x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 metode naturale prin care poți scăpa de buruienile din grădină

7 metode naturale prin care poți scăpa de buruienile din grădină

de Anastasia Paul    |    08 Iun 2023   •   23:45
7 metode naturale prin care poți scăpa de buruienile din grădină
Sursa foto: Unsplash.com

Grădinile prosperă în timpul sezonului cald și este astfel cel mai bun moment pentru a învăța cum să plantezi semințe de iarbă pentru a împrospăta gazonul.

Cu toate acestea, nu toate sunt vești bune pentru grădinari deoarece este și momentul când se dezvoltă buruienile. Cu cât cresc mai mari, cu atât devin mai dificil de îndepărtat, și cu atât mai multe daune lasă în urmă, scrie  tomsguide.com.

Iar dacă nu vrei să folosești produse chimice, iată 7 metode naturale pentru a scăpa de ele. 

1. Scoate-le manual
O buruiană îndepărtată complet de pe pământ, cu rădăcinile ei vizibile

Pune-ți mănuși speciale de grădinărit și scoate buruienile din pământ , cu tot cu rădăcini. Aceasta este metoda tradițională dar și eficientă pentru le îndepărta. Prinde planta de la baza tulpinii, aproape de suprafața solului, și începe să tragi de ea încet, mișcând-o în lateral pentru a o deplasa. Ia o mică furcă și îndepărtează solul din jurul rădăcinii.
Este important să nu o rupi deoarece va rămne în pământ și va crește din nou. Această metodă va reduce și eventualele daune produse gazonului. 

2. Erbicide ecologice
Nu toate erbicile de pe piață conțin substanțe chimice. Din ce în ce mai multe alternative ecologice sunt disponibile. Erbicidele naturale sunt în general biodegradabile, cu formule derivate din plante sau din oțet. Unele sunt sigure de folosit și în jurul animalelor de companie, dar trebuie să verifici eticheta. Mai mult, majoritatea sunt neselective și nu fac diferența între buruieni și flori. 

3. Erbicid de casă
Dacă vrei să economisești bani, o soluție ar fi să-ți faci propriul tău erbicid. Ai nevoie doar de câteva articole de uz casnic, pe care le găsești în dulapurile din bucătărie. Ia circa 3,5 litri de  oțet alb și amestecă-l cu o cană cu sare și o lingură de săpun de vase. Apoi pune soluția într-o sticlă cu pulverizator.

Aplică-l însă cu grijă pentru că poate afecta și alte plante.

De asemenea, nu aplica erbicid  natural în zilele cu vânt și ploaie deoarece aceasta nu va mai fi eficientă. Asigură-te că ajunge pe frunzele și la rădăcinile buruienilor. 

4. Mulci
Mulciul este un strat subțire din materie organică ce se aplică pe sol pentru a ajuta la reținerea umidității. Acesta asigură și intrarea nutrienților îmn pământ, pe măsură ce se descompune și protejează rădăcinile de îngheț atunci când scad temperaturile. 

Ei, bine, acesta mai are un rol. Ține buruienile la distanță deoarece stratul blochează lumina soarelui și împiedică astfel creșterea buruienilor. 

Mulciul trebuie să aibă o grosime de circa 5-6 centrimetri pentru a fi eficient și se înlocuiește periodic. Acesta nu trebuie însă  să fie prea gros deoarece plantele nu vor mai avea acces la apă și oxigen. 

5. Făină de porumb
Există erbicide pre-emergente pentru a opri formarea buruienilor. Acestea se aplică primăvara și apoi, de câte ori este necesar. 

Făina de porumb este o pulbere generată în timpul procesului de măcinare a porumbului. Previne apariția buruienilor prin eliberarea de proteine în sol, care împiedică creșterea rădăcinilor, și conține azot, ceea ce îl face un îngrășământ ideal cu eliberare lentă.

Trebuie udată după aplicare și apoi lăsată să se usuce câteva zile pentru a avea efect.

6. Sare
Sarea are o mulțime de utilizări, fiind eficientă și împotriva buruienilor. Trebuie presărată sare de masă la baza tulpinii buruienii. Ploaia o va face să pătrundă la rădăcinile acestora, pe care le va deshidrata și le va ucide. 

Cu toate acestea, trebuie să ai grijă cu această metodă. Sarea omoară orice alte plante cu care intră în contact. Așa că nu aplica atunci când bate vântul pentru că ajunge și la plantele din jur. De asemenea, o perioadă scurtă de timp nu mai poate fi planta nimic în acel loc. Sarea poate dăuna și pavelelor și teraselor.

7. Plante de acoperire a solului
Plantele de acoperire a solului sprevin creșterea buruienilor în paturile de flori. Aceste plante tind să rămână scurte și aproape de sol, crescând spre exterior pentru a acoperi suprafețe largi. Sunt grozave pentru controlul buruienilor, deoarece pot acoperi și proteja orice petice goale de pământ, ceea ce oprește orice semințe de buruieni să ajungă la suprafață. Chiar dacă unele semințe de buruieni reușesc să treacă, plantele de acoperire a solului vor bloca lumina soarelui, în același mod în care o face mulciul, așa că există puține șanse ca buruienile să se maturizeze.


 

×
Subiecte în articol: buruieni grădina