x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Atunci cand proprietarul are minte, inima si bani

Atunci cand proprietarul are minte, inima si bani

de Adrian Parvu    |    30 Mar 2006   •   00:00
Atunci cand proprietarul are minte, inima si bani
CASE SI OAMENI
Restaurarea unei casei de patrimoniu

Arhitectul Bogdan Gavrila a proiectat si condus lucrarile de restaurare comandate de catre ultimul proprietar la o casa de patrimoniu, casa in care a locuit intemeietorul scolii romanesti de neurologie, doctorul Gheorghe Marinescu. Construita undeva, intre 1896 si 1903, cladirea a intrat in patrimoniul national dupa moartea marelui savant. O vreme a fost casa memoriala. Dupa 1989, revendicata de catre mostenitori si vanduta in mai multe randuri, a trecut prin mana catorva proprietari. Ultimul dintre ei a decis sa investeasca o suma considerabila de bani pentru lucrari de restaurare, avand initial intentia de a deschide aici un club privat si select. Spre lauda lui a acceptat destul de repede sugestia arhitectului care a insistat sa fie respectata destinatia initiala a casei, aceea de locuinta personala.

LUCRARI COMPLEXE


Lucrarile de restaurare s-au desfasurat pe o perioada de un an si opt luni, la complexitatea lor, termenele de executie fiind "greu de estimat si imposibil de respectat", dupa cum spun arhitectii. La ultima interventie pentru consolidarea constructiei se intervenise destul de brutal asupra ansamblului, ramanand intacte doar fatada principala si salonul central, precum si o parte dintre ancadramentele ferestrelor. Proiectul elaborat de firma Interior Volum a inclus refacerea tuturor fatadelor, mulajele pentru ancadramentele si cornisa exterioara, pentru stucatura la interior. Au fost complet si integral restaurate salonul de intrare, salonul central si refacute in stilul epocii toate camerele. De altfel, intreg interiorul a fost recompus in spiritul inceputului de secol XX, atat in ceea ce priveste cromatica dar si mobilierul, corpurile de iluminat, vitraliile, obiectele decorative, perdelele, covoarele. Distributia si destinatia initiala a spatiilor au fost pastrate, cu foarte mici exceptii determinate de standardele de confort contemporane. Lucrarile au cuprins si zona masardata, unde, fostele camere destinate servitorilor au fost transformate in dormitoare pentru oaspeti. Modernizari si prefaceri demne de semnalat au avut loc si la demisol. Aici, una dintre incaperi a fost transformata intr-un mic birou. Fosta camera care servea drept depozit pentru legume a devenit crama. Necesitatile zilei si-au primit tot la demisol drepturile, prin crearea unei zone cu sauna, jacuzzi si masaj.

CURTEA SI GRADINA


Fatada principala a fostei Case Memoriale Gheorghe Marinescu este acum dupa o investitie privata restaurata exemplar
Lucrarile de restaurare nu au putut lasa la o parte curtea, gradina si imprejmuirea. S-a mers pe principiul unui "camp" verde brazdat de alei de piatra. Din acest punct de vedere, cea mai spectaculoasa este fatada laterala dreapta.

Intr-un colt al casei a fost construit un foisor. Curtea mai cuprinde si o copertina, pe structura din lemn si acoperita cu iarba, care poate adaposti trei autoturisme. Un material spectaculos si bine integrat propus de catre arhitect si acceptat de proprietar pentru decoratii exterioare este fierul forjat. S-a pornit de la un fragment de balustrada recuperat, lung de aproape trei metri. Recompunerea modelului originar a permis constructia unor arcade din fier forjat precum si restaurarea integrala a balustradelor pentru scari si balcoane. Aleea de acces, care conduce catre intrarea principala, permite parcarea unui numar de sase masini iar din punct de vedere estetic, este infrumusetata de o delicata fantana arteziana.

Stucaturile si elementele decorative ce compun ancadramentele ferestrelor au fost aduse din import. De asemenea, o buna parte din vopselurile pentru interior si exterior sunt de import, ca si mobilierul.

INOVATII, COMPROMISURI, COSTURI


Inainte de restaurarea prezentata casa era finisata cu materiale mult mai modeste care atenuau din stralucirea ei de altadata
Lesne de inteles, o restaurare de calitate presupune, pe langa maiestria si profesionalismul arhitectului, fondurile banesti necesare dar si o buna doza de incredere si rabdare din partea proprietarului. Un alt element, deloc de neglijat, este incorporarea discreta intr-o atmosfera de acum o suta de ani a unor elemente tehnice de stricta necesitate azi, cum ar fi aerul conditionat, sistemele de alarma, cablatura necesara retelelor de televiziune sau de internet.

Pentru mascarea si perfecta lor functionalitate este nevoie de multa ingeniozitate, putere de inovatie sau inteligenta de a face numai compromisurile acceptabile. In ceea ce priveste costurile, calcularea lor nu poate fi decat estimativa la nivel de proiect initial. Arhitectul si constructorii au beneficiat din plin de intelegerea proprietarului si, desigur, de puterea lui financiara, pricipiul dupa care s-a avansat fiind "aprobat-achitat". Altfel spus, pentru orice material sau manopera acceptate s-au acoperit costurile fara intarzieri sau ezitari. In acest moment nu s-a facut un calcul definitiv al cheltuielilor, dar cifra finala va fi, probabil, ceva peste 450 euro pe metru patrat.

EXEMPLU DE URMAT


Bucurestiul, impreuna cu toate celelalte mari orase ale tarii, are sub puterea legii patrimoniului national cateva sute de cladiri construite la inceputul veacului trecut sau in perioada de inflorire interbelica. Unele dintre ele au ramas in proprietatea unor institutii publice, altele au fost retrocedate proprietarilor de drept sau mostenitorilor acestora.

In ambele situatii, fie prin ordonante ale institutiilor abilitate, fie prin actul de vointa al persoanei fizice, cladirile si-au schimbat, uneori in repetate randuri, proprietarii si destinatiile. Si tot in ambele cazuri, prin subterfugii care au eludat legea, valori inestimabile au fost complet sau partial deteriorate. Lacomia, lipsa de respect pentru istoria noastra culturala, de multe ori prostia sau incompetenta au mutilat case, au distrus ornamente, au devastat comori arhitecturale. Cu atat mai laudabile decizia si profesionalismul cu care s-a salvat casa memoriala "Dr. Gheorghe Marinescu".

Pe langa restaurare trebuie subliniate imbunatatirile aduse spatiilor initial nefunctionale, concepute ca si anexe (mansarda, demisol). Ultimul sau proprietar si arhitectul angajat in restaurarea acestei case au conlucrat remarcabil si, in opinia mea, exemplul lor este unul demn de urmat. Cel dintai pentru ca a inteles sa faca o investitie importanta nu numai in propriul beneficiu, ci si in folos general iar cel de-al doilea pentru ca si-a onorat breasla prin atitudinea fata de un bun patrimonial. Urmele trecutului nostru nu sunt atat de numeroase incat sa ne permitem a le sterge, sub nici un motiv. Dreptul la libertate personala si dreptul de proprietate individual nu pot incalca legile fundamentale ale unei societati. Tarile civilizare, carora dorim sa ne alaturam, au invatat si respecta demult acest adevar.

Amenajarea interioara respecta stilul eclectic al casei
La demisolul casei a fost amenajata o crama decorata in lemn sculptat de mesteri maramureseni
Podul a fost transformat intr-o mansarda spectaculoasa, un plus adus restaurarii cladirii

CASA GHEORGHE MARINESCU


Doctorul Gheorghe Marinescu (1863-1938) a fost intemeietorul scolii romanesti de neurologie. Practician si cercetator eminent, a aplicat, printre primii in lume, metode histologice si histopatologice in domeniul neurologic. A cercetat virusul poliomielitic si virusul hepatic, a aplicat datele teoriei coloidale la structura neuronului, a folosit metode experimentale cum sunt transplantul si culturile de tesut nervos. A efectuat studii si cercetari medicale asupra magnetismului animal, a somnambulismului precum si pe toate starile de veghe, de la somn lucid pana la extaz. Un om exceptional si numai daca luam in considerare dorinta sa testamentara.
×