Din sumar: Si constructiile se degradeaza / Afla ce e nou / Trei solutii pentru decorarea peretilor / Cea mai veche casa de breasla din Transilvania / Dimensiuni si redimensionari / Ce clauze trebuie sa contina un contract? / Afaceri intre rude indepartate / Un exercitiu de exorcizare prin arta grafica / Mobilier din sticla / Istoria acasa la Ionel I.C. Bratianu / Casa cu arhitectura in stil interbelic / Plantele se pregatesc pentru toamna / Inca din copilarie, pasiune pe viata / Noutati din magazine: Adenium si Ixora
VIATA LA TARA
Casele din lemn castiga teren, datorita costurilor rezonabile de constructie. Dar sunt proprietari de case pe structura din lemn care
ne-au avertizat ca acestea nu se pot asigura pentru ca sunt societati care refuza asigurarea lor, considerandu-le prea riscante.
Avem o veste buna - casele din lemn se pot asigura
Deocamdata, asigurarile de locuinte sunt facultative, adica ramane la latitudinea proprietarului sa incheie sau nu o asigurare pentru locuinta sa.
Din 2007, aceste tipuri de asigurari vor devenii obligatorii. Fie ca e vorba de un apartament de bloc, fie de o casa cu propria-i curte, proprietatile va trebui protejate impotriva riscurilor de calamitate.
Insa exista locuinte pentru care unele societati de asigurari nu vor sa incheie polite pentru ca le considera prea riscante. Spre exemplu, casele din paianta si in general cele de la tara, care nu au un proiect de arhitectura din care sa reiasa structura si componenta materialelor din care sunt ridicate, dar si casele din lemn.
CERERE SI OFERTA
Deocamdata, cine are o casa din lemn ori pe structura din lemn si vrea sa si-o asigure poate avea probleme. Si asta pentru ca sunt putine societati care au oferte pentru astfel de constructii. Firmele de brokeraj, care intermediaza incheierea unei polite de asigurare intre clienti si societatile de asigurare de pe piata, pot ajuta insa proprietarii sa gaseasca ofertele cele mai bune si sa obtina asigurarea casei pe structura din lemn. Madalina Anton, inspector de asigurari la Fast Brokers, spune ca intr-adevar sunt multe firme de asigurari care nu vor sa incheie polite pentru casele care au mai mult de 50% lemn, proportie in raport cu materialele folosite la constructia lor. Dar a tinut sa precizeze ca nu este singurul criteriu luat in calcul la o locuinta.Citește pe Antena3.ro
CREDIT IPOTECAR
Pe de alta parte, daca o casa pe structura din lemn nu s-ar putea asigura, cum s-ar putea obtine un credit ipotecar pentru constructia ei? Ca doar bancile ii obliga prin contract pe proprietari sa incheie o polita de asigurare, ceea ce este normal, pentru evitarea riscurilor investitiei facute. Dar si aici clientii pot fi linistiti. Spre exemplu, HVB Tiriac finanteaza si case cu structura de lemn. Eliza Radu Erhan, director Dezvoltare Produse Persoane Fizice la HVB Tiriac, spune ca aceste case se finanteaza cu conditia ca vechimea casei plus perioda de creditare sa nu depaseasca 20 de ani (perioada de creditare standard pentru Creditul Imobiliar este de 25 de ani). Aceasta conditie s-a impus datorita faptului ca acest tip de case au o durata de viata mai scurta decat celelalte. Pentru asigurarile de imobile, banca colaboreaza cu Generali, care asigura si case cu structura de lemn.
GARANTII ASIGURATORII
|
Adrian Stanciulescu de la APROCOR spune ca producatorii de case din lemn fac ei intelegeri cu firmele de asigurari pentru a oferi un pachet complet clientilor. El spune ca, de exemplu, Aprocor Construct duce tratative cu Alianz Tiriac pentru oferirea unei garantii asiguratorii pe o perioada de 3-5 ani, dupa care proprietarul poate prelungi polita cu firma. Totodata, Stanciulescu spune ca inca proprietarii de case pe structura din lemn nu cer astfel de polite de asigurare, lucru care cu siguranta se va schimba de anul viitor.
|
PROTECTIE ANTIFOC
|
La casele din lemn tehnologiile nu numai ca au avansat, dar aceste tipuri de case sunt cea mai accesibila oferta. Stratul izolator pus la exterior si interior, procesele de ingnifugare le fac foarte rezistente la principalul risc - acela al incendiilor. In plus, exista case pe structura de lemn care pot fi tencuite, ulterior materialul lemnos fiind practic ingropat, iar planseele din lemn sunt acoperite cu sapa intre 5 si 10 mm, ceea ce reduce considerabil riscurile.
|