x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Arhitectură tradiţională reinterpretată

Arhitectură tradiţională reinterpretată

de Georgiana Teodorescu    |    09 Mai 2009   •   00:00
Arhitectură tradiţională reinterpretată

Locuinţa unifamilială cu suprafaţă medie reprezintă modelul cel mai eficient pentru o compartimentare avatajoasă şi o arhitectură echilibrată, aceasta putând fi prototipul ideal pentru multe dintre cartierele rezidenţiale de nivel mediu-ridicat.



Expresivitatea locuinţei prezentate astăzi este impusă, ca element definitoriu al stilului general, de forma acoperişului şi de silueta curbată a parterului. Grinzile expuse pe faţade dau un aer rustic şi susţin atât vizual, cât şi structural mansarda. Vitrarea puternică a livingului contrastează cu lipsa de lumină de la mansardă, aceasta fiind luminată printr-o lucarnă.

Trecerea de la şarpanta casei la copertina terasei este realizată printr-o simplă translatare a unei laturi a acoperişului, această legătură de efect marcând intrarea. Copertina terasei este susţinută de coşul cuptorului exterior, acesta fiind şi un semnal vertical pentru volumetria locuinţei. Acoperişul se identifică prin siluetă cu casele tradiţionale din Delta Dunării, materialul utilizat pentru învelitoare fiind diferit în cazul locuinţelor din spaţiul urban, stuful şi papura, înlocuite aici cu ţiglă.

DISTRIBUIREA SPAŢIILOR
Compartimentarea parterului de numai 90 mp se face între un living deschis pe două niveluri, un dormitor şi o bucătărie americană ce înglobeză locul de preparat hrana şi locul de luat masa. Din living se accesează mansarda de 45 mp, în care sunt distribuite două dormitoare deservite de o baie comună.

Pentru ca livingul de la parter să pară mai spaţios s-a deschis şi către nivelul mansardei panta mare de 60% a acoperişului şi peretele circular definind geometria acestuia. Regularitatea cu care se multiplică ferestrele la nivelul parterului adaugă expresivitate întregii volumetrii.


Către arhitecţi

Jurnalul Naţional, prin suplimentul Jurnalul casei, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi prezinte propunerile. Astfel, proiectele pot apărea în acest format în paginile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: proiect de casă