x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Apartamente puse pe terasele blocurilor

Apartamente puse pe terasele blocurilor

de Daniela Ivan    |    01 Sep 2005   •   00:00
Apartamente puse pe terasele blocurilor
INVESTESTE INTELIGENT
Mansardarea, o solutie modernA si ieftina
Pe terasele blocurilor mai putin inalte sau pe case, in locul podurilor, se poate obtine un loc luminos si cald care poate capata orice destinatie. Mansardarea este o solutie pentru nevoia de spatiu cu care se confrunta multe familii, deoarece sub acoperis se poate realiza un spatiu locuibil la preturi cu 30%-40% mai mici decat in cazul celei mai ieftine constructii clasice.

In plus, solutia este o alternativa la criza de terenuri din marile orase, deoarece amenajarea unei locuinte intr-o mansarda scapa proprietarul de costul suplimentar al achizitiei unui teren. Si municipalitatea poate scapa de criza de locuinte. Prin mansardarea blocurilor se creeaza apartamente noi cu acelasi confort ca si cele obisnuite, insa mult mai protejate de zgomotul cotidian.

LUMINA SI INTIMITATE


Blocurile cu mai putine niveluri pot fi mansardate pentru a se obtine alte apartamente, spun arhitectii si constructorii. De altfel, in tarile occidentale locuintele amenajate la mansarda sunt foarte cautate. "De cele mai multe ori, acestea sunt primele vandute dintr-o cladire nou-construita. Sunt apreciate deoarece au lumina naturala din belsug, aer permanent ventilat si cea mai frumoasa priveliste din cladire", explica reprezentantul unei firme imobiliare de prestigiu.

In Romania, foarte putine blocuri sunt mansardate, desi operatiunea ar aduce un pic de lumina in cartierele de blocuri muncitoresti. In schimb, rusii si cehii au trecut masiv la mansardarea blocurilor de tip comunist aflate in zonele centrale, ceea ce a imbunatatit considerabil aspectul arhitectual al zonelor si confortul locatarilor.

CARENTE LEGISLATIVE


O cauza pentru numarul extrem de redus de mansarde pe terasele blocurilor de la noi este si legislatia greoaie, durata mare in care primariile dau avizele de constructie. Cea mai mare problema legata de mansardarea unui bloc este legata de imposibilitatea obtinerii acordului tuturor proprietarilor si aproape intotdeauna se gaseste un Gica contra, care sa spuna nu. Arhitectii romani spun ca in tarile unde mansardarea este un lucru obisnuit este nevoie de acordul a maximum 70% din locatarii unui bloc pentru ca proiectul sa poata demara.

CAMERE INTIME SUB ACOPERIS


Proprietarii de case noi sau vechi pot sa dea diverse utilizari spatiului de sub acoperis. Interiorul mansardei poate fi proiectat fara pereti despartitori, caz in care aici poate fi organizat un living departe de zgomotul cotidian, un birou sau un loc de distractie pentru toata familia. Pentru cei care au nevoie de mai multe camere, mansarda poate fi compartimentata in mai multe incaperi, care pot capata diverse destinatii. Este o solutie moderna, pentru ca arhitectura contemporana pledeaza pentru spatii deschise si multa lumina.

PROIECTE SI AVIZE


Arhitectii atentioneaza ca nici o cladire nu poate fi mansardata pana nu se obtine avizul din partea institutelor de proiectare judetene ca structura de rezistenta a blocului permite constructia. Dupa ce se trece de aceasta etapa, trebuie apelat la un arhitect, pentru ca este nevoie de un proiect pentru mansarda care sa poarte stampila unui arhitect. Cu acest document se merge la primaria de sector sau de municipiu, pentru obtinerea certificatul de urbanism. Majoritatea firmelor de arhitectura se pot ocupa si de obtinerea autorizatiilor pentru constructie si de toate celelalte avize necesare. Costul acestor servicii variaza in functie de metri patrati construiti si de pretentiile constructive ale beneficiarului. Proiectul unei mansarde cu o suprafata a bazei de 100 mp costa in jur de 2.000 de euro, pret care include si TVA, spun arhitectii.

COSTURI


Costul amenajarii spatiului de sub acoperis este cu 30%-40% mai mic decat cel pentru construirea unui etaj clasic, afirma constructorii. Daca un metru patrat construit clasic costa minimum 350 de euro, un metru patrat de mansarda face minimum 200 de euro. Un exemplu. Mansardarea unui pod de 100 de metri patrati in conditii de calitate si finisaj mediu costa in jur de 21.000 de euro. In acesti bani intra proiectarea, precum si constructia pana la nivel de finisaje, adica gresie, fainata sau parchet de maximum 300.000 de lei/mp.

Pentru mansardarea blocurilor, este obligatoriu acordul scris al tuturor locatarilor. In plus, este necesar avizul ca structura de rezistenta a blocului permite constructia.

Spatiul de sub acoperis poate capata orice destinatie. Se pot amenaja dormitoare, camere de zi, birouri chiar si bucatarii.

Un metru patrat mansardat costa in jur de 200 de euro si include si costul proiectarii, de circa 20 de euro/mp. Pentru acesti bani, arhitectul se ocupa de obtinerea tuturor actelor.
×
Subiecte în articol: mansardarea blocurilor