x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 plante care țin cârtițele departe de grădina ta

7 plante care țin cârtițele departe de grădina ta

de Anastasia Paul    |    10 Iul 2023   •   20:00
7 plante care țin cârtițele departe de grădina ta
Sursa foto: antena3CNN

Cârtițele sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai drăguțe mamifere care îți fac ravagii în curte. 

Nu mănâncă florile dar distrug indirect toate rădăcinile plantelor săpând tuneluri subterane. 

Există însă o metodă naturală pentru a le ține departe de grădina ta. Unele plante pot crea o barieră în jurul curții, protejând-o astfel de vizite viitoare.

1. Gălbenele

Gălbenelele vor respinge tot felul de dăunători, inclusiv păienjeni, șerpi și țânțari, și nu sunt prietene nici cu cârtițele. Poți planta o linie de gălbenele pentru a crea un fel de barieră pentru gazonul tău. Este puțin probabil ca ele să treacă printr-o zonă atât de puternic mirositoare. Rădăcinile lor emit în sol o substanță chimică cunoscută sub numele de alfa-tertienil (o fototoxină), care este toxică pentru nematozi și resping dăunătorii alternativi, scrie tomsguide.com.
Gălbenelele sunt plante iubitoare de soare, tolerante la secetă care supraviețuiesc astfel verilor toride și sunt destul de ușor de îngrijit. Preferă solul bine drenat și au nevoie de apă săptămânal. Nu sunt toxice pentru câini și pisici.

2. Narcise

Narcisele pot reprezenta primele semne ale primăverii. Sunt rezistente și frumoase iar cârtițele se țin departe de ele, din cauza faptului că bulbii sunt toxici pentru ele. Conțin licorina chimică, care va ține la distanță veverițele, șoarecii și cârtițele. Dar sunt toxice pentru pisici și câini, precum și pentru copii.

Înfloresc la sfârșitul iernii până la începutul primăverii și vor continua să revină de la an la an. Au nevoie de 6 ore de plin soare pe zi și circa 1 cm de apă o dată pe săptămână în timpul sezonului de creștere.

3. Allium

Sunt asemănătoare cepei dar au dimensiuni mai mari. Florile sunt violete. Când frunzele se deteriorează, atunci este eliberată o aromă de ceapă care respinge dăunătorii, inclusiv căprioarele și rozătoarele. 

Ploile zilnice s-ar putea dovedi suficiente dacă sunt regulate și substanțiale. Preferă soarele dar se descurcă bine și la umbră parțială. Solul trebuie să fie bine drenat, altfel puterzesc. Sunt toxice pentru câini, pisici și copii.

4. Ricin

Planta de ricin are un aspect gros, asemănător unui gard viu, cu frunze în formă de stea și păstăi roșii, țepoase, care conțin așa-numitele „fasole” – deși din punct de vedere tehnic nu este fasole. Cunoscută și sub numele de Ricinus communis, această plantă produce „fasolea” din care se extrage uleiul, benefic pentru digestie și hidratarea pielii. Este recomandat și pentru a ține departe cârtițele. Deși nu le dăunează, mirosul le descurajează.

Însă atât planta, cât și semințee sunt otrăvitoare pentru pisici, câini, copii și adulți. Așa că poți cumpăra ulei de ricin dar trebuie să ai grijă cu aplicarea și depozitarea.  Plantei îi place mediul cald și umed. 

5. Usturoi

Usturoiul poate face mai mult decât să-i țină departe pe vampiri. Aroma sa puternică pune pe fugă cârtițele, șoarecii, șobolani, furnicile și chiar țânțarii.

Are nevoie de cel puțin 6 ore de lumină solară pe zi și ar trebui să fie plantat la cel puțin 4 cm unul de celălalt. Acest lucru oferă suficient spațiu pentru ca rădăcinile să crească. Are nevoie de apă săptămânal.  Cu toate acestea, usturoiul este toxic pentru câini și pisici.

6. Fritilaria

Făcând parte din familia crinilor, fritillaria produce flori uluitoare într-o gamă de culori strălucitoare. Cârtițele nu o suportă, și nici veverițele ori căprioarele din cauza mirosului puternic. 

Este ușor de crescut, în ciuda atractivității exotice. Îi place soarele sau umbra parțială și necesită apă regulată.  Are nevoie de sol bine drenat pentru a nu-i puterzi rădăcinile. Este însă toxică pentru pisici, câini și copii.

7. Ceapa

În cele din urmă, dacă doriți să mai cultivi câteva legume pentru bucătărie, ceapa poate fi destul de utilă și pentru a respinge cârtițele. La fel ca usturoiul, mirosul acesteia este suficient de puternic pentru a le ține la distanță, iar acidul sulfonic ține mulți dăunători departe, precum rozătoarele ori șerpii. 

Ceapa este ușor de crescut - ar trebui să fie plantată într-un loc însorit primăvara, ceea ce înseamnă că va fi gata de recoltat 3-4 luni mai târziu. Cultura trebuie udată adânc o dată pe săptămână, dar nu în exces. Este toxică pentru câini și pisici.

×
Subiecte în articol: cârtiţă grădina cartite