x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 5 provocări ale vieții la țară

5 provocări ale vieții la țară

13 Apr 2023   •   15:12
5 provocări ale vieții la țară
Sursa foto: Shutterstock

Tot mai mulți români aleg să se mute de la oraș la țară, potrivit datelor statistice. Un sondaj din 2022 arată că aproximativ 10% dintre românii care locuiesc la oraș își doresc să se mute la sat. Dacă și tu te gândești să te muți la țară, este important să ai în vedere câteva aspecte.

Confortul zilnic

Când alegi să te muți la sat este indicat să fii atent atât la materialul din care este realizată locuința și dacă este bine izolată, precum și la facilitățile de care se bucură.

 

Ai apă trasă în casă? Cum arată podul casei, dar pardoselile? Ai sobă sau plănuiești construcția uneia? Cum vei încălzi apa la baie? Aici există mai multe variante: cu lemne, cu peleți sau alegi o variantă rapidă precum instantul electric pentru apa calda. Această soluție are mai multe avantaje precum:

 

  • Are o durată de viață mai lungă decât boilerele, între 5 și 20 de ani, în funcție de modelul ales;
  • Este compact;
  • Se instalează ușor chiar și în spațiile mici;
  • Oferă apă caldă instant, deci, nu va trebui să irosești apa în timp ce aștepți să se încălzească;
  • Încălzește apa doar când ai nevoie, deci, nu vei irosi energie pentru a menține apa din boiler la temperatură constantă;
  • Permite reglarea temperaturii pentru a se adapta la schimbările de temperatură. Astfel, vei consuma mai puțin curent electric;
  • Nu există riscul ca instantul să se spargă, deci, sunt șanse mult mai mici să provoace pagube în baia ta.

Cumpărăturile

Dacă te muți la sat, cumpărăturile vor necesita mai mult efort. Pâinea sau laptele nu mai sunt, de cele mai multe ori, la 3 minute de mers pe jos, ci necesită timp mai mult și planificare. Poți cultiva ceapă, salată și alte legume pe care le consumi frecvent. Dacă îți iei 3-4 găini, vei avea și ouă.

 

În cazul în care nu te vezi în postura de fermier, poți opta să cumperi de la producătorii locali, de la vecinii tăi. Astfel, alimente precum fructe, legume, carne, ouă, lapte sau miere vor fi mereu proaspete.

 

O alternativă este să mergi săptămânal în oraș pentru cumpărături. Înainte de a pleca la drum, fă-ți o listă pentru a te asigura că iei tot ce ai nevoie. În magazinele din sat, dacă există, prețurile vor fi mai mari și există șanse să nu găsești mereu produse proaspete.

Locurile de muncă

La sat sunt mai puține locuri de muncă. Poți alege să lucrezi în localitate sau în apropiere, de exemplu, la o primărie de comună, să faci naveta în oraș sau să lucrezi de acasă.

 

În funcție de sat, poți opta să fii profesor, meșteșugar (pentru a produce scaune, uși și alte obiecte utile), frizer, mecanic (auto, pentru tractoare etc.), electrician sau om de afaceri cu produse bio.

Drumurile publice, iarna

În lunile de iarnă este posibil ca drumurile să fie pline de zăpadă și/sau gheață. De aceea, trebuie să te pregătești înainte cu proviziile necesare în cazul în care rămâi blocat în localitate 1-2 săptămâni sau chiar mai mult, în funcție de zonă.

 

Toamna, drumurile neasfaltate vor fi pline de noroi și apar alte probleme, chiar dacă ai mașină.

Întreținerea casei, a curții și a grădinii

Se spune că la sat ai mereu ceva de făcut, iar cei care s-au mutat la țară confirmă acest lucru. O casă mai mare necesită mai mult timp pentru curățenie și întreținere decât un apartament micuț. Curtea trebuie curățată mereu, iar dacă amenajezi o grădină sau ai animale, va trebui să acorzi timp acestor sarcini zilnic.

 

Viața la țară vine cu numeroase beneficii, de la aerul curat și spațiul deschis la apropierea de natură și un stil de viață sustenabil. Totuși, există și anumite provocări de care este indicat să ții cont înainte de a te decide dacă vrei să te muți la sat.

 

Sursa foto: Shutterstock

×