x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajări interioare ce menţin sănătatea

Amenajări interioare ce menţin sănătatea

de Georgiana Teodorescu    |    20 Noi 2008   •   00:00

Dincolo de confort şi eleganţă, un trai sănătos este cel mai important. Într-o epocă în care accentul în amenajări este pus în mod special pe design, puţini sunt cei care ştiu că există soluţii profesionale pentru menţinerea unui mediu interior întru totul favorabil sănătăţii.

Poluarea din incinte este una din cele mai comune probleme abordate de alergologi şi chinuitoare pentru pacienţii lor. Deşi este disponibilă o amplă varietate de produse pentru îndepărtarea acestor poluanţi, incluzând praful din casă, există date relativ insuficiente despre efectivitatea unor asemenea instrumente.

CAUZE DEMONSTRATE
Rinitele sunt printre cele mai comune şi chinuitoare indispoziţii. Alergia la praful din casă este foarte comun şi sunt recomandate multe produse pentru reducerea nivelului de praf şi pentru reducerea simptomelor. Există acum o industrie de mărime considerabilă pentru a furniza şi a întreţine purificatoare de aer, aspiratoare, echipamente de îndepărtare a prafului şi materiale de aşternut. Căpuşele (Dermatophagoides farinae) şi alte proteine străine, aşa cum sunt părţi din insecte sau resturi, reprezintă o cauză majoră a bolii respiratorii şi reprezintă agentul declanşator, al ceea ce se numeşte în mod curent alergia la praful din casă.  Căpuşele din praful din casă au o temperatură strict definită şi cerinţe relative de umiditate pentru a supravieţui şi a se înmulţi. În orice caz, chiar şi cu un sistem de aer condiţionat, care creează condiţii de mediu adverse supravieţuirii căpuşelor, poate fi dificil sau scump. Unităţile centrale de aer condiţionat/încălzire pot fi echipate cu filtre pentru îndepărtarea alergenilor, fiecare metodă având avantajele şi dezavantajele sale. Filtrele pot fi înlocuite, se poate să nu necesite accesorii, dar cresc rezistenţa de curgere a aerului când filtrele devin “încărcate”. Filtrele electrostatice sunt de ajutor la îndepărtarea alergenilor, dar sunt scumpe şi generează ozon, o temă studiată recent.

METODE CUNOSCUTE
În condiţiile în care corpul poate furniza căldură, umiditate (via unei pierderi insesizabile de apă) şi hrană pentru HDM, aşternuturile în care ne putem petrece 1/3 până la 1/4 din vieţile noastre sunt puse la dispoziţie pentru un domiciliu ideal.

Combaterea alergenilor poate fi realizată prin spălarea aşternuturilor în apă fierbinte (>130şF/55 şC), incluzând pernele, cuverturile şi somierele în învelitori “impermeabile” pentru căpuşe. Cel mai puţin scumpe dar şi cele mai neconfortabile cuverturi sunt cele din plastic; noile cuverturi permeabile la vapori sunt confortabile, dar scumpe.

Aspiratoarele, obiectul central al acestui subiect, sunt un procedeu de bază în îndepărtarea alergenilor din covoare şi mobilă. Sistemele de aspirare ar trebui să aibă suficientă aspiraţie pentru a-i îndepărta şi pentru a-i închide în unitatea de colectare.

Curăţătoarele sau purificatoarele de aer, (până la demonstrarea contrariului), nu sunt eficiente în mod special ca mod de combatere al acestor dăunători întrucât în majoritatea cazurilor aceştia nu provin din aer; dăunătorii sunt gestionaţi cel mai bine prin curăţenie, completată cu măsuri de combatere în mediul şi cu folosirea de decor hipoalergen.

Din studiile făcute de Facultatea de Medicină Davis, California, SUA rezultă că un sistem de aspirare centralizat ar putea oferi cel mai bine asemenea posibilităţi de curăţare şi purificare dacă se face instalarea în afara zonei de locuit a rezidenţei. Pentru mai multe detalii, accesaţi www.sistemair.ro



VARIANTĂ NOUĂ
Sistemele centralizate de aspirare folosesc tubulatură specific destinată, instalată în pereţii caselor dumneavoastră pentru a îndepărta murdăria, praful şi alergenii din spaţiile de locuit către unitatea centrală şi recipienţii de colectare, localizaţi în garaj, subsol sau alte spaţii secundare celui de locuit.

Pentru a activa sistemul, pur şi simplu conectaţi furtunul la cea mai apropiată priză de aspirare din perete. Furtunul şi sistemul de cuplare vă permit mutarea din cameră în cameră pentru un confort de curăţare rapidă, uşoară şi integrală a casei.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta