x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Apartamentul unei familii de artisti

Apartamentul unei familii de artisti

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    13 Oct 2005   •   00:00
Apartamentul unei familii de artisti
AMENAJARI ORIGINALE
Amenajat dupa regulile bunului-gust si ale principiului lejeritatii

Ca simplitatea si bunul-gust fac casa buna si frumoasa ne-o dovedeste amenajarea pe care proprietarii apartamentului prezentat in continuare au reusit sa o conceapa. Meritul tine in parte si de faptul ca simtul bunului-gust este pentru ei o componenta definitorie pentru specializarea pe care o au, aceea de graficieni, absolventi de Arte Plastice. Au fost si foarte sinceri de la inceput cu ei insisi, ierarhizandu-si foarte clar prioritatile, in primul rand, pentru ca apoi sa le potriveasca insa cu placerile estetice care ii satisfac, in masura cea mai echitabila.

MODIFICARI MINIME


Impartirea si structura initiala a functiunilor au convenit, astfel ca s-au mentinut in cea mai mare parte. Au renuntat doar la usa de la sufragerie si au largit accesul in ea din hol, au spart nelipsita debara, cu acces din hol, pentru a-i da acestuia largime, si au procedat la fel si cu un spatiu de aerisire considerat inutil, din baia de serviciu. Nu s-au atins de balcon, functiune care in zilele noastre nu prea scapa nemodificata, data fiind lipsa de spatiu, din ce in ce mai acut resimtita. Nici macar nu a fost inchis, pentru ca gazda noastra, Filomela Bucur, si-a dorit sa aiba un spatiu in aer liber. Asadar, spatiul, nu foarte mare, 69 mp, al apartamentului de trei camere nu si-a modificat substantial geometria, originala din aceasta perspectiva, putand fi considerata doar formula dubla, aleasa pentru deschiderile inspre si din sufragerie.

FUNCTIONAL, UTILITAR SI RETRO


Cel mai tare proprietarii resimt aglomeratia de obiecte, asa incat impotriva acestora au luptat si inca o fac chiar si cu ei insisi. Nu intalnesti aici mai mult decat le este necesar si suficient pentru a se simti bine. De altfel, maniera in care a fost decorat si dotat apartamentul este, dupa spusele Filomelei, una functionala, utilitara si retro.

Decorarea locuintei este o exemplificare reusita a combinatiei intre modern, minimalist si retro. Inca de la intrare, ai aceasta senzatie de amestec intre retro si modern, data fiind privelistea care ti se ofera. Efectul rece si elegant al bucatariei luminate de sclipiri metalice tasnite de pe fiecare obiect ce o umple este indulcit, de indata ce-ti muti privirea inspre hol, de un corp de dulap vechi, din lemn, care gazduieste pe politele lui o multime de obiecte dragi, se pare, daca ne luam dupa aspectul lor foarte invechit si grija cu care fiecare-si are locul lui. In sufrageria care se deschide din hol, mai mult decat te-ai astepta, se pastreaza impresia. Descoperi ca se potrivesc foarte bine formele impodobite si migalite cu decoratiuni ale mobilierului vechi cu formele simple si ferme ale mobilierului nou. Afli ca poti pune in aceeasi camera o canapea de piele albastra cu picioare metalice si o servanta din lemn invechit. Este si putin din stilul rustic aici, daca este sa ne luam dupa covorul din rafie, care mai estompeaza din raceala gresiei, ce imbraca toata casa de altfel. Biblioteca, care in ultimii ani a pierdut teren si aproape ca nu mai este luata in calcul atunci cand se concept amenajarile, de fapt, functiunea ei de a stoca carti s-a pierdut, este prezenta si domina prin marime. Foarte interesant este sistemul, usor de realizat, de rafturi dispuse in consola, este si foarte ieftin, in jur de 50 RON a costat, in 1998. Pentru ca multe repere reci imbraca incaperile, foarte mult accent s-a pus pe caldura pe care o da spatiului lumina. De peste tot de unde poate, aceasta patrunde neingradita.

Iesirea din sufragerie inspre holul care duce spre dormitorul mare si baie este gandita cu doua usi mari din lemn, care tradeaza subtil specificul intim, personal al functiunilor care urmeaza. Trasaturile distincte ale acestei locuinte se refera la capitolele care tin de bunul-gust, utilitate hotarat stabilita si respectata, minimalism, toate sub atingerea usoara a artei intretinute la foc continuu de artistii proprietari.

POTRIVIRI REUSITE


Mobilierul din locuinta este unul nou, facut pe comanda la noi, insa are aspect antichizat. Se numeste mobilier Venedic. Sunt si cateva piese vechi intr-adevar, de pe la rude adunate, cum este si cazul mesei din imagine, mostenita de la parinti, ale carei origini se pierd pe undeva prin anii 1900. Imaginile foarte sugestive ne ilustreaza cat de bine se potrivesc un sfesnic din argint Faberger, lucrari de arta grafica moderna realizate de Filomela si de sotul ei, artist de asemenea, un model vechi de telefon luat din "doua burse si 100 de marci, pe vremea studentiei".

REFLEXE METALICE IN BUCATARIE


Daca in restul casei contrastul modern-vechi este tinut tot timpul in balans, astfel ca nu ai cum sa uiti de nici una dintre inspiratii, bucataria te aduce cu totul in timpurile moderne.

Utilitatile bucatariei sunt imbracate in materiale cu reflexe metalice fara deosebire, intretinandu-se astfel si aspectul igienic, foarte bine pus in evidenta, mai ales intr-o incapere cu asa o destinatie, cum este bucataria. Strictul necesar este cuvantul de ordine, care insoteste ansamblul creat din elemente distincte cu functiuni specifice. Ferestrele neacoperite transpun spatiul intr-o mare de lumina, accentuata si de reflexele metalice ale mobilierului. Lumina este plusul de caldura necesar intr-un spatiu atat de rece decorat. Insufletesc acest spatiu si momentele in care gazda isi muta atelierul cu tot cu suflet aici, pentru a-si exprima emotiile pe panza. Un spatiu pentru atelier este una din prioritatile de moment.


Patul este facut pe comanda, dupa modelul sotului, si este executat de un tehnician de la Facultatea de Arte Plastice. Tehnica aplicata este prelucrare a fierului cu puncte de sudura, iar costul sau a fost unul acceptabil, 200 de dolari, in 1997

INTERESANT IN DORMITOR


Dormitorul mare nu contravine ideii de functional si retro, pe care proprietarii au avut-o de la inceput, si este dominat prin marimea si modelul iesit din tipare ale patului.

Ne demonstreaza si el cat de bine se compune vizual o incapere in care, alaturi unui pat din fier forjat, care tine de arta moderna, exista mobilier din lemn antichizat.


Un dulap din ansamblul mobilierului Venedic este locul ideal pentru expunerea unei colectii de obiecte alese aleator, mai mult sau mai putin vechi, insa chiar daca sunt noi, aspectul nu le tradeaza


Absolventa in 1996 a Facultatii de Arte Plastice, Filomela Bucur ne-a incantat cu o parte din cele vreo 200 de piese ale sale, lucrari de grafica si in ulei, vedete ale multor expozitii de la noi sau din afara.
×