x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Anul 2050 văzut de tinerii de azi

Anul 2050 văzut de tinerii de azi

de Alina Iancu    |    02 Oct 2010   •   00:00
Anul 2050 văzut de tinerii de azi

Ne întrebăm aproape zilnic cum va fi viitorul şi ni-l imaginăm în diferite feluri. La fel au făcut şi studenţii invitaţi să participe la Electrox Design Lab (EDL), concurs pe care vi l-am prezentat frecvent în revista noastră.



Săptămâna trecută, în cadrul evenimentului 100% Design organizat la Londra, a fost desemnat câştigătorul ediţiei de anul acesta. Se pare că proiectul în cauză nu numai că a îndeplinit exact cerinţele juriului, dar chiar a depăşit aşteptările celor patru membri.

Tema celei de-a opta ediţii a EDL 2010 s-a învârtit în jurul aparatelor electrocasnice utilizate pentru stocarea alimentelor, spălarea şi uscarea hainelor şi a vaselor în spaţii din ce în ce mai compacte, cu minimum de resurse. În concurs au fost înscrise 1.300 de proiecte din peste 50 de ţări, printre care şi România. Trei dintre studenţii români au ajuns în semifinale cu proiecte pe care le-am prezentat şi în Jurnalul casei.

Premiul I a plecat însă în India, la Peter Alwin, pentru proiectul Snail. Acesta este un dispozitiv portabil de încălzit care se lipeşte direct pe vas şi încălzeşte conţinutul acestuia. Este alimentat de o baterie pe bază de cristale de zahăr de mare densitate care foloseşte energia obţinută din zahăr pentru a încălzi o bobină, de unde procesul de inducţie magnetică este direcţionat către recipient. De asemenea, este prevăzut cu senzori care detectează tipul de alimente care urmează să fie încălzite şi în funcţie de acest aspect ajustează timpul şi temperatura de funcţionare. Pentru o mai bună monitorizare a întregului proces, aparatul dispune de un ecran touch control.

Motivaţia juriului pentru alegerea proiectului Snail drept câştigător a fost că acesta reprezintă „un concept intens studiat, ce depăşeşte cerinţele iniţiale ale concursului EDL. În plus faţă de soluţia pe care o oferă locuitorilor unui oraş, aparatul reprezintă, de asemenea, un potenţial social mai larg pentru uzul în zone retrase; aşa cum primul telefon mobil a deschis sfera oportunităţilor în comunităţile mai izolate".

Premiul pentru cel mai bun proiect EDL de anul acesta a constat în suma de 5.000 de euro şi o perioadă de practică plătită timp de şase luni într-unul dintre centrele de Global Design care aparţin firmei organizatoare.

×
Subiecte în articol: eveniment