Stilul abordat în proiectul de grădină prezentat astăzi este cel japonez, pentru mulţi cunoscut, pentru alţii încă o enigmă. Beneficiarii au dorit un spaţiu de relaxare şi contemplare, fără elemente obositoare, accente pe verticală sau culori tari.
Elementele definitorii ale stilului japonez sunt apa, piatra, nisipul, orhideea şi vegetaţia joasă( muşchi, gazon, ierburi pitice). Pentru ca aceste elemente să reziste caracteristicilor climatice şi de sol din Bucureşti s-au asigurat ventilarea propice a grădinii şi tratarea solului corespunzător.
Ochiul de apă are 50 de cm adâncime şi este filtrat cu ajutorul unei pompe hidraulice, vegetaţia acvatică fiind compusă din nuferi, papură şi crini de apă. Pentru că tradiţia japoneză cere un loc special amenajat pentru ceremonialul ceaiului, s-a realizat şi în această grădină un loc protejat de două paravane din bambus şi hârtie semitransparentă , decorat cu o masă joasă şi scaune sau bureţi de şezut. Pentru lectură s-a amplasat o canapea în stil minimalist protejată de o pergolă semicirculară pe care se va desfăşura iederă canadiană, vegetaţie permanentă cu un colorit roşu-brun.
Nisipul şi pietrele au o semnificaţie puternică în tradiţia japoneză, de aceea aranjamentul realizat nu este întâmplător ci este executat ţinânduse cont de punctele cardinale, de curenţii de aer şi de poziţia faţă de casă. Dispunerea nisipului are un design circular realizat cu o ustensilă specială, asemănătoare cu o greblă, însă cu zimţi puţini şi mai lungi. Vegetaţia se limitează la câteva sortimente de trandafiri, azalee( Ima-shojo), o orhidee copac – singurul punct pe verticală, punct de atracţie atât vizual cât şi olfactiv, şi vegetaţie joasă(Pleioblastus auricomus, Miscanthus sinensis, Ophiopogon planiscapus).
5 euro/mp
preţ pentru proiectare completă
Proiect realizat de student peisagist LUMINIŢA TĂBÂRCĂ
Către arhitecţi
Jurnalul Naţional, prin suplimentul Jurnalul casei mele, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi prezinte propunerile. Astfel, proiectele pot apărea în acest format în paginile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.roCitește pe Antena3.ro