x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 9 plante care alungă țânțarii din casa și grădina ta

9 plante care alungă țânțarii din casa și grădina ta

de Anastasia Paul    |    12 Iun 2023   •   21:15
9 plante care alungă țânțarii din casa și grădina ta
Sursa foto: Hepta

Încălzirea vremii aduce nu doar soare și mare, ci și mulți țânțari. Pentru a scăpa de ei există o mulțime de produse chimice dar și soluții naturale.

Nimic nu este mai enervant decât țânțarii care zboară prin casa și curtea ta. Nu numai că invadează spațiul, dar pot lăsa urme urâte de înțepături pe piele care provoacă mâncărimi și chiar durere. În cazuri extreme, aceștia pot transmite și boli fatale, inclusiv malarie și febra dengue. De aceea este important să știi cum să scapi rapid de țânțari, înainte să-ți invadeze spațiul, scrie tomsguide.com.

Din fericire, există câteva plante care îi țin departe. Prin creșterea sau plasarea acestora în curte și în casă, mirosurile puternice vor alunga țânțarii. 

Iată plantele care te ajută să ții micile insecte departe de casa și curtea ta:

1. Rozmarin

Rozmarinul este o plantă versatilă. Uleiul ajută la stimularea cresterii parului; parfumul se găsește adesea în produsele de baie; iar planta în sine dă gust delicios mâncării. Pe lângă toate acestea, are flori albastre și delicate care cresc de-a lungul tulpinii.

Mai mult, nu este un bun prieten al țânțarilor, muștelor și furnicilor. 

Poate fi cultivat în exterior sau în ghivece. Rozmarinul preferă temperaturi de peste 20 de grade Celsius și lumina soarelui. Nu îi place umbra, are nevoie de sol nisipos bine drenat pentru a se dezvolta, cu acces regulat la apă. Nu este toxic pentru pisici și câini.

2. Lemongrass

Conține ulei de citronella, care poate fi extras din frunze și tulpină. Parfumul copleșitor de lămâie ține la distanță țânțarii, șoarecii și șobolanii. Uleiul poate fi aplicat și direct pe piele pentru a preveni înțepăturile. 

Poate fi crescută în interior sau în aer liber. Este o plantă tropicală, preferând lumina directă a soarelui și temperaturi peste 20 de grade Celsius. Este ușor de întreținut dacă este protejată de frig. Frunzele se folosesc în salate. Este toxică pentru câini și pisici. 

3. Gălbenele

Florile portocalii și galbene vor aduce un plus plăcut oricărei grădini și reduce și prezența dăunătorilor. Conține limonen, care are aromă de citrice, pe care țânțarii nu o suportă. Atrage fluturii și buburuzele. 

Gălbenelele sunt în general cultivate în aer liber și pot ține țânțarii departe de casă dacă este amplasată în apropierea ușilor și ferestrele. Preferă soarele, solul uscat și bine drenat, cu acces regulat la apă. Nu sunt toxice pentru câini și pisici. 

4. Lavandă

Parfumul său popular poate fi găsit în săpunuri, lumânări și detergenți. În plus, uleiul de lavandă aduce beneficii pentru sănătate, ne ajută să dormim și să scăpăm de stres. Florile sunt mici și mov iar mirosul lor, atât de dorit de oameni, este neplăcut pentru țânțari. Este eficientă împotriva muștelor, furnicilor, rozătoarelor. 

Este folosită și în scopuri de sănătate și bunăstare, cum ar fi pentru a ne ajuta să dormim sau pentru a scăpa de stres. Dacă acest lucru nu ar fi suficient, planta în sine este frumoasă pe ecran, iar florile sale vibrante, violet, pot adăuga o culoare uimitoare oricărei case.â

Se cultivă în interior și exterior, este rezistentă, preferă căldura și soarele. Este tolerantă la secetă și rezistă la îngheț. Este toxică pentru câini și pisici. 

5. Floare de ață

Cu florile sale vibrante, violet, floarea de ață (Ageratum) aduce frumusețe și utilitate oricărei grădini. Conține cumarină, o substanță chimică găsită uneori în insecticide datorită proprietăților sale de respingere a insectelor. Țânțarii nu suportă mirosul. Fluturii și albinele nu au nicio problemă. Păsările colibri iubesc aceste flori. 

Sunt cultivate in aer liber, înflorind în plin soare, cu acces regulat la apă. Solul trebuie să fie umed dar bine drenat, altfel rădăcinile putrezesc. Este toxică pentru câini și pisici. 

6. Catnip

În timp ce pisicile adoră mirosul de catnip, țânțarii ar prefera să stea departe de el. Contine Nepeta Cataria, o substanță pe care unele insecte nu o plac, inclusiv muștele și gândacii. Se pot zdrobi tulpinile cu mâna pentru a extrage uleiul și se aplică direct pe piele.

Poate fi cultivat cu ușurință în aer liber sau în interior, prosperând cu soare și apă. Este o plantă destul de rezistentă, care suportă înghețul dacă este necesar. De asemenea, crește rapid. Deși catnip-ul poate face pisica fericită, este toxic dacă este consumat în exces. 

7. Salvia

Adăugăm această plantă la rețetele culinare pentru a îmbogăți aroma preparatelor. Salvia este adesea folosită pentru a completa untul și sosurile, precum și carnea și legumele. Cu toate acestea, aroma de pământ din frunze poate face mai mult decât să ne îmbunătățească rețetele. Respinge în mod activ țânțarii și muștele, în special atunci când frunzele sunt uscate și arse, eliberând uleiurile sub formă de vapori. 

Salvia este ușor de cultivat, poate fi plantată în interior, în recipiente sau în exterior, în paturi de flori. Preferă să stea la soare iar solul ar trebui să fie bine drenat. Temperatura trebuie să depășească 30 e grade Celsius. Frunzele se taie înainte ca planta să înflorească. Salvia nu este toxică pentru pisici și câini.

8. Busuioc

Busuiocul este o altă plantă aromată eficientă și împotriva țănțarilor. Poate crește până la 6 metri înălțime și emană o aromă puternică. Busuiocul și salvia pot fi crescute în grădină dar și în ghivece, sau sub formă de uleiuri esențiale. 

9. Usturoi

Usturoiul și ceapa sunt ingrediente nelipsite din bucătărie. Conțin cantități mari de acid sulfonic, care emană un miros înțepător care respinge în mod natural țânțarii. Se pot amplasa căței de usturoi în exteriorul ușilor și ferestrelor. 

 

×
Subiecte în articol: tantari plante casa grădina