Varietatea de culori și forme rezultă într-o expunere spectaculoasă în grădină, la sfârșitul verii. Daliile oferă astfel un spectacol fantastic și este, de asemenea, posibil să crești mai multe soiuri în ghivece pe terasă astfel încât să te bucuri de frumusețea lor, scrie homesandgardens.com.
Dacă plantezi tuberculii e dalie vei descoperi că nu au nevoi speciale, doar de puțină îngrijire pentru a avea o grădină minunată.
Iată sfaturile experților privitoare la înflorirea daliilor.
1. Flori
Dacă vrei să păstrezi cât mai mult timp floriile de dalii, este important să le îndepărtezi pe cele ofilite și tulpina până la următorul boboc cel mai înalt, deoarece acest lucru ajută la întărirea tulpinii rămase”, spune Steve Bradley, expert pentru revista Amateur Gardening.
Aveți grijă să elimini florile uzate și nu mugurii. „Există întotdeauna excepții în grădinărit, dar, ca regulă generală, mugurii florilor devin de obicei destul de rotunjiți pe măsură ce se dezvoltă. Odată ce petalele au căzut, ceea ce rămâne devine destul de ascuțit și are adesea o culoare puțin mai deschisă”, explică acesta.
2. Susținerea plantei
Înflorirea daliilor este importantă și pentru că susține întreaga plantă.
„Florile complet deschise pot deveni grele (mai ales după ploaie) și pot trage întreaga plantă în jos pe sol dacă nu este susținută. Trebuie să introduci astfel bețe groase ori țăruși (3-4) în jurul plantei, asigurându-te că nu deteriorezi tuberculii.
3. Fertilizare
Hrănește daliile pentru a le menține înflorirea, deși, după cum explică Susan Brandt, cofondatorul Blooming Secrets, există păreri contradictorii.
„Unii experți spun că daliile trebuie fertilizate, iar alții spun că nu au nevoie de nimic. Pentru a începe bine, asigură-te că solul este fertil, cu multă materie organică. Poți fertiliza la fiecare 3-4 săptămâni de la încolțire, în mijlocul verii până la începutul toamnei.
La fertilizare folosește unul cu un procent ridicat de fosfor, care va favoriza înflorirea. Asigură-te că nu are un conținut ridicat de azot, deoarece acest lucru va crea frunze grozave, dar puține înfloriri. Un raport recomandat de îngrășământ este 10-30-20. Dacă intenționezi să dezgropi tuberculii, asigură-te că oprești fertilizarea la sfârșitul lunii august. Dacă continui să fertilizezi tuberculii, încurajezi creșterea când ar trebui să pregătești tuberculii pentru repaus", explică acasta.
4. Udare
Pentru a avea dalii grozave este important să le uzi corect.
„Cantitatea și frecvența udării depind foarte mult de vreme”, explică Steve Bradley. „O plantă de dalie de 40 cm înălțime și 40 cm lungime are nevoie de aproximativ 16 litri de apă pe săptămână, pe vreme uscată”.
5. Dăunători
Dacă vreisă păstrezi înflorirea daliilor este important să fii vigilent în privința dăunătorilor și a bolilor
„Afidele sunt insecte mici se hrănesc cu seva plantelor, provocând încetinirea creșterii și afectând frunzele. Pentru a controla afidele, poți folosi săpunuri insecticide sau ulei de neem, care sunt metode sigure și eficiente.
Și melcii crează adesea o problemă la începutul sezonului, când frunzele sunt fragede și mai ușor de mâncat. Folosirea unui sistem de irigare care înmoaie solul și menține frunzele uscate este o modalitate bună de a preveni apariția lor.
În ceea ce privește bolile, o problemă notabilă pentru dalii este mucegaiul. Această infecție fungică apare ca o acoperire de pudră albă pe frunzele și tulpinile plantei, ceea ce duce la o vigoare redusă. Pentru a combate mucegaiul praf, asigură o circulație adecvată a aerului în jurul florilor., depărtându-le în mod adecvat și tăind orice frunziș infectat.
O altă boală care poate împiedica înflorirea daliei este putregaiul coroanei, care afectează rădăcinile și zona coroanei plantei. Udarea excesivă sau solul slab drenat poate contribui la această afecțiune. Dacă observi ofilirea sau întunecarea tulpinilor lângă linia solului, aceasta poate indica putregaiul coroanei. Pentru a preveni această boală, asigură-te că daliile sunt plantate într-un sol bine drenat și evită udarea excesivă", spune Susan Brandt.