x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 greșeli pe care să le eviți atunci când folosești dezumidificatoare

7 greșeli pe care să le eviți atunci când folosești dezumidificatoare

de Anastasia Paul    |    06 Dec 2023   •   21:45
7 greșeli pe care să le eviți atunci când folosești dezumidificatoare
Sursa foto: Hepta

De la achiziția unui dezumidificator de dimensiuni nepotrivite și până la necurățarea filtrului, sunt mai multe greșeli pe care trebuie să le știi pentru a le putea evita.

Mai ales toamna și iarna, dezumidificatorul este foarte bun deoarece combate mucegaiul. Dar poate fi util și pentru uscarea hainelor atunci când costul de funcționare a uscătorului de rufe este prea mare.

Iată astfel 7 greșeli uzuale care poate afecta randamentul aparatului, eficiența și durata de funcționare:

1. Model 
Există trei tipuri diferite de dezumidificatoare: agent frigorific, deshidratare și întreaga casă.
Dezumidificatoarele cu agent frigorific creează o suprafață mai rece decât aerul din jurul lor. Acest tip este cel mai eficient la temperaturile tipice ale camerei.

Dezumidificatoarele cu deshidratare absorb umiditatea din aer și funcționează cel mai bine la temperaturi mai scăzute.

Dezumidificatoarele pentru întreaga casă sunt aparate mari care necesită instalare specială, situate în podul casei și împing aerul în jos pentru a elimina umezeala.

Folosirea unui dezumidificator greșit poate reduce eficiența acestuia și dublează costurile, așa că asigură-te că îl alegi pe cel potrivit pentru casa ta.

2. Mărime
Având o dimensiune nepotrivită, dezumidificatorul nu va elimina umezeala din casă.

Dacă ai unul care este prea mic și funcționează într-o cameră mare, acest lucru îl poate suprasolicita și va risipi energie, menținând în același timp casa într-o stare de umiditate. Dacă alegi unul prea mare, poate fi o risipă de bani, deoarece nu funcționează la întregul său potențial și consumă prea mult.

Experții recomandă un dezumidificator de 10-12 litri dacă ai o casă cu până la trei dormitoare dar să alegi un model de 20-25 de litri dacă casa ta este mai mare sau ai multă umezeală.

3. Amplasare
Există un loc corect sau greșit pentru a-l pune. În primul rând, dezumidificatorul nu ar trebui să fie prea aproape de un perete, deoarece acest lucru face ca dispozitivul să se suprasolicite pentru a trage aer, ceea ce îl poate deteriora și mărește costurile. În al doilea rând, dezumidificatorul ar trebui să fie departe de uși, ferestre și orificii de ventilație pentru a evita curenți de aer și pentru a-și optimiza eficacitatea.

Cel mai bun loc este aproape de cauza principală a apei, umidității sau umezelii. Astfel va rezolva problema mai repede. Dacă dezumidificatorul este pentru uz general, pentru a vă îmbunătăți calitatea aerului, este recomandat să îl plasezi pe hol, astfel încât să poată acoperi mai multe zone.

4. Poziție
Următoarea greșeală ar putea părea prostească, dar face o diferență asupra modului în care funcționează dezumidificatorul și cât de bine usucă hainele. Dacă ești îngrijorat că aerul este prea intens, s-ar putea să fii tentat să-l întorci în sens invers, astfel încât aerul să treacă peste haine. Dar acesta nu este cel mai eficient mod de a folosi dezumidificatorul și înseamnă că pierzi timp și bani așteptând ca hainele să se usuce.

5. Uși și ferestre
În general, ferestrele ar trebui să fie deschise pentru a intra în casă aer proaspăt. Dar dacă utilizezi un dezumidificator, aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face. Menținerea ferestrelor și ușilor închise în timp ce este în funcțiune înseamnă că dezumidificatorul nu funcționează prea mult uscând excesul de aer care vine din exterior. În schimb, funcționează la aerul din casa ta și poate fi mai eficient într-un spațiu închis.

6. Nivel de umiditate
Nesetarea dezumidificatorului la nivelul corect de umiditate este o greșeală frecventă. Dacă nivelul de umiditate este prea mare, dezumidificatorul se va opri prea devreme, când există încă prea multă umiditate în aer. Dacă este prea scăzut, dezumidificatorul trebuie să lucreze mai mult pentru a usca aerul iar casa devine inconfortabilă. Potrivit experților, nivelul optim de umiditate este între 30-50% pentru a ajuta dezumidificatorul să funcționeze corect și pentru a evita umezeala, bacteriile și alergenii.

7. Golire și curățare
Dacă nu golești regulat rezervorul de apă, nu schimbi filtrul și nu îl cureți, acesta se poate murdării foarte tare și afectează negativ calitatea aerului. Pe măsură ce dezumidificatoarul atrage aer, acesta atrage și bacterii și alergeni, care se acumulează în interior dacă nu îl cureți, potrivit t3.com.

×
Subiecte în articol: dezumidificator greşeli