x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Aranjamente interesante pentru toamna si iarna

Aranjamente interesante pentru toamna si iarna

de Cornelia Constantin    |    26 Oct 2006   •   00:00
Aranjamente interesante pentru toamna si iarna

MEREU VERDE
Erica si plantele rezistente la inghet, in centrul atentiei
MEREU VERDE
Erica si plantele rezistente la inghet, in centrul atentiei

Erica este o planta scunda cu flori mici care ne decoreaza gradinile si jardinierele in perioada de toamna si pana iarna tarziu. Erica poate fi plantata si in ghivece pentru interioare, dar din cauza caldurii florile se trec mai repede. In gradina sau pe terasa ea se asociaza cu conifere, arbusti cu frunzis variegat, varza decorativa etc.

VARIETATI SI SFATURI DE INGRIJIRE

Familia denumita generic Ericaceae cuprinde pe langa planta care i-a dat numele si altele, cu aspect destul de asemanator. Erica si Calluna, de exemplu, seamana atat de mult, incat uneori sunt confundate pana si de specialisti. Ele au flori albe, roze sau mov intens care prezinta interes mai ales atunci cand sunt combinate cu alte plante. Atat Calluna, cat si Erica se simt bine la temperaturi mai scazute, dar nu neaparat si la ger intens. Umiditatea trebuie sa fie la un nivel optim: daca e prea multa apa la baza, prin asociere cu temperatura mai scazuta exista riscul sa putrezeasca radacina; daca este prea putina, florile se vestejesc prematur, iar planta isi pierde aspectul. Florile sunt grupate in varful lastarilor si au aspect pendent (clopotel). Agreeaza solurile acide, care se gasesc de obicei in zone impadurite, si expunerile insorite. Erica populeaza chiar si unele zone mlastinoase ale Marii Britanii si se intinde din nordul Europei pana in Spania si Turcia. Tufele inalte de pana la jumatate de metru atrag intens pasarile, fluturii si animalele.

COMBINATII PLINE DE CULOARE

Daca priviti atent imaginile alaturate, o sa vedeti exact cu ce plante se combina Erica si care este efectul obtinut. Merita s-o asezati alaturi de varza decorativa, varietati de iedera si de Euonimus sau, in preajma sarbatorilor, de Ilex. Desigur ca puteti sa folositi si alte crengute cu frunze panasate ale arbustilor care se pot gasi prin gradina dumneavoastra. Nu uitati de dovlecii decorativi care pot sa adauge farmec aranjamentului.

Un alt aranjament poate include in ghiveci: Celosia, Aster, varza decorativa si ferigi de zona temperata, iar alaturi se poate afla un alt ghiveci plin cu Erica. Observati cat de bine se potriveste coloritul argintiu al ghivecelor cu cel al stropitoarei. Cea de-a treia propunere porneste de la un vas scund cu masca metalica in care se amplaseaza pe langa plantele mentionate mai sus si cateva suculente. Al patrulea aranjament marturisesc ca imi place foarte mult. El a fost construit pe ideea de contrast verde-mov-argintiu si exploateaza prezenta gardului de nuiele din spatele sau. Coniferele, Erica, suculentele, feriga argintie originara din zonele nordice ale Europei si crengile contorsionate aplicate pe marginea unui cos - iata un aranjament original. Merita sa incercati si dumneavoastra. La final va prezentam o combinatie ideala de iarna - des intalnita in preajma sarbatorilor: conifere, Erica, varza decorativa si... ia ghiciti ce alta planta! Un astfel de aranjament in vas ceramic se poate amplasa pe trepte in fata intrarii in casa, pe hol, la fereastra sau pe masa de sarbatoare.

GHIVECE, COSURI, PIETRE

Ati vazut ca pe langa plante in sine aveti nevoie de ghivece surprinzatoare, cosuri de nuiele, masti de lemn sau metal, crengi interesante, pietre de rau si... orice altceva aveti la indemana. Daca nu aveti acele varietati sau accesorii despre care va povestesc, nu va faceti probleme. Dati frau liber fanteziei si sigur veti obtine niste aranjamente invidiate de toti cunoscutii.

CUM PUTETI UTILIZA ERICA?

Planta poate fi utilizata cu succes sub forma de minigard viu si, deoarece este o planta scunda, va poate ajuta sa acoperiti o zona a gradinii pentru care nu puteti sa faceti investitii majore. Chiar daca am spus ca prefera expozitii insorite, sunt varietati care se descurca bine si la umbra. Daca locuiti in zona litorala si solul din gradina dumneavoastra este nisipos, nu va faceti probleme. Erica tolereaza astfel de soluri. Dar s-ar putea sa aveti de luptat cu omizile pentru care Erica este un deliciu. Planta se inmulteste prin seminte primavara devreme (stratificarea la rece ajuta la germinare), prin marcotaj terestru toamna si, desigur, prin separarea tufelor.

CONDIMENT SI MEDICAMENT PENTRU NUMEROASE AFECTIUNI

Planta se utilizeaza ca medicament pentru proprietatile sale aseptice, vasoconstrictoare, sedative, diuretice, expectorante etc. Erica are o lunga istorie de folosire in medicina populara, in mod deosebit pentru dezinfectarea tractului urinar. Planta macerata se aplica pe incheieturile bolnavilor de artrita si reumatism. Daca sunteti raciti si suferiti de insomnie sau rinichii nu mai functioneaza normal, o infuzie din flori de Erica va poate ajuta. Crengutele florifere ale plantei se recolteaza toamna si se pun la uscat pentru folosire ulterioara. In tarile nordice, Erica si Calluna sunt plante nationale larg raspandite. Ele se folosesc ca si condimente pentru diverse feluri de mancare. Mai mult, din frunzele sale se obtine un extract care imbunatateste aroma berii. O planta atat de mica ne uimeste cu utilizarea sa atat de larga. Iata cate motive in plus pentru a va achizitiona Erica si pentru a o avea in propria gradina.

SFAT
Daca aveti o astfel de planta, bucurati-va de florile sale simpatice si incercati sa-i asigurati o temperatura de 5-10 grade (daca este in ghiveci). Daca o tineti in casa din cauza ca va lipseste gradina, va asumati riscul de a se vesteji destul de repede. Atunci cand observati initierea unui astfel de proces, culegeti crengutele cu flori si puneti-le la uscat. Cititi cu atentie despre utilizarea lor in medicina naturista si incantati-va papilele gustative cu un ceai de Erica in zilele reci de iarna, cand raceala nu va da pace. Daca va este dor de un somn sanatos asa cum numai in copilarie vi se intampla, va recomand sa incercati tot ceaiul de Erica
×
Subiecte în articol: planta erica