x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Arhitectul - "One Men Show"

Arhitectul - "One Men Show"

de arh. Radu Boros    |    01 Dec 2005   •   00:00
OFUL ARHITECTULUI
text: radu boroS arhitect In primul rand, arhitectul ar trebui sa ofere consultanta in vederea alegerii tipului de investitie in functie de cerintele pietei si cele ale beneficiarului. Apoi, in urma stabilirii tipului de investitie, se ajunge la etapa alegerii unui teren pentru amplasarea acesteia. Aparent am putea spune ca nu este un lucru important, dar arhitectul poate avea un mod de gandire care poate evita anumite neplaceri (amplasamentul terenului in functie de punctele cardinale, utilitatile existente etc.) in ceea ce priveste optiunile alegerilor facute. Aceste etape "conduc" clientul pe o cale eficienta si economica in ceea ce priveste realizarea ideilor acestuia. In urma achizitionarii terenului propus pentru investitie, arhitectul se poate ocupa de obtinerea Certificatului de Urbanism (CU), in care se specifica normele ce trebuie respectate, precum si avizele necesare pentru realizarea investitiei.

DUPA OBTINEREA CERTIFICATULUI DE URBANISM

Apoi arhitectul, in baza datelor de tema furnizate de client, realizeaza o propunere exprimata prin imagini fotorealiste, filme virtuale si un in ultimul rand planuri (schite), pentru o cat mai buna intelegere a solutiei arhitecturale de catre client. Este deja un lucru verificat faptul ca anumiti beneficiari nu au capacitatea de a vedea in spatiu, lucru care de multe ori duce la o intelegere gresita a propunerii, asta in situatii in care prezentarea se face doar pe baza planurilor schitate sumar si in acelasi timp din lipsa unor imagini fotorealiste mai mult decat edificatoare. Firma SPA INOVATIONS realizeaza acest lucru pentru dumneavoastra, inca de la bun inceput, oferind posibilitatea unor simulari virtuale care practic "dau viata" solutiilor arhitecturale propuse.

In urma acestor demersuri se ajunge la partea unde, asa cum gandesc foarte multi, "se trag niste linii". Este vorba despre Proiectul Tehnic (PT). Dar sa detaliem: proiectul tehnic cuprinde planuri, fatade, sectiuni, detalii de executie si memoriu tehnic la toate specialitatile (arhitectura, structuri si instalatii) in urma caruia se poate executa investitia. Tot din acest proiect tehnic se extrag anumite planse (memoriu tehnic de arhitectura, planuri, fatade, sectiuni) care compun Proiectul de Autorizatie de Constructie (PAC). Acesta impreuna cu proiectele de la celelalte specialitati (structuri si instalatii) alcatuiesc dosarul ce trebuie depus la primarie in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Mentionez ca in baza documentatiei realizate trebuie obtinute si avizele necesare realizarii investitiei. O etapa importanta in timpul realizarii acestor proiecte este cea care necesita din partea arhitectului si o gandire de ansamblu in care propune si organizeaza, pe langa partea de arhitectura si partea de structuri, instalatii electrice, instalatii sanitare si instalatii termice. Toate acestea duc la o coordonare intre toate proiectele, lucru firesc, dar care de multe ori lasa de dorit, descoperind situatii in care proiectul de arhitectura nu coincidea cu cel de structuri si de aici exemplele pot continua.

ASISTENTA TEHNICA DE SANTIER?

Da! Este unul din lucrurile cele mai importante, care dupa ce s-a terminat proiectarea propriu-zisa si s-au obtinut toate autorizatiile necesare, putandu-se demara lucrarile de executie. Arhitectul este obligat prin lege sa furnizeze asistenta tehnica de santier la fazele determinante ale constructiei. Acest lucru nu este suficient pentru realizarea corecta a investiei, de aici fiind necesara o urmarire din partea arhitectului mai indeaproape a lucrarii. Intotdeauna apar probleme neprevazute in timpul executiei si asta din varii motive, arhitectul fiind cel care furnizeaza solutii optime in vederea depasirii acestor inconveniente.

In final, dupa executia investitiei la rosu se ajunge la etapa realizarii proiectului de amenajare interioara, unde se propun toate elementele necesare atat din punct de vedere functional, cat si estetic, acestea cuprinzand: realizarea tavanelor, pardoselile, amplasarea corpurilor de iluminat, amplasarea si realizarea mobilierului, alegerea culorilor etc. In cadrul acestei etape, arhitectul poate oferi consultanta in vederea alegerii materialelor si furnizorilor, toate acestea in vederea realizarii constructiei in conformitate cu proiectul propus. Biroul SPA INOVATIONS furnizeaza aceste servicii si nu se rezuma doar la proiectare si atat, toate acestea pentru a satisface toate necesitatile realizarii corecte a investitiilor clientilor nostri. Cred ca prin acest rezumat am explicat de ce putem spune ca arhitectul este "One Men Show".
×
Subiecte în articol: arhitectul