x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 9 metode naturale pentru alungarea umidității din casă

9 metode naturale pentru alungarea umidității din casă

de Anastasia Paul    |    26 Dec 2023   •   08:00
9 metode naturale pentru alungarea umidității din casă
Sursa foto: Burdun Iliya/Shutterstock / Burdun Iliya

Dacă ai condens sau exces de umiditate în locuință, acest lucru poate provoca tot felul de probleme. Nu numai că provoacă mucegai pe pereți dar deteriorează și mobilierul, și afectează grav sănătatea. 

Sezonul rece favorizează apariția mucegaiului, astfel că este important să aerisești în mod adecvat casa.

Vestea bună este că există soluții naturale și simple pentru dezumidificare:

1. Deschide ferestrele sau ușile în mod regulat
Deși s-ar putea să menții căldura în lunile mai reci, este important ca aerul să circule. Blocarea orificiilor de ventilație și izolarea ferestrelor poate funcționa bine pentru a preveni pierderea căldurii, dar acest lucru poate bloca și ventilația esențială necesară pentru a preveni formarea condensului.
Acest aer stagnant poate duce la condens în interiorul ferestrelor, ușilor sau oricărei alte suprafețe și formează mucegai. Este întotdeauna recomandat să deschizi ferestrele sau ușile de câteva ori pe săptămână pentru a lăsa puțin aer proaspăt să intre și pentru a preveni acumularea de umezeală.

Dacă vremea este foarte rece, lasă ușile interioare deschise pentru a permite excesul de umiditate să se disperseze între camere.

2. Aerul condiționat
Acest lucru poate părea contraproductiv, mai ales în timpul iernii, dar răcirea aerului va elimina umezeala și ajută la circulația aerului în jurul casei. Toate acestea pot reduce umiditatea, condensul și mucegaiul.

Interesant este că aparatele de aer condiționat au un mecanism similar cu dezumidificatoarele cu compresor. Odată ce aerul umed fierbinte intră în contact cu serpentinele reci din interiorul aparatului de aer condiționat, acest lucru scade nivelul de umiditate, menținând în același timp spațiile interioare la o temperatură rece.

3. Ventilatoare
Dacă nu aai aer condiționat, popți plasa pur și simplu ventilatoare independente în camere individuale pentru a circula aerul în jur. Acest lucru va dispersa orice umiditate ridicată în anumite zone, astfel încât să nu stagneze.

Dacă este posibil, ventilatoarele pot funcționa bine dacă ai o fereastră deschisă sau dacă nu ai deschis AC. De fapt, experții sfătuiesc să se îndrepte ventilatoarele spre ferestrele deschise, astfel încât să împingă constant aerul cald afară.

4. Pornește ventilatoarele în zone umede
O altă modalitate de a reduce umiditatea fără un dezumidificator este  folosirea ventilatoarelor de evacuare din casă. De obicei, acestea sunt eficiente în accelerarea procesului de aerisire, în special în încăperi umede, cum ar fi baia sau bucătăria.

Conceput pentru a elimina excesul de umiditate și mirosuri din casă., aceste ventilatoare de evacuare sunt utile pentru prevenirea apariției mucegaiului. Acestea sunt adesea instalate în jurul unor zone deosebit de umede, cum ar fi în baie, bucătărie sau subsol și te pot ajuta în locurile unde nu sunt ferestre.

5. Plante

Plantele sunt o modalitate naturală de a  dezumidifica casa. Există anumite plante care vor reduce în mod activ nivelul de umiditate din casă, descurajând mucegaiul și condensul.

Opțiunile populare includ plante de șarpe, crini de pace și orhidee. Aceste flori vibrante sunt excelente pentru a absorbi umezeala din aer prin frunze și rădăcini.

6. Absoarbe umezeala cu bicarbonat de sodiu
Știm cu toții despre beneficiile impresionante de curățare ale bicarbonatului de sodiu, dar știai că îți poate dezumidifica și casa?

Acest compus miraculos, natural, are o capacitate mare de absorbție a apei, eliminând excesul de umiditate din aer. Lasă un castron cu bicarbonat de sodiu într-o cameră sau zonă cu un nivel ridicat de umiditate. Acest lucru ar trebui să ajute la atragerea umidității și la menținerea aerului uscat.

Cu cât camera este mai mare, cu atât este posibil să ai nevoie de mai mult bicarbonat de sodiu, așa că experimentează mai întâi în spații mai mici, cum ar fi în interiorul unui dulap sau pe un pervaz. 

În plus, bicarbonatul de sodiu elimină mirosurile neplăcute sau de lenjerie din casă.

7. Suprafețe uscate
Ca și în cazul majorității problemelor casnice, prevenirea este cheia. Un sfat bun este să păstrați întotdeauna suprafețele uscate în orice moment, ștergând suprafețele din bucătărie și baie după utilizare. Acest lucru va împiedica acumularea în aer a apei fierbinți care se evaporă.

Aerisește întotdeauna sau usucă prosoapele și covorașele umede imediat după utilizare și nu lăsaa niciodată covorașe umede pe podea. Acestea pot deveni o sursă de umiditate în interior, iar mucegaiul se poate dezvolta cu ușurință în fibre dacă este expus la umiditate prelungită.

8. Absorbante de umezeală
 Aceste absorbante sunt umplute cu particule globulare de clorură de calciu care pot prinde umezeala din aer. Pe măsură ce dezumidificarea continuă, acestea se vor topi și se vor transforma în lichid. În acest caz, va trebui să-i înlocuiți.

9. Desicanți
În mod similar, desicanții precum silicagel, cărbunele și sarea gemă pot funcționa bine pentru a absorbi umiditatea din aer. Deși acestea funcționează de obicei într-un ritm mai lent, adăugarea de pachete de silicagel în zonele umede poate ajuta la prevenirea condensului.

Lucrul bun este că acești desicanți pot fi reutilizați prin uscarea lor într-un loc cald pentru a elimina umezeala depozitată și punerea lor înapoi în zone umede, potrivit tomsguide.com.


×
Subiecte în articol: umiditate casa