x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 greșeli pe care trebuie să le eviți când cultivi plante suculente

7 greșeli pe care trebuie să le eviți când cultivi plante suculente

de Anastasia Paul    |    28 Iun 2023   •   19:30
7 greșeli pe care trebuie să le eviți când cultivi plante suculente
Sursa foto: Hepta

Nicio locuință nu este completă fără plante suculente. Sunt ușor de îngrijit și au o multitudine de forme, dimensiuni și culori. 

Sunt plante perene și își păstrează apa în frunze, ceea ce le conferă o textură cărnoasă și groasă. Ele rezistă mult timp fără a fi udate, le place clima aridă și soarele dar fiecare specie are nevoie de îngrijiri specifice. 

Iată cele mai frecvente greșeli de întreținere pe care trebuie să le eviți pentru a te bucura de frumusețea lor:

1. Udare excesivă

Cea mai frecventă greșeală este udarea excesivă a plantelor suculente. Deși majoritatea au dimensiuni mici iar apa se scurge și solul se usucă repede, acestea pot reține bine apa. Rădăcinile vor putrezi dacă sunt supuse la umiditate prelungită. Au nevoie de udare săptămânală vara și o dată pe lună iarna. Preferă climatul uscat, scrie tomsguide.com. 

2. Sol 

Pământul potrivit le oferă nutrienții și condițiile necesare pentru creșterea și prosperitatea plantelor suculente. Acesta trebuie să fie afânat și nisipos pentru a permite scurgerea rapidă a apei, altfel rădăcinile vor fi expuse la umezeală excesivă și putrezesc.

3. Ghiveci 

Ghiveciul trebuie să aibă o gaură de drenaj pentru ca excesul de apă să se scurgă în farfuriuța plasată sub acesta. Farfuriuța unde se colectează apa trebuie și ea golită apoi. Sunt recomandate ghivecele din teracotă pentru că sunt mai poroase și permite solului să se usuce mai repede. 

4. Lumina solară 

Plantelor suculente nu le place lumina directă a soarelui dar nu rezistă nici dacă sunt plasate la un subsol fără ferestre sau într-o baie întunecată. Are nevoie astfel de circa 6 ore de lumină solară. Pot fi astfel amplasate pe pervazurile ferestrelor orientate spre est. Prea mult soare le arde frunzele. 

5. Îngrășăminte

Solul are nevoie de elementele de bază care pot fi oferite prin îngrășăminte speciale pentru plante suculente. Poate fi folosit alternativ și guni de grajd. Se pot aplica primăvara și vara, o dată pe lună ori de câteva ori pe an. 

6. Mai multe plante îmntr-un singur ghiveci

Plantele suculente sunt foarte decorativă dar nu le priește să fie plantate împreună, în același ghiveci. Devin prea înghesuite, fapt ce le limitează spațiul de creștere și le obligă să concureze unul cu celălalt pentru apă și nutrienții din sol.

7. Căldură

Acestea preferă climatul uscat, ceea ce înseamnă că nu le place să fie amplasate lângă calorifer ori șemineu. Nici lângă o fereastră deschisă ori lângă aparatul de aer condiționat
nu le priește deoarece nu le plac temperaturile fluctuante. 


 

×
Subiecte în articol: greşeli plante suculente