razele soarelui, o adevărată operă de artă a geometriei arhitecturale.

I.M. Pei, născut în China la 26 aprilie 1917, într-o familie înstărită, atestată încă din secolul al  XV-lea, pleacă în SUA, unde studiază arhitectura la Massachusets Institute of Technology şi apoi la Harvard cu Walter Gropius, părintele Bauhaus (masterat în 1946). Câştigător a numeroase premii internaţionale, cetăţean american din 1954, proiectează numeroase clădiri, reprezentative fiind Galeria Naţională de Artă din Washington, Biblioteca JF Kennedy şi altele. Bank of China Tower a câştigat mai multe premii internaţionale, dintre care amintim Premiul de excelenţă pentru inginerie ACEC 1989, Reynolds Memorial Awards AIA 1992, Marble Architectural 1992, Certificate Excellence NYACE.

La etajul 42 al construcţiei se află o platformă de unde vizitatorii pot admira panorama oraşului Hong Kong. La acest nivel turiştii sunt aduşi de un lift ultrarapid. Mai există încă o platformă de observaţie la nivelul 70, dar pentru accesul aici e nevoie de câteva... aprobări speciale.

×
Subiecte în articol: constructii celebre