x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Afla ce e nou

Afla ce e nou

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    Catiusa Ivanov    |    17 Noi 2005   •   00:00
Afla ce e nou

ALBUMUL ARHITECTURI VAZUTE PRIN IGLOO

Marti, 8 noiembrie, in ambianta consacrata deja a librariei Carturesti a fost lansat primul album de arhitectura contemporana romaneasca, "Arhitecturi vazute prin igloo"

Intr-o prezentare grafica deosebita sunt cuprinse in acest album cele mai bune proiecte, in total 16, prezentate de revista igloo in ultimii doi ani. Pleiada de arhitecti, semnatari ai proiectelor expuse pe larg in album, cu planuri, sectiuni si fotografii de detaliu, numara 18 dintre cei mai titrati arhitecti ai momentului: Dan Marin, Zeno Bogdanescu, Constantin Ciurea, Viorel Hurduc, Razvan Luscov, Radu Teaca, Remus Harsan, Dragos Perju, Karoly Nemes, Vladimir Arsene, Dorin Stefan, Adrian Cristescu, Bruno Andresoiu (foto-dreapta), Adrian Spirescu, Madalin Ghigeanu, Alexandru Adam, Robert Marin si Adrian Cancer.

Acest album are o dubla semnificatie: inaugureaza o serie de produse culturale aproape inexistente pe piata romaneasca de profil si impreuna cu expozitia de fotografie neconventionala, care va fi gazduita de libraria Carturesti timp de doua saptamani (8-22 noiembrie), deschide o campanie initiata de igloo media, ce se va desfasura sub sloganul "Arhitectura merita o sansa". Campania isi propune sa elibereze arhitectura de aura elitista care o inconjoara si sa sublinieze faptul ca oricine trebuie sa beneficieze de o anumita calitate a locuirii.

Va fi dezvoltat astfel un program de popularizare a arhitecturii, facilitand accesul neprofesionistilor catre aceasta prin expunerea si vehicularea manifestarilor sale cu adevarat valoroase in locurile si prin metodele care le sunt familiare acestora. Demersul se va concretiza pe termen lung in numeroase proiecte editoriale, de design urban, artistice etc., proiecte menite sa faca publicul larg constient de impactul arhitecturii la nivelul vietii de zi cu zi.

NOUA GAMA ARISTON OPERA 2005

Ariston a lansat noua gama de 60 de centimetri, Opera 2005. Design avangardist, linii simple si elegant finisate ce definesc stilul Ariston se regasesc in noua gama de frigidere. Sistemul Integrat Ever Fresh din frigider mentine alimentele un timp mai indelungat datorita "care package"-ului ce utilizeaza tehnologia de racire in vid pentru a le proteja de agentii atmosferici. Se mentin astfel prospetimea, gustul si calitatea ridicata de pana la 5 ori mai mult decat printr-un sistem de racire traditional. Frigiderul are un compartiment inovativ "Cool Care Zone" pentru a pastra alimente variate la diferite temperaturi in concordanta cu temperatura ideala de servire. Tehnologia "no frost" disponibila in ambele modele din gama Opera 2005 - combina si frigider cu doua usi - opreste formarea ghetii in frigider si congelator in timp ce "Surround Sistem" pastreaza temperatura constanta in toate compartimentele.

Alte caracteristici interne includ sistemul "Dual Lighting" ce garanteaza vizibilitatea perfecta in interiorul frigiderului, un sertar mare ce poate fi utilizat fara efort datorita celor doua rotite culisante, "double depth", un compartiment de bauturi cu latime dubla, in care pot incapea sticle mari, precum si un dispozitiv pentru cuburi de gheata "Ice". Toate produsele din gama Opera 2005 apartin clasei de energie A + si A++ ce garanteaza o economie remarcabila de energie si satisfac nevoile consumatorilor respectand totodata si normele ecologice.

DISPUTA PE PIATA TAMPLARIEI TERMOIZOLANTE

Gealan Romania, membra a grupului german Gealan Fenster Systeme GmbH, a organizat miercuri, 9 noiembrie, la hotel Marriot, o conferinta de presa in cadrul careia si-a declarat nemultumirea fata de atitudinea Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta(PPTT) privind impunerea comercializarii pe piata romaneasca doar a profilelor PVC de clasa A. PPTT considera ca este obligatorie utilizarea profilelor de clasa A, pe teritoriul tarii noastre, deoarece Romania se incadreaza in zona geografica cu climat de tip S(sever), iar profilele de clasa B nu indeplinesc conditiile tehnice impuse de standardul european SR EN 12 608-2004 pentru tipul de clima in care se incadreaza Romania.

Domnul Aurel Vlaicu, directorul executiv al Gealan Romania declara ca zona climatica are relevanta asupra materialului din care sunt alcatuite profilele nu asupra grosimii peretilor profilelor, iar reteta materialului care intra in componenta profilelor de clasa B, Gealan, este potrivita utilizarii intr-un climat sever si nu incalca cu nimic normele standardului european SR EN 12 608-2004.

Conform Gealan Romania pe piata romaneasca cele mai intens comercializate profile PVC sunt cele din clasa B deoarece sunt mai ieftine iar din punctul de vedere al performantelor sunt comparabile cu cele din clasa A.

Diferenta dintre cele doua clase de profile consta in faptul ca peretii exteriori si interiori ai profilelor din clasa A sunt mai grosi decat cei ai profilelor din clasa B. Interzicerea comercializarii profilelor PVC din clasa B ar aduce pierderi foarte mari tuturor producatorilor si comerciantilor de profile din clasa B. Disociindu-se de pozitia PPTT, conducerea Gealan Romania a hotarat infiintarea unui alt patronat-PGFF-Patronatul Producatorilor si Montatorilor de Geamuri, Ferestre si Fatade, la care au aderat deja alte firme in domeniu.

"PPTT va informa Directia Generala a Vamilor si Inspectoratul de Stat in Constructii pentru a interzice importul sau, in cazul in care actiunea este tardiva montajul de profile necorespunzatoare", a declarat Marin Crutescu presedintele PPTT. Pana la clarificarea deplina a situatiei pe piata se vor comercializa ambele tipuri de profile, respectiv A si B.

IN ATENTIA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI

Printr-o adresa din data de 7.11.2005, Ministerul Finantelor Publice - Directia de Reglementari Contabile informeaza asociatiile de proprietari: "Pentru sumele incasate de la membrii asociatiei de proprietari - persoane fizice - reprezentand contributii la constituirea mijloacelor banesti ale asociatiei de proprietari, precum si cotele de contributie care le revin in cadrul cheltuielilor asociatiei, asociatiile de proprietari nu au obligatia de a utiliza formularul Chitanta (cod 14-4-1) tiparit de Compania Nationala Imprimeria Nationala-SA sau de alte unitati abilitate de aceasta. In aceste cazuri, formularul respectiv se poate tipari prin comanda, la orice tipografie".

Avand in vedere costurile importante ce rezulta din folosirea chitantierelor personalizate (o asociatie poate cheltui cateva milioane lunar!), LIGA asociatiilor de Proprietari - HABITAT saluta precizarile Directiei de Reglementari Contabile din cadrul Ministerului Finantelor Publice ce ajuta la scaderea costurilor de administrare!

Pentru informatii suplimentare: Tel./fax: 021-335.50.25
×
Subiecte în articol: clasa profilelor