x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Aphelandra

Aphelandra

25 Mai 2005   •   00:00

Splendide si delicate, florile galbene ale Aphelandrei au nevoie de ingrijiri speciale pentru a se deschide, dar puteti fi siguri ca toate eforturile va vor fi din plin rasplatite de frumusetea lor!

Familia: Acantacee

Aspect: Mic arbust sau tufa cu frunze mari, de diverse forme in functie de specie, cu florile grupate in spic piramidal la varful tulpinii, lung de 5-10 cm, inconjurate de bractee dure, viu colorate.

Amplasare: La lumina, dar nu in plin soare, ferita de curenti de aer, care-i pot fi fatali.

Precautii: Frunzele si bobocii florilor pot fi infestate de paduchele verde, care se indeparteaza cu ajutorul unui insecticid pentru plante de apartament.

Atentie: udarea insuficienta, temperatura prea scazuta sau lumina prea slaba determina caderea frunzelor!

Specii si varietati

Originara din America Centrala si de Sud, Aphelandra va creste si va inflori usor daca i se asigura caldura necesara, umiditatea aerului si pamantului, precum si o iluminare corespunzatoare pe parcursul intregului an. Florile apar in perioada iunie-septembrie si se ofilesc destul de repede, insa bracteele persista timp de doua luni.

Dintre speciile si varietatile acestei decorative plante, le vom mentiona doar pe cele mai spectaculoase.

Aphelandra aurantiaca are frunze ovale, verzi, cu nervuri cenusii si un spic splendid cu bractee galben-portocalii si flori stacojii cu interiorul portocaliu. Prin comparatie cu aceasta, frunzele de Aphelandra chamissoniana sunt lungi si ascutite, cu nervuri argintii, spicul avand bractee galbene cu varful verde si flori galben deschis.

Aphelandra squarrosa prezinta frunze de un verde inchis, cu striuri albe, in vreme ce influorescentele sunt de un galben intens. La varietatea "Diana", frunzele sunt de un verde mai deschis, cu nervuri albe foarte pronuntate, iar la varietatea "Louisae", care poate atinge inaltimea de 70 cm, frunzele au aspect lucios, verde inchis, bracteele galbene cu mici stropi rosii, tulpinile si radacinile foarte carnoase.

Reproducere

Aphelandra se inmulteste primavara, prin prelevarea de butasi, lungi de 9-10cm, din vlastarele fara flori, carora li se introduce partea inferioara intr-o pulbere de hormoni rizogeni si sunt plantati intr-un amestec de nisip si turba in proportii egale. Este preferabil ca butasii sa fie asezati pentru inradacinare intr-un ghiveci acoperit cu o punga de plastic transparenta pentru a-i feri de curenti. Dupa formarea radacinilor, vor fi transplantati in ghivece mici, de 7-8 cm diametru. Inmultirea trebuie facuta cu regularitate, deoarece, o data ajunsa la maturitate, planta imbatraneste rapid.

Ingrijire

Daca tulpinile sunt prea stufoase, in februarie trebuie curatate "fara mila" de ramuri.

Este important ca planta sa fie udata cu regularitate, mai ales primavara si vara. Daca temperatura trece de 24°C, trebuie stropita frecvent. Pentru mentinerea umiditatii, asezati ghiveciul pe un suport cu prundis ud, sau, eventual, chiar intr-un recipient mai mare, plin cu turba, pe care o veti uda constant.

Temperatura optima pe timpul verii pentru Aphelandra este de 21-27°C. Pe tot parcursul acestui anotimp trebuie administrata o doza de ingrasamant la fiecare doua saptamani, pentru a favoriza aparitia frunzelor viguroase si a florilor. Cand apare influorescenta, adaugati o picatura de ingrasamant in apa la fiecare udare, iar dupa ce florile se ofilesc, taiati-le. Toamna si iarna reduceti udarile, adaugati ingrasaminte in apa doar daca temperatura trece de 23°C si asezati planta in plina lumina, evitand insa curentii de aer.

Articol realizat in colaborare cu Gradina de Sud
×
Subiecte în articol: aphelandra