x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 4 lucruri de care ai nevoie când construiești un acoperiș

4 lucruri de care ai nevoie când construiești un acoperiș

25 Aug 2022   •   14:05
4 lucruri de care ai nevoie când construiești un acoperiș

Construirea unei case nu este completă fără unul dintre elementele esențiale, și anume acoperișul.

 Acesta nu protejează orice construcție doar de ploaie, ninsoare sau alte tipuri de averse, ci oferă și posibilitatea de a include încă o încăpere în mansardă, locuită sau pentru depozit.

Sursa foto: pexels.com

Construirea unei case nu este completă fără unul dintre elementele esențiale, și anume acoperișul. Acesta nu protejează orice construcție doar de ploaie, ninsoare sau alte tipuri de averse, ci oferă și posibilitatea de a include încă o încăpere în mansardă, locuită sau pentru depozit.

 

De asemenea, acoperișul joacă un rol important și în protejarea fațadei unei locuințe, deci nu doar la interior. Iată de ce lucruri vei avea nevoie când construiești un acoperiș, pentru a te asigura că ai totul la îndemână la momentul potrivit:

  1. Materialul pentru acoperiș

Desigur, cel mai important element din construcția acoperișului este materialul pe care îl alegi pentru acesta. Ai la dispoziție țigla sau tabla, iar acestea se împart în diverse categorii, precum:

  • Țigla metalică;

  • Țigla din beton:

  • Țigla ceramică;

  • Plăcile ondulate;

  • Șindrila bituminoasă;

  • Tabla fălțuită.

 

Alegerea materialului nu este lipsită de provocări și greutăți. De exemplu, trebuie să ții cont de aspecte precum bugetul, zona climatică, tipul de acoperiș. Țigla metalică se montează ușor, izolează fonic, are greutate redusă. Tabla este un material stabil și rezistent, este flexibilă, iar acest lucru o face potrivită pentru diverse tipuri de acoperișuri, cu forme deosebite. Asigură-te că nu uiți nici de elementele de fixare, extrem de importante pentru un montaj ca la carte. Printre acestea se numără și șuruburi autoforante, potrivite pentru materialul ales.

 

  1. Materialul de izolație

Dacă ți se pare neobișnuit să iei în considerare materialul de izolație încă de la construirea acoperișului, trebuie să știi că acesta este esențial pentru o locuire cât mai confortabilă în casa ta. Aproximativ 30% din căldură se pierde tocmai prin acoperiș, dacă acesta nu este izolat sau dacă izolația este una deficitară. De aceea, alege încă de la început materialul potrivit pentru izolație, pentru a nu întâmpina probleme mai târziu.

 

Pe lângă vata minerală, vata de sticlă sau polistirenul, vei avea nevoie și de o barieră de vapori, sub formă de folie, care descurajează formarea umidității și pătrunderea apei către materialul izolant. Bariera de vapori și folia nu permit vaporilor de apă, atât de la interior, cât și de la exterior, să pătrundă în material.

  1. Materiale și accesorii pentru montaj

Procesul de montare a acoperișului implică necesitatea pentru echipament de protecție, frânghii, chingi, încălțăminte și îmbrăcăminte potrivită condițiilor de lucru. Indiferent că ai experiență și te ocupi chiar tu de montarea acoperișului sau angajezi o echipă de profesioniști, trebuie să te asiguri că au fost luate toate măsurile de siguranță și că ai la dispoziție toate cele necesare.

  1. Sistemele de scurgere

Aici este vorba despre jgheaburi și burlane, necesare pentru scurgerea apei de pe suprafața acoperișului, în cazul ploilor. Acestea sunt necesare pentru ca apa să nu pătrundă în fațada casei odată ce se scurge de pe acoperiș. Jgheaburile și burlanele sunt din materiale metalice și este recomandat să le alegi într-o nuanță similară celei pe care o are materialul folosit pentru acoperiș. Jgheaburile au și rolul de a aduna praful și anumite reziduuri care cad de pe țigla sau tabla acoperișului, așa că asigură-te că le vei curăța frecvent și cât mai bine.

 

Un acoperiș bine făcut este unul la fel de bine gândit. Pregătește din timp cele necesare pentru a construi un acoperiș potrivit pentru casa ta și alege doar materiale de calitate.

×