x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 5 plante de interior cu miros uimitor. Îți vor umple casa cu arome naturale

5 plante de interior cu miros uimitor. Îți vor umple casa cu arome naturale

de Anastasia Paul    |    10 Oct 2023   •   23:15
5 plante de interior cu miros uimitor. Îți vor umple casa cu arome naturale
Sursa foto: Hepta

Tuturor ne place să avem mirosuri plăcute în casă, de la cearceafurile proaspăt spălate la lumânări parfumate, există multe modalități de a realiza acest lucru. Însă plantele de interior reprezintă o modalitate minunată de aduce arome naturale în casa ta. 

Multe persoane se bucură de aroma trandafirilor, iasomiei și a altor flori în grădină, totuși uită că există și plante parfumate în interior. Ierburile cu arome bogate sunt și ele o opțiune bună.

Iată câteva dintre cele mai parfumate plante de interior șio cum să le îngrijești:

1. Iasomie
Iasomia trebuie să fie în fruntea listei plantelor de interior care ]'i vor parfuma casa. Adesea cultivată în grădină și pe verandă, este potrivită și pe pervazul ferestrelor. 

Florile albe tubulare umplu spațiile cu parfumul lor inconfundabil. Dacă este ținută în interior, va crește extrem de rapid și va trebui păstrată într-un loc răcoros. Taie tulpinile care au înflorit atât cât este necesar, dar nu complet. Nu tăia lăstarii deoarece vor înflori în sezonul următor. 

Are nevoie de lumina directă a soarelui și trebuie să se poată cățăra sau sprijini. Trerbuie menținute umede tot timpul, astfel se usucă. 

2. Planta de cafea arabică
În mod normal, casa nu este mediul potrivit pentru această plantă. Se descurcă însă în zonele cu umezeală ridicată și lumină indirectă. Produce boabe de cafea dar nu suficient pentru a bea o ceașcă în fiecare dimineață. Oferă-i o zonă luminoasă, păstreaz-o bine udată pentru a preveni îngălbenirea frunzelor și așeaz-o pe o tavă de pietricele. 

3. Copacul Kumquat (Citrus Japonica)
Această planăt tot timpul verde este un pom fructifer de interior. Are frunziș lucios, se autopolenizează, așa că te vei bucura de fructele ei. Înflorește de mai multe ori pe an iar din frunze se poate face ceai. Fructele se pot folosi în cocktailuri ori băuturi răcoritoare. Sau chiar în marmeladă. 

Este de preferat să stea în aer liber de primăvară până toamnă dacă ai o terasă. Important este să nu înghețe, așa că iarna o poți muta în casă. Îi place să stea în dreptul unei ferestre însorite orientată spre sud- sud-vest, unde beneficiază de lumină 12-14 ore pe zi. 

Înflorește de la sfârșitul primăverii până la începutul verii. Florile au parfum dulce și curat. Nu trebuie udată în exces, și mai puțin iarna. 

4. Gardenie

Este o plană luxoasă, cu flori albe sofisticate și miros intens dulce care stă în interior și în exterior. Are nevoie de sol acid și bine drenat. Evită udarea automată și pune pietre pe fundul ghiveciului. Îi place apa dar solul nu trebuie să fie foarte umed. 

Pe măsură ce orele de lumină de iarnă devin mai puține și cerul înnorat reduce lumina soarelui, gardenia va scădea în mod natural fotosinteza și, prin urmare, va folosi mult mai puțină apă decât primăvara și vara.

Are nevoie de circa 50% umiditate. 

5. Rozmarin toscan
O plantă cu o aromă deosebit de bogată este rozmarinul toscan, care poate fi folosit pentru a da aromă preparatelor culinare, de la friptura de miel și pâinea de casă la cocktailuri cu gin.

Alege o varietate verticală, cum ar fi Tuscan Blue, care are flori mici, aromate, de un albastru intens, catifelat, la sfârșitul primăverii. Se așeazăîn lumina directă a soarelui, spre sud sau vest. Are nevoie de ghiveci bine drenat pentru sănătatea rădăcinilor.

Primăvara se îndepărtează tulpinile moarte și se taie 1/3, deasupra fiecărui nod, scrie livingetc.com.

 

×
Subiecte în articol: plante interior miros