x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajarea unui hol îngust: 5 sfaturi și idei

Amenajarea unui hol îngust: 5 sfaturi și idei

29 Apr 2022   •   15:18
Amenajarea unui hol îngust: 5 sfaturi și idei

Holul este unul dintre spațiile reprezentative ale casei. Acesta oferă o primă impresie asupra locuinței, precum și câteva detalii cu privire la gusturile proprietarilor sau stilul decorativ ales pentru imobil.

Din păcate, nu este întotdeauna atât de simplu să-l exploatezi din punct de vedere estetic. Dimensiunea și forma îl pot face dificil de amenajat, mai ales dacă vorbim de un coridor îngust, deloc generos. Totuși, există întotdeauna soluții care te pot ajuta să-l transformi într-un loc frumos și plăcut. Iată cum poți decora un hol îngust:

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/577/231/799/hallway-hall-passageway-corridor.jpg 

Oferă-i holului amplitudine și spațialitate

Nuanțele pe care le alegi pentru zugrăvirea acestei zone depind foarte mult de culorile folosite în restul casei. O idee grozavă ar fi să vopsești pereții și tavanul în alb, pentru ca spațiul să pară mai mare. Dacă îți dorești un aspect mult mai interesant, poți să creezi un efect ușor retro prin aplicarea unui lambriu sau a unor profile decorative, doar în partea de jos a pereților. De asemenea, ai posibilitatea de a zugrăvi pereții mai lungi în alb, iar zidurile înguste în câteva tonuri mai închise, ori poți contura o zonă de accent, care să adauge farmec și profunzime.

Instalează mai multe corpuri de iluminat

Holul trebuie să fie primitor, așa că, pe lângă folosirea unor nuanțe deschise, trebuie să ții cont și de lumină. În general, coridoarele înguste nu beneficiază de lumină naturală și trebuie să mizezi doar pentru lumina artificială. Chiar dacă te-ai putea gândi să montezi o ușă din sticlă la intrare, amintește-ți că focul nu trece prin ușile metalice antifoc cu un canat și că aceste piese îți oferă siguranță, protecție la incendiu și securitate.

Prin urmare, singura soluție de a lumina mai mult hotul este să instalezi diferite corpuri de iluminat. De exemplu, pune aplice pe perete, șină cu spoturi, o lampă sau benzi LED pe tavan, astfel încât zona de la intrare să pară generoasă și luminoasă.

Alege o pardoseală deschisă la culoare

Podeaua are și ea un cuvânt important de spus când vine vorba de amenajarea holului. O tendință interesantă este cea a pardoselii care unește camerele din locuință în mod vizual. Mai exact, parchetul din celelalte încăperi se poate continua și în hol, pentru a oferi fluență amenajării. Ține cont ca într-un hol îngust trebuie să alegi nuanțe deschise pentru pardoseală – maro sau gri deschis ori chiar alb – ca să întregești sentimentul de spațiu mărit.

Dacă vrei să folosești și un covor, mergi pe varianta celui de tip traversă, care să fie la fel de lung ca și holul, sau alege o piesă cu dungi orizontale, tot în culori deschise. Covoarele cu dungi verticale vor face coridorul să pară și mai îngust decât este deja.

Folosește mobilier îngust

În zilele noastre, producătorii de mobilă realizează o mulțime de etajere, console, rafturi pentru pantofi sau alte piese pentru spațiile înguste. Dacă vrei să-i oferi holului o utilitate, amplasează aici dulapuri încăpătoare, înalte până în tavan. Ai grijă să fie în nuanțe deschise și să se integreze în stilul general al casei.

Mobilierul modular este modern și funcțional. Pentru un hol mic vor fi de ajuns câteva rafturi suspendate, una sau două bare pentru haine, un pantofar înalt și îngust și un cuier minimalist. În cazul în care intenționezi să-i oferi noblețe și stil acestui loc, o altă idee ar fi să creezi o bibliotecă în holul tău îngust.

Adăugă oglinzi și tablouri

Folosește-te de oglinzi ca să creezi iluzia unui spațiu mai mare. Câteva astfel de piese fixate pe perete nu ocupă prea mult loc și sunt excelente ca să poți arunca o ultimă primire înainte de a ieși din casă. Totodată, pentru un plus de personalitate, agață pe pereții din hol și tablouri sau fotografii, în ton cu stilul decorativ al casei. Dacă ai ales un design clasic, atunci tablourile pictate se potrivesc de minune, în timp ce pentru un decor minimalist sunt recomandate fotografiile alb-negru ori cele în culori puternice.

Atunci când trebuie să amenajezi un hol îngust, folosește culori deschise și încearcă să nu încarci inutil spațiul. Pune accent pe funcționalitate și apelează la tot felul de trucuri prin care să păcălești ochiul că încăperea respectivă este mai mare, mai plăcută și mai luminoasă decât în realitate.

×