x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Baia, noul spaţiu al relaxării

Baia, noul spaţiu al relaxării

de Alina Iancu    |    26 Noi 2010   •   21:30
Baia, noul spaţiu al relaxării

Pentru majoritatea segmentelor de activitate anul 2010 nu a fost unul dintre cei mai buni, dar nu şi pentru industria sanitară. Conform trendurilor internaţionale, stabilite de cei mai mari producători de profil din lume, anul care tocmai se încheie marchează tranziţia definitivă de la baie ca spaţiu strict utilitar spre cea de spaţiu destinat relaxării. Specialiştii Senso Ambiente au realizat un studiu care subliniază cele mai importante schimbări care au fost aduse băilor.

Unul dintre cele mai neobişnuite aspecte care pare a câştiga teren este încorporarea spaţiului băii în dormitor urmând modelul „open space” întocmai precum bucătăriile care au devenit parte a livingului. Singurul lucru care marchează trecerea între baie şi dormitor este un paravan. Tehnologizarea băii este o altă parte importantă care a contribuit la acest proces. Astfel, baia se transformă într-un spaţiu complet digitalizat, cu sisteme audio încorporate, cromoterapie, baie de aburi sau chiar frigider încorporat. Se caută şi armăturile ce permit economisirea apei sau cele hands-free în cazul cărora robineţii sunt înlocuiţi cu senzori. În ceea ce priveşte materialele utilizate, sunt preferate finisajele antibacteriene, tratate cu soluţii speciale şi care dispun de tehnologii  special concepute pentru a menţine igiena.  

În 2010, în trend este aspectul rustic, cu foarte mult lemn şi accesorii aurii sau cromate. De asemenea, sunt preferate băile realizate în culori calde, prielnice celor care au nevoie de relaxare. Stilurile adoptate diferă şi în funcţie de dimensiuni: pentru băile apartamentelor sunt recomandate minimalist şi modern, care permit folosirea cât mai eficiantă a spaţiului, în timp ce pentru băile mari specialiştii propun stilul baroc, chic, dar care să completeze linia de design aleasă pentru restul locuinţei, mai ales dacă vorbim de o baie open space.

„În ceea ce priveşte formele elementelor din baie, se mizează anul acesta pe contururi organice, renunţându-se la formele geometrice standard. Mozaicurile în baie sunt, de asemenea, la mare căutare, modelele fiind inspirate din natură, ca şi din culturile vechi, precum mozaicurile Antichităţii romane”, afirmă Virgil Lixandru, director de marketing şi vânzări Senso Ambiente. „În acest an, continuă el, s-au vândut bine obiectele sanitare cu forme pătrate, în general preferându-se liniile drepte în detrimentul celor curbe. În 2011 va reveni trendul clasic al băilor, tot mai mulţi producători introducând în portofoliul lor produse care evocă clasicul şi care inspiră către «old design».”

În România, accentul se pune pe design şi preţ şi mai puţin pe funcţionalitate şi tehnologie. Pe de altă parte, există o tendinţă tot mai accentuată de a adăuga moblier spaţiului băii, ceea ce înseamnă că „preferinţele consumatorilor români încep să se alinieze trendurilor internaţionale”. Mai mult de jumătate dintre cumpărători sunt interesaţi de sistemele de hidromasaj, care includ o combinaţie de aer şi apă.

 

×
Subiecte în articol: casa afla ce e nou