x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Anexe şi utilităţi pe malul apei

Anexe şi utilităţi pe malul apei

28 Iun 2007   •   00:00

Cei mai mulţi dintre noi nu putem rezista tentaţiei de a spune repede "da" atunci cănd ni se oferă posibilitatea să achiziţionăm un teren situat pe malul apei, pentru că găndul ne duce imediat la posibilităţile de a exploata o astfel de poziţie, mai cu seamă in verile
caniculare.Acest gen de proprietate oferă două oportunităţi distincte: să construieşti aici o casă de vacanţă, sau măcar o cabană de mici dimensiuni, ori să investeşti in căteva amenajări esenţiale.

Cei mai mulţi dintre noi nu putem rezista tentaţiei de a spune repede "da" atunci cănd ni se oferă posibilitatea să achiziţionăm un teren situat pe malul apei, pentru că găndul ne duce imediat la posibilităţile de a exploata o astfel de poziţie, mai cu seamă in verile
caniculare.

Acest gen de proprietate oferă două oportunităţi distincte: să construieşti aici o casă de vacanţă, sau măcar o cabană de mici dimensiuni, ori să investeşti in căteva amenajări esenţiale, in ideea de a crea condiţiile minime pentru a valorifica potenţialul estival al locului. Dacă despre cea dintăi soluţie am scris pe larg in mai multe articole anterioare, vom aborda in acest număr variante a doua, care ni se pare la fel de atractivă.

Pontonul din lemn

Dacă vorbim despre o apă (lac sau apă curgătoare) suficient de intinsă ca suprafaţă şi pentru a permite practicare de sporturi nautice, amenajarea minimală şi obligatorie este construirea unui ponton din lemn. In general, acest tip de ponton are două componente: o platformă de acces fixată pe mal şi o platformă intinsă deasupra luciului apei, sprijinită pe piloni. Platforma terestră este bine să fie aşezată pe o fundaţie uşoară din beton armat, instalată intr-un loc complet ferit de fenomene, cum sunt eroziunea apei, alunecările de teren, inundaţii frecvente datorate creşterilor de nivel. Accesul pe platformă trebuie să fie facil, iar placarea cu lemn va ţine seamă in primul rănd de destinaţia construcţiei.

Componenta pontonului ce se va intinde deasupra luciului de apă poate avea dimensiuni şi geometrii diferite. Pentru construcţia acesteia veţi avea nevoie de experienţa şi de calculele unor specialişti. Ei vor ţine cont şi de căteva elemente esenţiale, cum sunt adăncimea apei şi consistenţa terenului inundat (fundul apei), direcţia şi viteza medie de deplasare a apei la malul vizat, puterea şi orientarea curenţilor de aer etc. Construcţia propriu-zisă se face numai in baza unui proiect in care se vor specifica numărul pilonilor, distanţa dintre ei, adăncimea la care se fixează, dar şi modalitatea de fixare. Elemente importante sunt forma şi suprafaţa utilă a platformei, necesitatea de a ancora o ambarcaţiune de mici dimensiuni, prezenţa unor scări pe care să se poată intra şi ieşi din apă.

Valorificarea terenului

O privire avizată vă va putea da idei interesante in ceea ce priveşte valorificarea maximă a terenului, cu obţinerea unor efecte benefice asupra interpretării peisajului local, dar şi in ridicarea gradului de confort turistic şi diversificarea posibilităţilor de distracţie şi divertisment. Spre exemplu, prezenţa unei mici insule naturale in imediata apropiere a malului poate crea posibilitatea construirii unui podeţ care să permită trecerea facilă către insulă. Un mal abrupt şi stăncos oferă posibilitatea instalării unei platforme pentru sărituri dacă apa este suficient de adăncă. Eroziunea naturală poate crea in mal mici golfuri ce pot fi amenajate, apa va fi mai liniştită, mai limpede şi mai curată.

Sfat

Construcţia unui ponton sau podeţ, mai cu seamă dacă avem de-a face cu un curs de apă curgătoare cu debit şi viteză medie sau mare, se face numai in baza unui proiect elaborat şi avizat de specialişti competenţi, autorizaţi. El va trebui să răspundă unor norme de maximă securitate pentru utilizator, să fie funcţional, integrat in peisaj din punct de vedere ecologic şi estetic.

Materialul de construcţie va fi protejat impotriva oricăror factori de agresiune

In unele zone puteţi planta in jurul pontonului sau de-a lungul malului vegetaţie acvatică in egală măsură spectaculoasă şi benefică pentru dezvoltarea unei faune sănătoase.

Vegetaţia va fi controlată in aşa fel, incăt să nu deranjeze trecerea ambarcaţiunilor

×
Subiecte în articol: apei viaţa la ţară