ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Tentati ca redactori sa scriem despre cat de frumoase si speciale pot fi unele case, ne avantam in folosirea de termeni arhitecturali care nu sunt pe intelesul tuturor. Asa ca va spun din start, pe sleau, ca aceasta casa imi place.
Proprietarii ei au cumparat o bucata de teren la marginea unei paduri din apropierea Iasiului. Au vrut sa-si faca o locuinta independenta, dar una mai deosebita. Au angajat un arhitect din oras, care le-a facut proiectul si a supervizat lucrarile pe santier.
TERENUL CONTEAZA
Multi dintre noi, cand vad astfel de imagini, au senzatia ca o asemenea constructie ar fi la fel de potrivita oriunde. Gresit! Conteaza enorm forma si pozitionarea terenului. Nu intamplator, arhitectul Sebastian Preda din Iasi a vrut sa vada mai intai locul pe care urma sa fie ridicata constructia. Copacii inalti si verdeata abundenta contrasteaza cu finisajele de un puternic rosu ce subliniaza geometria casei. Aceasta sugereaza un permanent aer de vacanta. O constructie identica pe un teren plat, fara vegetatie matura, spre exemplu intre alte doua locuinte, ar parea artificiala si exagerata. Fundatia este clasica, din beton armat. Pe ea s-a ridicat structura din lemn si planseu din acelasi material dintre parter si mansarda. Peretii sunt de tip sandvis, cu izolatie interioara din vata minerala. Finisajele exterioare sunt alternate: lambriuri din lemn si suprafete tencuite cu materiale silicatice albe. Terasele, stalpii exteriori, tamplaria ferestrelor vin sa puncteze liniile frumoase in geometria casei. Materialele naturale - lemn, piatra - forma speciala a casei, locatia terenului, toate se potrivesc perfect, iar proprietarii se simt acum mereu aproape de natura.
ACOPERIS DEOSEBIT
| ||
|
Citește pe Antena3.ro