x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 metode prin care să ții gândacii departe de casa ta

7 metode prin care să ții gândacii departe de casa ta

de Anastasia Paul    |    27 Iul 2023   •   18:45
7 metode prin care să ții gândacii departe de casa ta

În plină căldură a verii, tot felul de specii de gândaci se pregătesc să intre în casele noastre. Înăuntru găsesc răcoare, apă și mâncare. 

Însă, indiferent de tipul de dăunător pe care l-ai observat, vrei să rezolvi problema cât mai repede. Nu este igienic să îi ai în casă și pot transmite boli,așa că trebuie să ai în vedere cum să  scapi de ei, dar și cum să îți protejezi casa pe viitor, potrivit tomsguide.com.

Iată 7 moduri de a ține gândacii departe de casa ta

1. Ordine în casă și curte
În primul rând, este imperativ să păstrezi un spațiu curat și ordonat. Aceasta înseamnă că trebuie să înveți cum să cureți fiecare cameră și cum să nu faci dezordine. Este important să știi că o banală cutie de carton uitată în pod poate fi un spațiu de reproducere pentru gândaci. Nu uita nici de vasele murdare din chiuvetă!

Și curtea trebuie întreținută pentru că ultimul lucru pe care îl dorești este să-i ai atât de aproape de casă. Așadar, îndepărtează orice resturi care le-ar putea oferi adăpost. Tair iarba și asigură-te că ai gunoiul sigilat și scapă cât mai repede de el. 

2. Păstrează lucrurile uscate
Gândacii caută apă și hrană. Deci, dacă casa ta oferă un mediu umed, îi inviți înăuntru fără să știi. Chiar și furnicile sunt atrase de umiditate, așa că o țeavă care curte în perete ori chiar un castron cu apă vărsat de un animal de companie îi va atrage. 

Aerisește spațiul deschizând ferestrele după duș ori folosește un dezumidificator. Atenție și la bălțile din curte. Aceasta atrage țânțarii care vor să-și depună ouăle. 

3. Alimente sigilate
Să nu crezi că dăunătorii nu pot mirosi mâncarea din dulapuri. Potrivit unui studiu al Universității Vanderbilt; „furnicile au de patru până la cinci ori mai mulți receptori de miros decât majoritatea celorlalte insecte.” Așa că nu ar trebui să fii surprins dacă și-au găsit drum în cămară. 

Toată mâncarea trebuie închisă etanș. fie că este vorba despre orez, bomboane ori alimentele pentru animalele de companie.
În această perioadă a anului, avem tendința să deschidem mai mult ferestrele.. Problema este că și dăunătorii își pot găsi cu ușurință drumul. De aceea, cel mai bine este să instalezi plase pentru a împiedica pătrunderea lor și să fii atent să nu existe goluri la închidere/ Dacă observi semne de deteriorare, înlocuiește-le imediat.

5. Goluri
Ferestrele și ușile sunt puncte evidente de intrare, dar există probabil altele care sunt mai puțin vizibile. O crăpătură în peretele tău poate fi poarta de intrare pentru dăunători curioși. Așadar, inspectează toată casa, de la plinte la tavan. 

6. Plante potrivite
Crezi sau nu, anumite plante pot ajuta la respingerea diferiților dăunători. Unele dintre cele mai eficiente sunt lavanda, rozmarinul, usturoiul și iarba de lămâie. Prin plasarea strategică a acestor plante în jurul punctelor de intrare poți face casa mai puțin primitoare. De asemenea, profită de astfel de plante și plantează-le în curte. 

7. Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale din astfel de plante sunt disponibile peste tot. Poți folosi un difuzor, urmând instrucțiunile de diluare. Alternativ, poți combina câteva picături de astfel de uleiuri cu apă pentru a fi pulverizate în jurul casei tale. Lumânările, cremele de baie și chiar jucăriile de pluș pot veni ușor parfumate.

×
Subiecte în articol: gandaci casa