Sînt convinsă că în fiecare vară vă doriţi să realizaţi decoraţiuni originale cu flori şi ierburi diverse. În acest an îi vom lăsa de designerii şi peisagiştii danezi să ne dea cîteva idei.
Sînt convinsă că în fiecare vară vă doriţi să realizaţi decoraţiuni originale cu flori şi ierburi diverse. În acest an îi vom lăsa de designerii şi peisagiştii danezi să ne dea cîteva idei.
În mod surprinzător pentru o ţară nordică precum Danemarca,
cele mai multe aranjamente propuse au un aer mediteranean. Toate se bazează pe
ierburi decorative, suculente şi plante puţin pretenţioase. Deci, nu este neapărat
să fiţi experţi horticoli pentru a păstra aranjamentele frumoase, dar vă va
prinde bine îndemînarea şi fantezia în cantităţi nelimitate. Haideţi să vedem
cum le-au realizat, de la ce idee şi simboluri au pornit şi care au fost "ingredientele"
folosite.
Ierburi decorative, suculente
Dacă aveţi un ghiveci spaţios de exterior puteţi să-l folosiţi ca punct de pornire pentru un aranjament... ciufulit. Cîteva plante de Acor, Carex şi Echeveria impreună cu cîteva ierburi sau spice uscate vă vor ajuta. În ghiveciul disponibil (atenţie mare la drenajul apei!) plantaţi ierburile decorative în aşa fel încît să se arcuiască spre exterior. În mijloc, pe partea din faţă, plantaţi Echeveria. Ea are mare nevoie de soare, aşa că nu trebuie umbrită de ierburi. Partea exterioară a ghiveciului se îmbracă în ierburi uscate sau spice prinse cu sîrmă pentru decoraţiuni. Va rezulta o ciudăţenie pletoasă care vă va trimite cu gîndul la întinsele şi mănoasele lanuri de grîu ale Italiei şi... la vacanţă!
În aceeaşi idee mai puteţi realiza un aranjament din Echeveria şi Muehlenbeckia – aceasta este o plantă interesantă prin maleabilitatea ei. Plantaţi simetric mai multe exemplare mature de Echeveria şi cîteva Muehlenbeckia într-o tăviţă spaţioasă, dar puţin înaltă şi cu găuri de scurgere. Peste tăviţă fixaţi o... "reptilă"! Curios, nu-i aşa? Pentru realizarea ei aveţi nevoie de ierburi cu frunze lungi, unele verzi, altele uscate, care se înfăşoară atent pe o plasă de sîrmă.
Floare de margaretă
Myosotis în coş suspendat şi floare artificială de margaretă aplicată peste – cam aşa se rezumă povestea acestui aranjament.
Myosotisul este o plantă scundă de grădină care se foloseşte adesea în straturi şi borduri. De această dată tocmai portul ei scund şi florile de un albastru plăcut au fost argumentele alegerii sale. Coşuri cu cadru metalic pe care le puteţi căptuşi cu muşchi sau ierburi găsiţi în general în hypermarketuri la preţuri nu prea mici.
Dar efectul decorativ merită efortul. Aşadar, plantaţi Myosotis într-un astfel de coş, suspendaţi-l la soare în aşa fel încît în spate să aibă un zid alb. Realizaţi un cadru metalic pentru floarea de margaretă din sîrmă peste care s-au adăugat ierburi fixate din loc în loc cu sîrmă. Floarea se aplică pe exteriorul coşului cu Myosotis. Veţi vedea ce graţios vor curge florile albastre peste marginea coşului.
Margarete pitice şi imortele
Iată o jardinieră care poate fi aşezată oriunde, inclusiv pe pervazul ferestrei. Jardiniera de lemn funcţionează ca o mască, pentru cea de plastic în care sînt plantate florile. Aveţi nevoie de trei sau patru tufe de Argyranthemum şi aproximativ zece tufe de Helicrysum. Pe partea dinspre fereastră plantaţi cîteva ierburi decorative. Helicrysum este o plantă tip imortelă, adică florile sale se păstrează la fel de frumoase fără nici un strop de apă. Aşadar, mare grijă la udare. Amplasaţi jardiniera în locuri însorite pentru că există riscul ca apa să băltească la bază şi să putrezească masca de lemn.
Aveţi un spatiu geometric exterior de decorat? Vă deranjează
liniile perfect drepte şi nu mai ştiţi cum să plantaţi cele cîteva floricele
dorite? Gîndiţi-vă la ghivecele tip mască pe care le folosiţi tot timpul pentru
interioare. Sînt unele decorate în aşa fel încît par făcute din ierburi "ţesute",
altele par făcute din piatră sau rattan. Pe alese. Grupaţi patru astfel de
ghivece identice. În două dintre ele plantaţi muşcate, în alte două Myosotis