x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Afla ce e nou

Afla ce e nou

21 Sep 2006   •   00:00

Acoperisuri, izolatii si fatade la expozitie

Am descoperit aici: tipuri noi de invelitori sau despre cat de eficiente sunt structurile pentru acoperis din lemn lamelar. Am mai aflat si o solutie inovatoare de incalzire - fibra de carton
PRIMA EDITIE A EXPOZITIILOR CAMEX LA BUCURESTI
Duminica, 17 septembrie, s-au incheiat doua expozitii cu caracter de noutate pentru piata expozitionala de la noi. Este vorba despre Expozitia Internationala de Acoperisuri, Izolatii si Fatade Camex si Expozitia Internationala de Hale si Constructii Industriale Camex. In afara de tematica abordata, cele doua manifestari s-au distins prin structura de desfasurare, bazata pe interactivitate si comunicare.

PROGRAME LANSATE
Doua programe de interes au fost dezbatute pe larg. Se pare ca arhitectii nostri vor fi din ce in ce mai bine pusi la punct cu tot ceea ce este nou si eficient. Aceasta este ceea ce se doreste de fapt de la Programul National de Formare Profesionala Continua a Arhitectilor, coordonat de Ordinul Arhitectilor din Romania si lansat in acest cadru. Alt punct de interes l-a reprezentat initiativa de popularizare a Programului National de Reabilitare Termica a Cladirilor de Locuit Multietajate, dezvoltat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului in colaborare cu Patronatul Societatilor din Constructii. Costurile de reabilitare nu le vom suporta singuri. Ele vor fi distribuite astfel: 33% vor fi finantate de catre bugetul local, 34% vor fi finantate de Bugetul de Stat, iar restul de Asociatia de Proprietari. Auditul energetic, de asemenea, si proiectarea lucrarilor de reabilitare termica vor fi finantate prin alocatii de la bugetul de stat.

Locul I la Concursul de Design de Avangarda

O CANAPEA MODULARA, MULTIFUNCTIONALA
In imagini este surprins in toate ipostazele care il reprezinta produsul castigator al premiului I, la recent incheiata editie a IV-a a Concursului de Design de Avangarda. Spatiul nu ne-a permis in numarul trecut sa vi-l prezentam asa cum se cuvine si am ales sa o facem acum, pentru ca merita.

Designerul Alexandra Mara Rosca este cea mai potrivita sa va descrie produsul. Ideea s-a nascut gandindu-ma la numeroasele cazuri in care un produs de dimensiuni mari a creat probleme in momentul in care clientul a dorit introducerea lui intr-un spatiu redus, gen apartament de bloc.

Acest impediment este solutionat in acest caz, piesa de mobilier putand fi recompusa chiar in spatiul in care se doreste a fi asezata, dupa ce in prealabil este demontata si transportata pe bucati.

Simpozion International de Ceramica la Sibiu

Pana la 25 septembrie, in Sala de lectura a Bibliotecii Astra din Sibiu se desfasoara o interesanta manifestare culturala. Este vorba despre cel de-al XXXIX-lea Simpozion International de Ceramica, cu tema Suprafete Ceramice si Design.

La simpozion sunt prezente aproximativ 50 de personalitati din toata Europa (Germania, Austria, Ungaria, Elvetia, Slovacia etc.).

Obiectivele principale ale evenimentului in orasul care anul viitor va deveni Capitala Culturala Europeana sunt: popularizarea valorilor autentice romanesti privind ceramica traditionala; cunoasterea de participanti a tehnicilor de producere a ceramicii traditionale din Europa; dar mai ales adaptarea metodelor de producere si ornamentare a ceramicii la cerintele internationale.

Expozitie de cahle transilvanene

Tot in Sibiu, daca tot ajungeti la simpozionul de arhitectura, ar mai fi de vazut o impresionanta colectie de cahle, prezentata de Muzeul de etnografie saseasca "Emil Sigerus". De fapt, este cea mai bogata colectie (1.500) de cahle transilvanene din tara.

Va dezvaluim ca cele mai frumoase si valoroase cahle din perioada Renasterii existente in colectia muzeului sunt cele cu reprezentari catolice: Madona, Cristofor, Fecioara Maria cu Iisus-copil in brate, Sfantul Gheorghe omorand balaurul, dar si cahla olana realizata in stil gotic tarziu.

Piata centralelor termice

Pretul centralelor termice s-a diminuat cu aproximativ 20% in ultimii doi ani, ca urmare a presiunilor pietei. Importatorii si distribuitorii romani au redus costurile sistemelor individuale de incalzire, pentru a contracara restrictiile la debransare care au descurajat instalarea de centrale termice. "Ne asteptam ca piata sa isi revina lent incepand din 2007, cand vor fi vizibile efectele plasarii responsabilitatii subventionarii gigacaloriei la autoritatile locale. Daca pana acum Guvernul subventiona pretul final al gigacaloriei, de acum inainte va acoperi doar o parte din combustibilul pentru producerea energiei termice. Acest lucru inseamna ca restul componentelor costului gigacaloriei - pretul de productie, ineficienta tehnologica a intregului lant termic, pierderile fizice din transport si distributie - va reprezenta responsabilitatea integrala a consiliilor locale", ne spune Sever Scarlat, director general Baxi Romania.
×